Za te grzyby płacą nawet 3 tys. W Polsce sezon trwa, ale musisz wiedzieć, jak i gdzie szukać

Polscy poszukiwacze trufli odnaleźli prawdziwy skarb. Jeśli jednak uważasz, że w pogoni za tymi wartymi tysiące złotych za kilogram grzybami udali się aż do Włoch, to jesteś w błędzie. Grupa "Jurajska Trufla" wykopała trufle w... Cieszynie. Poszukiwaczom pomogły specjalnie wyszkolone psy tropiące. 

ObrazekFreepik/Facebook/Jurajska Trufla LR

Trufle to jedne z najdroższych produktów świata. Chociaż do ich najszlachetniejszej (a co za tym idzie — najcenniejszej) odmiany należą trufle białe, to fani tego specyficznego smaku i zapachu również za inne gatunki są w stanie zapłacić nawet kilka tysięcy złotych za kilogram. Coraz popularniejszy w Polsce trend wykorzystali pewni profesjonalni grzyboznawcy. Utworzyli grupę "Jurajska Trufla", wyszkolili psy i ruszyli na łowy. To, co odnaleźli, przeszło ich najśmielsze oczekiwania.

Obrazek
Trufle zaczęły wyrastać również w Polsce - Pyszności; foto: Canva

Trufle już nie tylko we Włoszech

Włosi, Francuzi i Hiszpanie muszą przełknąć gorzką prawdę. Ich kraje nie są już jedynymi w Europie, gdzie można odnaleźć trufle. Zmieniający się klimat dał szansę również innym zakątkom starego kontynentu, w tym właśnie Polsce. Udowodnili to poszukiwacze z grupy "Jurajska Trufla". Tereny, na których odnaleziono te wyjątkowe grzyby, to Jura Krakowsko-Częstochowska, Żywiec i Cieszyn. 

Założycielem i pomysłodawcą grupy poszukiwawczej jest Piotr Kwec. Ten jeden z największych polskich specjalistów w dziedzinie trufli opowiedział ostatnio Gazecie Wyborczej o szczegółach swojej pracy. Dowiedzieliśmy się między innymi, że do szukania tych drogocennych grzybów używane są specjalnie wyszkolone psy. Czemu akurat one? Z powodu specyfiki warunków, w których znajduje się trufle. Owocniki rosną do 20 centymetrów pod ziemią. Dlatego, oprócz niezbędnej wiedzy, do misji poszukiwawczych potrzebny jest jeszcze... dobry nos. Tu sprawdzają się również świnie, ale problem z nimi jest taki, że "co znajdą, to zaraz pożerają".

Trufle — kto kupuje grzyby za 3 tysiące złotych za kilogram?

Jak w rozmowie z Gazetą Wyborczą przyznał pan Piotr, zainteresowanie truflami w Polsce cały czas rośnie. Ponieważ popyt jest bardzo duży, to ile tych grzybów nie znalazłaby "Jurajska Trufla", tyle zostanie sprzedane — i to bez żadnego problemu. Fanów grzybów nie odstrasza nawet ich cena, osiągająca 2,5 - 3 tysiące złotych za kilogram.

W tym miejscu warto zaznaczyć, że odnalezione w Polsce trufle to gatunek tzw. trufli letniej. Chociaż uchodzi ona za smaczny kąsek, to jej ceny nie są nawet zbliżone do innej docenianej przez pasjonatów odmiany: trufli białej, zwanej piemoncką. Za taki rarytas trzeba zapłacić od 3 do 9 tysięcy euro za kilogram, a najdroższy, niespełna kilogramowy okaz został w 2021 roku sprzedany na licytacji za... ponad 100 tysięcy euro.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo