To najlepsza restauracja w Polsce. Cena dwóch ziemniaków zwala z nóg

Czy najlepsza restauracja w Polsce znajduje się w Krakowie? Taki tytuł nadał jej konkurs World Culinary Awards. Jedno jest pewne: dwa ziemniaki kosztują tam więcej niż gdziekolwiek indziej. O cenach w gwiazdkowym lokalu opowiedział popularny youtuber. 

Obrazeknajlepsza restauracja w Polsce - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Maciej Je

Mówi się, że za jakość trzeba płacić. O słuszności tego porzekadła przekonał się prowadzący kanał na YouTube Maciej Je. Była to bolesna lekcja, przynajmniej dla portfela. A co z podniebieniem? Czy Fiorentina Dom Polska, tytułująca się sama najlepszą restauracją serwującą polską kuchnię w Krakowie, sprostała doświadczonemu w kulinarnych recenzjach youtuberowi?

Obrazek
najlepsza restauracja w Polsce - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Maciej Je

Ostatnia gwiazdka na polu bitwy

Podczas pandemii koronawirusa mogliśmy się przekonać, że wirus i związane z nim obostrzenia są silniejsze nawet od kucharzy z najwyższej światowej półki. Cały rynek gastronomiczny w Polsce w tamtym czasie bardzo ucierpiał i nie ominęło to nawet topowych restauracji w kraju.

Walki o jutro nie przetrwały nawet dwie restauracje nagrodzone kultową i prestiżową gwiazdką Michelina: Senses i Atelier Amaro. Aktualnie, w 2023 roku na polskiej scenie kulinarnej pozostała więc już tylko jedna taka restauracja i jest nią właśnie Fiorentina Dom Polska, do której udał się wspomniany youtuber. Jaki jest jej sekret? Czy są nim... dwa ziemniaki za 19 złotych?

najlepsza restauracja w Polsce. Potwornie drogo, nieziemsko smacznie

Najlepsza restauracja w Polsce według World Culinary Awards słynie przede wszystkim z serwowanego przez nich steka, którego prowadzący kanał Maciej Je nie omieszkał zamówić. Jego cena to 54 złote. Zaskoczony?

Obrazek
najlepsza restauracja w Polsce - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Maciej Je

Cóż, słusznie, ponieważ podana kwota dotyczy 100 gramów produktu. Cały stek kosztował więc youtubera... 486 złotych. Mus z oscypka to wydatek rzędu 58 złotych, pstrąg ojcowski macerowany z solą - 66 złotych, a kremówka z pigwą - 42 złote.

Największym szokiem dla zwykłego zjadacza polskiej kuchni mogły się okazać... ziemniaki. Dwie sztuki (w formie przystawki, przygotowywane w piecu z masłem rozmarynowym) to koszt 19 złotych. Jednak ich smak, tak jak i reszty potraw zamówionych przez youtubera, wynagradza ponoć wszelkie nieprzyjemności finansowe. Najedzony youtuber ocenił wizytę na duży plus, a serwowane jedzenie — na wybitne.

Obejrzyj też ten filmik z przepisem na omlet z papryką, serem i parówkami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie