Dietetyczny majonez, którym możesz zajadać się bez wyrzutów sumienia. Potrzebujesz tylko kilku składników

Fit majonez to świetne rozwiązanie na Wielkanoc, ale nie tylko. Jest smaczny, łatwy w przygotowaniu i świetnie podkreśli smak każdej potrawy. Możesz zajadać się nim bez wyrzutów sumienia.

Fit majonez - Pyszności; źródło: CanvaFit majonez - przepis jest banalnie prosty - Pyszności; źródło: Canva
Ewa

Majonez to jeden z najpopularniejszych sosów na święta. Sam w sobie jest już świetnym dodatkiem, a poza tym jest nieocenioną bazą do innych dań. Trudno jest wyobrazić sobie sałatkę jarzynową, sos chrzanowy i kanapki bez niego. Majonez ma jednak pewną wadę - nie jest zbyt lekki i dietetyczny. Jeśli jednak nie chcesz rezygnować z jego smaku, a jednocześnie chcesz nieco obniżyć kaloryczność dań, to mamy dla ciebie idealne rozwiązanie - majonez dietetyczny, który sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc.

Czy fit majonez z jogurtu jest zdrowy?

Zwykły majonez, chociaż często używany jako smaczny dodatek do kanapek, burgerów, sosów i sałatek, ma swoją ciemną stronę. Jest nią wysoka kaloryczność produktu - w jednej łyżce mamy aż 170 kcal i 20 g tłuszczu.

Dodając majonez do sałatek zużywasz zwykle większą ilość, dorzucasz tym samym kolejne kalorie. Dietetycy zalecają ostrożność i rozsądne dawkowanie tego dodatku. Wysoka zawartość tłuszczu w diecie może prowadzić do podwyższonego ciśnienia krwi, co z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, zawału serca czy udaru mózgu.

Obrazek
Jaki majonez wybrać? Sprawa nie jest taka prosta - Pyszności; Fot. Pixabay

W czasie świąt chętnie sięgasz po majonez. Co jednak zrobić, gdy chcesz nieco ograniczyć kaloryczność i zmniejszyć ryzyko uczucia ciężkości po obfitym, wielkanocnym śniadaniu? Z pomocą przychodzą alternatywy dla klasycznego, tłustego majonezu. Jedną z nich jest fit majonez z jogurtu, czyli wielkanocny dodatek na bazie żółtek, musztardy i jogurtu naturalnego. Jest o wiele lżejszy, a wciąż niesamowicie smaczny.

Domowy fit majonez, znany również jako majonez dietetyczny, charakteryzuje się obniżoną zawartością kalorii i tłuszczu w porównaniu do tradycyjnego majonezu. Fit majonez z jogurtu, w zależności od marki i receptury, ma znacznie mniej kalorii i tłuszczu niż tradycyjny majonez. Średnie wartości odżywcze na 100 g fit majonezu mogą wyglądać następująco:

  • Kalorie: 100–250 kcal (zamiast 600–700 kcal w zwykłym majonezie)
  • Tłuszcz: 5–20 g (zamiast około 70 g w klasycznym majonezie)

Fit majonez często bazuje na jogurcie, mleku roślinnym, białku jaj, skrobi lub innych zamiennikach tłuszczu, co obniża kaloryczność i zawartość tłuszczu.

Domowy majonez fit a zwykły majonez

Fit majonez to lżejsza alternatywa dla tradycyjnego majonezu, idealna dla osób dbających o dietę. W przeciwieństwie do klasycznej wersji zawiera mniej tłuszczu i kalorii, często bazuje na jogurcie, białkach jaj lub olejach o lepszym profilu kwasów tłuszczowych. Sięgając po przepis na dietetyczny majonez, masz świadomość, że sięgasz po zdrowy produkt o ograniczonej liczbie kalorii.

Tradycyjny majonez, choć kremowy i intensywny w smaku, opiera się głównie na oleju i żółtkach, co czyni go bardziej kalorycznym. Wybór między nimi zależy od preferencji – jeśli zależy ci na lekkiej, zdrowszej wersji, domowy majonez fit będzie świetnym rozwiązaniem, a jeśli cenisz klasyczny smak, warto sięgnąć po tradycyjny wariant.

Fit majonez przepis. Jak zrobić?

Składniki:

  • 2 żółtka,
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 300 g jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

     
  1. W misce wymieszaj pokruszone lub starte żółtka z sokiem z cytryny oraz musztardą.
  2. Stopniowo dodawaj jogurt, cały czas mieszając lub miksując całość na małych obrotach.
  3. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem.
Fit majonez- Pyszności; źródło: Canva
Fit majonez- Pyszności; źródło: Canva

Do gotowego fit majonezu możesz dodać ulubione dodatki. Odrobina tabasco podkręci ostrość, starty chrzan lub czosnek świetnie komponować się będą z ugotowanymi na twardo jajami, a posiekany drobno szczypiorek nada wiosenny charakter. Jeśli chcesz dodatkowo przygotować majonez z wyższą zawartością białka, to sięgnij po skyr, czyli islandzki, gęsty jogurt.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża