Cordon bleu z szynką, serem i kremowym beszamelem
Klasyczny kotlet cordon bleu z piekarnika to danie, które pokochasz od pierwszego kęsa. Rozpływający się ser, delikatne mięso i smaczna szynka to połączenie idealne.
06.03.2023 | aktual.: 19.03.2024 15:07
Przepis na kotlet szwajcarski
Kotlet szwajcarski to pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych. Cienkie warstwy filetu z kurczaka skrywają szynkę i ser. Całość zamknięta jest w chrupiącą panierkę z bułki tartej i smażona lub pieczona na złoty kolor. Ten przysmak to klasyczne danie francuskie, którego nazwa "cordon bleu" oznacza dosłownie "niebieską wstęgę" i pierwotnie odnosiła się do Orderu Świętego Ducha, którym nagradzano wybitnych kucharzy. Jego popularność jest tak duża, że znaleźć można go w restauracjach niemal w całej Europie. Istnieją różne warianty i modyfikacje kotleta szwajcarskiego, np. w Szwajcarii zamiast szynki używa się szynki szwajcarskiej i dodaje się sos, a w Niemczech w środku ląduje szpinak oraz czosnek.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Zobacz także
Cordon bleu
Składniki:
- 3 plastry szynki drobiowej
- 3 plastry sera żółtego
- 3 filety z piersi z kurczaka
- sól/pieprz
- 3/4 mąki pszennej
- 2 jajka
- 3/4 bułki tartej
- 180 ml beszamelu
- 45 g tartej mozzarelli
Sposób przygotowania:
Szynkę drobiową oraz plasterek sera zawiń w rulon. Na środku filetów zrób długie nacięcie i oprósz mięso solą oraz pieprzem.
Mięso obtocz po kolei w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Umieść kotlety na blaszce i wypełnij przygotowane wcześniej nacięcie beszamelem.
Na beszamelu połóż rulony z szynki oraz sera, wciskając je nieco w nacięcie. Polej kotlety olejem roślinnym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 20 minut.
Po 20 minutach wysuń blaszkę z piekarnika i posyp kotlety dodatkowo startym serem. Zapiekaj przez kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika i przełóż na talerz. Udekoruj posiekaną natką pietruszki i podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tutaj ziemniaki i prosta surówka.
Smacznego!