Dodałam do sałatki jarzynowej zamiast majonezu. Goście prosili o dwie dokładki
Sałatka jarzynowa to klasyk, bez którego nie ma mowy o rodzinnych biesiadach. Żeby sprostać oczekiwaniom ciotek, na stole musi się pojawić co najmniej jedna miska. Zaskocz bliskim małą wariacją na temat tradycyjnej jarzynówki z wyrazistym kremowym sosem.
Sałatka jarzynowa ociekająca majonezem już dawno przestała mi się podobać. Długo zastanawiałam się nad tym, co zrobić, aby trochę odchudzić sałatkę, ale jednocześnie sprostać oczekiwaniom innych osób przy stole, bardzo przyzwyczajonych do tradycyjnego smaku.
Niektórzy proponują jogurt grecki jako zamiennik dla majonezu, ale moim zdaniem to nie wystarczy, ponieważ brakuje mu głębi smaku. Dodałam dwa składniki, które akurat miałam w lodówce, i wyszło perfekt.
Rozgrzewający gulasz z indyka. Pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny
Wyrazisty i lekki sos do jarzynówki
Żeby powstał doskonały sos do sałatki, nie trzeba żadnych wymyślnych dodatków. Zmieszałam jogurt grecki z odrobiną musztardy sarepskiej i startego chrzanu. Do sałatki dodałam drobno posiekany koperek, a całość doprawiłam solą i pieprzem. Sos nadał sałatce charakteru i podtrzymał jej tradycyjny smak, a przy tym odchudził kompozycję, co z pewnością wyjdzie na zdrowie mojej rodzinie.
Przepis na sałatkę jarzynową z sosem chrzanowo-koperkowym
Warzywa możesz ugotować w tradycyjny sposób w mundurkach lub na parze – to znacznie szybszy sposób, który pozwala na zachowanie pełni smaku i właściwości odżywczych. Mrożony groszek wrzuć na 3 minuty do wrzątku, po czym przelej go zimną wodą, tak jak radzi Tomasz Strzelczyk. Oczywiście, jeśli wolisz łatwiejsze rozwiązania, sięgnij po groszek konserwowy.
Składniki:
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 2 średnie ziemniaki,
- 2 jajka,
- 2 ogórki kiszone,
- 200 g mrożonego groszku,
- pół pęczka koperku,
- 2 łyżki gęstego jogurtu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka tartego chrzanu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj na parze przez 10-15 minut. Wystudź, pokrój w kostkę i wrzuć do dużej miski.
- Jajka ugotuj na twardo, a potem obierz ze skorupek, pokrój kostkę i dodaj do warzyw.
- Dorzuć także pokrojone ogórki kiszone, blanszowany groszek i drobno posiekany koperek.
- Wymieszaj z jogurtem, musztardą i chrzanem.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.