Dietetyczny majonez, którym możesz zajadać się bez wyrzutów sumienia. Potrzebujesz tylko kilku składników
Fit majonez to świetne rozwiązanie na Wielkanoc, ale nie tylko. Jest smaczny, łatwy w przygotowaniu i świetnie podkreśli smak każdej potrawy. Możesz zajadać się nim bez wyrzutów sumienia.
Majonez to jeden z najpopularniejszych sosów na święta. Sam w sobie jest już świetnym dodatkiem, a poza tym jest nieocenioną bazą do innych dań. Trudno jest wyobrazić sobie sałatkę jarzynową, sos chrzanowy i kanapki bez niego. Majonez ma jednak pewną wadę - nie jest zbyt lekki i dietetyczny. Jeśli jednak nie chcesz rezygnować z jego smaku, a jednocześnie chcesz nieco obniżyć kaloryczność dań, to mamy dla ciebie idealne rozwiązanie - majonez dietetyczny, który sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc.
Czy fit majonez z jogurtu jest zdrowy?
Zwykły majonez, chociaż często używany jako smaczny dodatek do kanapek, burgerów, sosów i sałatek, ma swoją ciemną stronę. Jest nią wysoka kaloryczność produktu - w jednej łyżce mamy aż 170 kcal i 20 g tłuszczu.
Dodając majonez do sałatek zużywasz zwykle większą ilość, dorzucasz tym samym kolejne kalorie. Dietetycy zalecają ostrożność i rozsądne dawkowanie tego dodatku. Wysoka zawartość tłuszczu w diecie może prowadzić do podwyższonego ciśnienia krwi, co z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, zawału serca czy udaru mózgu.
W czasie świąt chętnie sięgasz po majonez. Co jednak zrobić, gdy chcesz nieco ograniczyć kaloryczność i zmniejszyć ryzyko uczucia ciężkości po obfitym, wielkanocnym śniadaniu? Z pomocą przychodzą alternatywy dla klasycznego, tłustego majonezu. Jedną z nich jest fit majonez z jogurtu, czyli wielkanocny dodatek na bazie żółtek, musztardy i jogurtu naturalnego. Jest o wiele lżejszy, a wciąż niesamowicie smaczny.
Domowy fit majonez, znany również jako majonez dietetyczny, charakteryzuje się obniżoną zawartością kalorii i tłuszczu w porównaniu do tradycyjnego majonezu. Fit majonez z jogurtu, w zależności od marki i receptury, ma znacznie mniej kalorii i tłuszczu niż tradycyjny majonez. Średnie wartości odżywcze na 100 g fit majonezu mogą wyglądać następująco:
- Kalorie: 100–250 kcal (zamiast 600–700 kcal w zwykłym majonezie)
- Tłuszcz: 5–20 g (zamiast około 70 g w klasycznym majonezie)
Fit majonez często bazuje na jogurcie, mleku roślinnym, białku jaj, skrobi lub innych zamiennikach tłuszczu, co obniża kaloryczność i zawartość tłuszczu.
Domowy majonez fit a zwykły majonez
Fit majonez to lżejsza alternatywa dla tradycyjnego majonezu, idealna dla osób dbających o dietę. W przeciwieństwie do klasycznej wersji zawiera mniej tłuszczu i kalorii, często bazuje na jogurcie, białkach jaj lub olejach o lepszym profilu kwasów tłuszczowych. Sięgając po przepis na dietetyczny majonez, masz świadomość, że sięgasz po zdrowy produkt o ograniczonej liczbie kalorii.
Tradycyjny majonez, choć kremowy i intensywny w smaku, opiera się głównie na oleju i żółtkach, co czyni go bardziej kalorycznym. Wybór między nimi zależy od preferencji – jeśli zależy ci na lekkiej, zdrowszej wersji, domowy majonez fit będzie świetnym rozwiązaniem, a jeśli cenisz klasyczny smak, warto sięgnąć po tradycyjny wariant.
Fit majonez przepis. Jak zrobić?
Składniki:
- 2 żółtka,
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 300 g jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj pokruszone lub starte żółtka z sokiem z cytryny oraz musztardą.
- Stopniowo dodawaj jogurt, cały czas mieszając lub miksując całość na małych obrotach.
- Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem.
Do gotowego fit majonezu możesz dodać ulubione dodatki. Odrobina tabasco podkręci ostrość, starty chrzan lub czosnek świetnie komponować się będą z ugotowanymi na twardo jajami, a posiekany drobno szczypiorek nada wiosenny charakter. Jeśli chcesz dodatkowo przygotować majonez z wyższą zawartością białka, to sięgnij po skyr, czyli islandzki, gęsty jogurt.