Ciecierzyca tikka masala

Ciecierzyca tikka masala to nasza najnowsza propozycja na pyszny obiad w fitowej formie. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 4 łyżki olej roślinny
  2. 1 szt. cebula
  3. 400 ml mleczko kokosowe
  4. 1 łyżka sól z podziałem na pół
  5. 400 g ryż ugotowany
  6. 2-3 ząbki czosnek
  7. 2 cm świeży imbir
  8. 1 łyżka garam masala
  9. 1 łyżka słodka papryka
  10. 1/2 łyżeczki pieprz cayenne
  11. 1 łyżeczka kurkuma
  12. 800 g pomidory krojone
  13. 400 g ciecierzyca ugotowana

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę. Dopraw ją do smaku solą i po chwili dodaj czosnek oraz imbir.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki na patelni powinny znaleźć się: przyprawa garam masala, słodka papryka, kurkuma i pieprz cayenne. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Obrazek

3. Czas dodać pomidory. Duś całość ok. 15-20 minut. Następnie dodaj mleczko kokosowe...

Obrazek

4. ...ugotowaną ciecierzycę oraz sól. Gotuj całość przez 10 minut.

Obrazek

5. Gotowe danie podawaj z ryżem. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"