PrzepisDeseryBananowa fantazja

Bananowa fantazja

Wraz z niedzielą przychodzimy do Was z przepisem na pyszny deser, który pokocha cała rodzina. Po prostu nie ma innej opcji :)

Bananowa fantazja
Pyszności

04.02.2018 | aktual.: 26.09.2023 11:15

Przepis na biszkopt znajdziecie tutaj.

Składniki:

  1. 700 ml mleko
  2. 3 szt. żółto
  3. 2 łyżki kakao
  4. 1 opakowanie bita śmietana w proszku
  5. 200 ml mleko
  6. czekolada do dekoracji
  7. 40 g budyń śmietankowy
  8. 1 łyżka mąka pszenna
  9. 1 łyżka mąka ziemniaczana
  10. 4 łyżki kawa rozpuszczalna
  11. 8 g cukier wanilinowy
  12. 200 g masło miękkie
  13. 2/3 szkl. cukier puder
  14. 150 g dżem porzeczkowy

Biszkopt

  1. 4 szt. jajka
  2. 2/3 szkl. cukier puder
  3. 1/2 szkl. mąka
  4. 4 łyżki kakao
  5. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  6. 2 łyżki olej
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą mleko (200 ml), żółtka, budyń śmietankowy, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną.

Obraz

2. Do garnka z mlekiem (500 ml) dodaj kawę rozpuszczalną i cukier wanilinowy.

Obraz

3. Gdy mleko zacznie kipieć, dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę. Całość zagotuj i odstaw do ostudzenia.

Obraz

4. W mikserze ubij miękkie masło. Następnie zacznij dodawać cukier puder i przestudzoną mieszankę.

Obraz

5. Na biszkopcie rozprowadź dżem porzeczkowy. Następnie ułóż na nim banany (przecięte na pół i skroplone sokiem z cytryny).

Obraz

6. Na owocach rozprowadź kawową masę. Następnie na wierzchu dodaj kakao.

Obraz

7. Kolejną warstwę stwórz z ubitej śmietany (przy pomocy miksera połącz ze sobą bita śmietanę i mleko). Wstaw placek do lodówki min. na 4 godziny.

Obraz

8. Gotowy deser możesz przyozdobić startą czekoladą. I to wszystko!

Obraz
Wybrane dla Ciebie