PrzepisDietetyczny majonez, którym możesz zajadać się bez wyrzutów sumienia. Potrzebujesz tylko kilku składników

Dietetyczny majonez, którym możesz zajadać się bez wyrzutów sumienia. Potrzebujesz tylko kilku składników

Przepis na lekki majonez w wydaniu fit idealnie sprawdzi się na Wielkanoc. Możesz zajadać się nim bez wyrzutów sumienia nie tylko w święta.

Fit majonez - Pyszności; źródło: Canva
Fit majonez - Pyszności; źródło: Canva
Ewa

07.04.2023 | aktual.: 07.04.2023 15:17

Majonez to jeden z najpopularniejszych sosów na święta. Sam w sobie jest już świetnym dodatkiem, a poza tym jest nieocenioną bazą do innych dań. Nie wyobrażamy sobie sałatki jarzynowej, sosu chrzanowego i kanapek bez niego. Majonez ma jednak pewną wadę - nie jest zbyt lekki i dietetyczny. Jeśli jednak nie chcesz rezygnować z jego smaku, a jednocześnie chcesz nieco obniżyć kaloryczność dań, to mamy dla ciebie idealne rozwiązanie.

Czy majonez jest zdrowy?

Majonez, chociaż często używany jako smaczny dodatek do kanapek, burgerów, sosów i sałatek, ma swoją ciemną stronę. Jest nią wysoka kaloryczność produktu - w jednej łyżce mamy aż 170 kcal i 20 g tłuszczu.

Dodając majonez do sałatek zużywamy zwykle większą ilość, dorzucamy tym samym kolejne kalorie. Dietetycy zalecają ostrożność i rozsądne dawkowanie tego dodatku. Wysoka zawartość tłuszczu w diecie może prowadzić do podwyższonego ciśnienia krwi, co z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, zawału serca czy udaru mózgu.

Jaki majonez wybrać? Sprawa nie jest taka prosta - Pyszności; Fot. Pixabay
Jaki majonez wybrać? Sprawa nie jest taka prosta - Pyszności; Fot. Pixabay

W czasie świąt chętnie sięgamy po majonez. Co jednak zrobić, gdy chcemy nieco ograniczyć kaloryczność i zmniejszyć ryzyko uczucia ciężkości po obfitym, wielkanocnym śniadaniu? Z pomocą przychodzą alternatywy dla klasycznego, tłustego majonezu. Jedną z nich jest sos na bazie żółtek, musztardy i jogurtu naturalnego. Jest o wiele lżejszy, a wciąż niesamowicie smaczny.

Fit majonez. Jak zrobić?

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj pokruszone lub starte żółtka z sokiem z cytryny oraz musztardą.
  2. Stopniowo dodawaj jogurt, cały czas mieszając lub miksując całość na małych obrotach.
  3. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem.
Fit majonez- Pyszności; źródło: Canva
Fit majonez- Pyszności; źródło: Canva

Do gotowego fit majonezu możesz dodać ulubione dodatki. Odrobina tabasco podkręci ostrość, starty chrzan lub czosnek świetnie komponować się będą z ugotowanymi na twardo jajami, a posiekany drobno szczypiorek nada wiosenny charakter. Jeśli chcesz dodatkowo przygotować majonez z wyższą zawartością białka, to sięgnij po skyr, czyli islandzki, gęsty jogurt.

Wielki test majonezów z supermarketów znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie