Za te grzyby płacą nawet 3 tys. W Polsce sezon trwa, ale musisz wiedzieć, jak i gdzie szukać

Polscy poszukiwacze trufli odnaleźli prawdziwy skarb. Jeśli jednak uważasz, że w pogoni za tymi wartymi tysiące złotych za kilogram grzybami udali się aż do Włoch, to jesteś w błędzie. Grupa "Jurajska Trufla" wykopała trufle w... Cieszynie. Poszukiwaczom pomogły specjalnie wyszkolone psy tropiące. 

ObrazekFreepik/Facebook/Jurajska Trufla LR

Trufle to jedne z najdroższych produktów świata. Chociaż do ich najszlachetniejszej (a co za tym idzie — najcenniejszej) odmiany należą trufle białe, to fani tego specyficznego smaku i zapachu również za inne gatunki są w stanie zapłacić nawet kilka tysięcy złotych za kilogram. Coraz popularniejszy w Polsce trend wykorzystali pewni profesjonalni grzyboznawcy. Utworzyli grupę "Jurajska Trufla", wyszkolili psy i ruszyli na łowy. To, co odnaleźli, przeszło ich najśmielsze oczekiwania.

Obrazek
Trufle zaczęły wyrastać również w Polsce - Pyszności; foto: Canva

Trufle już nie tylko we Włoszech

Włosi, Francuzi i Hiszpanie muszą przełknąć gorzką prawdę. Ich kraje nie są już jedynymi w Europie, gdzie można odnaleźć trufle. Zmieniający się klimat dał szansę również innym zakątkom starego kontynentu, w tym właśnie Polsce. Udowodnili to poszukiwacze z grupy "Jurajska Trufla". Tereny, na których odnaleziono te wyjątkowe grzyby, to Jura Krakowsko-Częstochowska, Żywiec i Cieszyn. 

Założycielem i pomysłodawcą grupy poszukiwawczej jest Piotr Kwec. Ten jeden z największych polskich specjalistów w dziedzinie trufli opowiedział ostatnio Gazecie Wyborczej o szczegółach swojej pracy. Dowiedzieliśmy się między innymi, że do szukania tych drogocennych grzybów używane są specjalnie wyszkolone psy. Czemu akurat one? Z powodu specyfiki warunków, w których znajduje się trufle. Owocniki rosną do 20 centymetrów pod ziemią. Dlatego, oprócz niezbędnej wiedzy, do misji poszukiwawczych potrzebny jest jeszcze... dobry nos. Tu sprawdzają się również świnie, ale problem z nimi jest taki, że "co znajdą, to zaraz pożerają".

Trufle — kto kupuje grzyby za 3 tysiące złotych za kilogram?

Jak w rozmowie z Gazetą Wyborczą przyznał pan Piotr, zainteresowanie truflami w Polsce cały czas rośnie. Ponieważ popyt jest bardzo duży, to ile tych grzybów nie znalazłaby "Jurajska Trufla", tyle zostanie sprzedane — i to bez żadnego problemu. Fanów grzybów nie odstrasza nawet ich cena, osiągająca 2,5 - 3 tysiące złotych za kilogram.

W tym miejscu warto zaznaczyć, że odnalezione w Polsce trufle to gatunek tzw. trufli letniej. Chociaż uchodzi ona za smaczny kąsek, to jej ceny nie są nawet zbliżone do innej docenianej przez pasjonatów odmiany: trufli białej, zwanej piemoncką. Za taki rarytas trzeba zapłacić od 3 do 9 tysięcy euro za kilogram, a najdroższy, niespełna kilogramowy okaz został w 2021 roku sprzedany na licytacji za... ponad 100 tysięcy euro.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie