Bananowa fantazja

Wraz z niedzielą przychodzimy do Was z przepisem na pyszny deser, który pokocha cała rodzina. Po prostu nie ma innej opcji :)

Obrazek
Pyszności

Przepis na biszkopt znajdziecie tutaj.

Składniki:

  1. 700 ml mleko
  2. 3 szt. żółto
  3. 2 łyżki kakao
  4. 1 opakowanie bita śmietana w proszku
  5. 200 ml mleko
  6. czekolada do dekoracji
  7. 40 g budyń śmietankowy
  8. 1 łyżka mąka pszenna
  9. 1 łyżka mąka ziemniaczana
  10. 4 łyżki kawa rozpuszczalna
  11. 8 g cukier wanilinowy
  12. 200 g masło miękkie
  13. 2/3 szkl. cukier puder
  14. 150 g dżem porzeczkowy

Biszkopt

  1. 4 szt. jajka
  2. 2/3 szkl. cukier puder
  3. 1/2 szkl. mąka
  4. 4 łyżki kakao
  5. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  6. 2 łyżki olej
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą mleko (200 ml), żółtka, budyń śmietankowy, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną.

Obrazek

2. Do garnka z mlekiem (500 ml) dodaj kawę rozpuszczalną i cukier wanilinowy.

Obrazek

3. Gdy mleko zacznie kipieć, dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę. Całość zagotuj i odstaw do ostudzenia.

Obrazek

4. W mikserze ubij miękkie masło. Następnie zacznij dodawać cukier puder i przestudzoną mieszankę.

Obrazek

5. Na biszkopcie rozprowadź dżem porzeczkowy. Następnie ułóż na nim banany (przecięte na pół i skroplone sokiem z cytryny).

Obrazek

6. Na owocach rozprowadź kawową masę. Następnie na wierzchu dodaj kakao.

Obrazek

7. Kolejną warstwę stwórz z ubitej śmietany (przy pomocy miksera połącz ze sobą bita śmietanę i mleko). Wstaw placek do lodówki min. na 4 godziny.

Obrazek

8. Gotowy deser możesz przyozdobić startą czekoladą. I to wszystko!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej