Cordon bleu z szynką, serem i kremowym beszamelem

Klasyczny kotlet cordon bleu z piekarnika to danie, które pokochasz od pierwszego kęsa. Rozpływający się ser, delikatne mięso i smaczna szynka to połączenie idealne.

Cordon blue- PysznościCordon blue- Pyszności
Ewa

Przepis na kotlet szwajcarski

Kotlet szwajcarski to pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych. Cienkie warstwy filetu z kurczaka skrywają szynkę i ser. Całość zamknięta jest w chrupiącą panierkę z bułki tartej i smażona lub pieczona na złoty kolor. Ten przysmak to klasyczne danie francuskie, którego nazwa "cordon bleu" oznacza dosłownie "niebieską wstęgę" i pierwotnie odnosiła się do Orderu Świętego Ducha, którym nagradzano wybitnych kucharzy. Jego popularność jest tak duża, że znaleźć można go w restauracjach niemal w całej Europie. Istnieją różne warianty i modyfikacje kotleta szwajcarskiego, np. w Szwajcarii zamiast szynki używa się szynki szwajcarskiej i dodaje się sos, a w Niemczech w środku ląduje szpinak oraz czosnek.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Cordon bleu

Składniki:

           
  • 3 plastry szynki drobiowej
  • 3 plastry sera żółtego
  • 3 filety z piersi z kurczaka
  • sól/pieprz
  • 3/4 mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 bułki tartej
  • 180 ml beszamelu
  • 45 g tartej mozzarelli

Sposób przygotowania:

Szynkę drobiową oraz plasterek sera zawiń w rulon. Na środku filetów zrób długie nacięcie i oprósz mięso solą oraz pieprzem.

Cordon bleu- Pyszności
Cordon bleu- Pyszności

Mięso obtocz po kolei w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Umieść kotlety na blaszce i wypełnij przygotowane wcześniej nacięcie beszamelem.

Cordon bleu- Pyszności
Cordon bleu- Pyszności

Na beszamelu połóż rulony z szynki oraz sera, wciskając je nieco w nacięcie. Polej kotlety olejem roślinnym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 20 minut.

Cordon bleu- Pyszności
Cordon bleu- Pyszności

Po 20 minutach wysuń blaszkę z piekarnika i posyp kotlety dodatkowo startym serem. Zapiekaj przez kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika i przełóż na talerz. Udekoruj posiekaną natką pietruszki i podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tutaj ziemniaki i prosta surówka.

Smacznego!

Obrazek
Cordon bleu- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej