Idealny przepis na pierniczki, które nie potrzebują leżakowania. Wszystko dzięki sekretnemu składnikowi

Pieczenie pierniczków to prawdziwa frajda. Niestety, wiele z przepisów wymaga tego, żeby ciasteczka odleżały trochę zanim je zjesz. Mamy dla Ciebie przepis, z którym nie będzie trzeba czekać.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Składniki:

  • 145 gramów masła
  • 150 gramów cukru
  • 200 g dobrego, prawdziwego płynnego miodu
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki kakao
  • 2 czubate łyżki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Obrazek

Przygotowanie

  1. Ubij masło mikserem na puszystą masę. Dodaj stopniowo cukier, miód i ubijaj dalej, aż składniki się połączą i będą kremowe.
  2. Osobno ubij jajko z ekstraktem waniliowym.
  3. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę, sól, kakao i przyprawę do pierników.
  4. Dodaj stopniowo mokre składniki, cały czas miksując na wolnych obrotach. Masa powinna być dość lepka i gęsta.
  5. Podziel porcję ciasta na pół.
  6. Rozpłaszcz je na folii i schłódź w lodówce przez min. 3 godziny lub najlepiej przez całą noc.
  7. Gdy minie czas chłodzenia, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  8. Wyjmij ciasto, rozwałkuj je (podsypując folią). Wytnij kształty, wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez ok. 10 minut (w zależności od wielkości ciastek).
  9. Wystudź je i udekoruj według uznania. Zjedz w ciągu tygodnia.
Obrazek
Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟