Idealny przepis na pierniczki, które nie potrzebują leżakowania. Wszystko dzięki sekretnemu składnikowi

Pieczenie pierniczków to prawdziwa frajda. Niestety, wiele z przepisów wymaga tego, żeby ciasteczka odleżały trochę zanim je zjesz. Mamy dla Ciebie przepis, z którym nie będzie trzeba czekać.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Składniki:

  • 145 gramów masła
  • 150 gramów cukru
  • 200 g dobrego, prawdziwego płynnego miodu
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki kakao
  • 2 czubate łyżki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Obrazek

Przygotowanie

  1. Ubij masło mikserem na puszystą masę. Dodaj stopniowo cukier, miód i ubijaj dalej, aż składniki się połączą i będą kremowe.
  2. Osobno ubij jajko z ekstraktem waniliowym.
  3. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę, sól, kakao i przyprawę do pierników.
  4. Dodaj stopniowo mokre składniki, cały czas miksując na wolnych obrotach. Masa powinna być dość lepka i gęsta.
  5. Podziel porcję ciasta na pół.
  6. Rozpłaszcz je na folii i schłódź w lodówce przez min. 3 godziny lub najlepiej przez całą noc.
  7. Gdy minie czas chłodzenia, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  8. Wyjmij ciasto, rozwałkuj je (podsypując folią). Wytnij kształty, wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez ok. 10 minut (w zależności od wielkości ciastek).
  9. Wystudź je i udekoruj według uznania. Zjedz w ciągu tygodnia.
Obrazek
Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance