Dietetyczny majonez, którym możesz zajadać się bez wyrzutów sumienia. Potrzebujesz tylko kilku składników
Przepis na lekki majonez w wydaniu fit idealnie sprawdzi się na Wielkanoc. Możesz zajadać się nim bez wyrzutów sumienia nie tylko w święta.
07.04.2023 | aktual.: 07.04.2023 15:17
Majonez to jeden z najpopularniejszych sosów na święta. Sam w sobie jest już świetnym dodatkiem, a poza tym jest nieocenioną bazą do innych dań. Nie wyobrażamy sobie sałatki jarzynowej, sosu chrzanowego i kanapek bez niego. Majonez ma jednak pewną wadę - nie jest zbyt lekki i dietetyczny. Jeśli jednak nie chcesz rezygnować z jego smaku, a jednocześnie chcesz nieco obniżyć kaloryczność dań, to mamy dla ciebie idealne rozwiązanie.
Czy majonez jest zdrowy?
Majonez, chociaż często używany jako smaczny dodatek do kanapek, burgerów, sosów i sałatek, ma swoją ciemną stronę. Jest nią wysoka kaloryczność produktu - w jednej łyżce mamy aż 170 kcal i 20 g tłuszczu.
Dodając majonez do sałatek zużywamy zwykle większą ilość, dorzucamy tym samym kolejne kalorie. Dietetycy zalecają ostrożność i rozsądne dawkowanie tego dodatku. Wysoka zawartość tłuszczu w diecie może prowadzić do podwyższonego ciśnienia krwi, co z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, zawału serca czy udaru mózgu.
W czasie świąt chętnie sięgamy po majonez. Co jednak zrobić, gdy chcemy nieco ograniczyć kaloryczność i zmniejszyć ryzyko uczucia ciężkości po obfitym, wielkanocnym śniadaniu? Z pomocą przychodzą alternatywy dla klasycznego, tłustego majonezu. Jedną z nich jest sos na bazie żółtek, musztardy i jogurtu naturalnego. Jest o wiele lżejszy, a wciąż niesamowicie smaczny.
Zobacz także
Fit majonez. Jak zrobić?
Składniki:
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 300 g jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj pokruszone lub starte żółtka z sokiem z cytryny oraz musztardą.
- Stopniowo dodawaj jogurt, cały czas mieszając lub miksując całość na małych obrotach.
- Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem.
Do gotowego fit majonezu możesz dodać ulubione dodatki. Odrobina tabasco podkręci ostrość, starty chrzan lub czosnek świetnie komponować się będą z ugotowanymi na twardo jajami, a posiekany drobno szczypiorek nada wiosenny charakter. Jeśli chcesz dodatkowo przygotować majonez z wyższą zawartością białka, to sięgnij po skyr, czyli islandzki, gęsty jogurt.
Wielki test majonezów z supermarketów znajdziesz na naszym kanale YouTube: