PrzepisCordon bleu z szynką, serem i kremowym beszamelem

Cordon bleu z szynką, serem i kremowym beszamelem

Klasyczny kotlet cordon bleu z piekarnika to danie, które pokochasz od pierwszego kęsa. Rozpływający się ser, delikatne mięso i smaczna szynka to połączenie idealne.

Cordon blue- Pyszności
Cordon blue- Pyszności
Ewa

06.03.2023 | aktual.: 19.03.2024 15:07

Przepis na kotlet szwajcarski

Kotlet szwajcarski to pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych. Cienkie warstwy filetu z kurczaka skrywają szynkę i ser. Całość zamknięta jest w chrupiącą panierkę z bułki tartej i smażona lub pieczona na złoty kolor. Ten przysmak to klasyczne danie francuskie, którego nazwa "cordon bleu" oznacza dosłownie "niebieską wstęgę" i pierwotnie odnosiła się do Orderu Świętego Ducha, którym nagradzano wybitnych kucharzy. Jego popularność jest tak duża, że znaleźć można go w restauracjach niemal w całej Europie. Istnieją różne warianty i modyfikacje kotleta szwajcarskiego, np. w Szwajcarii zamiast szynki używa się szynki szwajcarskiej i dodaje się sos, a w Niemczech w środku ląduje szpinak oraz czosnek.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Cordon bleu

Składniki:

           
  • 3 plastry szynki drobiowej
  • 3 plastry sera żółtego
  • 3 filety z piersi z kurczaka
  • sól/pieprz
  • 3/4 mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 bułki tartej
  • 180 ml beszamelu
  • 45 g tartej mozzarelli

Sposób przygotowania:

Szynkę drobiową oraz plasterek sera zawiń w rulon. Na środku filetów zrób długie nacięcie i oprósz mięso solą oraz pieprzem.

Cordon bleu- Pyszności
Cordon bleu- Pyszności

Mięso obtocz po kolei w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Umieść kotlety na blaszce i wypełnij przygotowane wcześniej nacięcie beszamelem.

Cordon bleu- Pyszności
Cordon bleu- Pyszności

Na beszamelu połóż rulony z szynki oraz sera, wciskając je nieco w nacięcie. Polej kotlety olejem roślinnym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 20 minut.

Cordon bleu- Pyszności
Cordon bleu- Pyszności

Po 20 minutach wysuń blaszkę z piekarnika i posyp kotlety dodatkowo startym serem. Zapiekaj przez kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika i przełóż na talerz. Udekoruj posiekaną natką pietruszki i podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tutaj ziemniaki i prosta surówka.

Smacznego!

Cordon bleu- Pyszności
Cordon bleu- Pyszności