Mało znana perła wśród miodów. Znakomicie wpływa na cały układ trawienny

To perła wśród miodów i skarb Roztocza. Miód fasolowy jest mało popularny w porównaniu z innymi odmianami miodu, takimi jak lipowy, gryczany czy akacjowy. Jednak nie oznacza to, że jest mniej wartościowy. Wręcz przeciwnie - ma wiele cech, które wyróżniają go spośród innych produktów pszczelich.

Miód fasolowy to mało popularny produktMiód fasolowy to mało popularny produkt
Źródło zdjęć: © Pixabay

Miód fasolowy (odmianowy z nektaru kwiatów fasoli tyczkowej "Piękny Jaś") wpisany został na ministerialną listę produktów tradycyjnych w województwie lubelskim w 2005 r. Charakteryzuje go silny aromat pochodzący od kwiatów fasoli, a także mało słodki i lekko kwaskowaty smak. Wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, jednak za najważniejszą uznaje się jego zbawienny wpływ na układ pokarmowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babeczki z cynamonową nutką znikają z talerzy w mgnieniu oka

Miód fasolowy - skąd się bierze? Ile kosztuje?

Miód fasolowy jest wizytówką Roztocza, gdzie ze względu na sprzyjające warunki klimatyczne uprawia się fasolę tyczkową "Piękny Jaś". Pola, na których rośnie, rozciągają się przede wszystkim na terenie Szczebrzeszyńskiego Parku Krajobrazowego (w miejscowościach takich jak Zaburze, Gorajec, Czarnystok, Mokrelipie i Wólka Czarnostocka).

Miód fasolowy ma charakterystyczny kolor -  w postaci płynnej przybiera słomkową barwę, a po skrystalizowaniu zmienia kolor na biało kremowy (krystalizacja miodu jest zjawiskiem naturalnym i nie zmienia jego składu ani właściwości). Produkt ten kupimy na terenach jego wytwarzania lub w sklepach internetowych. Jego cena waha się od ok. 30 do 50 zł za 1 kg.

Miód fasolowy na problemy trawienne, nadciśnienie i infekcje

Przede wszystkim miód fasolowy ceni się ze względu na pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego. Produkt ten łagodzi wrzody żołądka, problemy jelitowe i odbudowuje florę bakteryjną. Przyśpiesza też odnawianie drobnoustrojów niezbędnych do prawidłowego trawienia.

Ponadto miód fasolowy obniża ciśnienie tętnicze krwi, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i spowalnia procesy miażdżycowe, a więc zapobiega chorobom serca i udarom mózgu. Warto dodać też, że miód fasolowy ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne - pomaga więc w leczeniu infekcji, przeziębień, grypy, kaszlu, anginy i innych chorób związanych z układem oddechowym. Ponadto stymuluje produkcję przeciwciał i aktywuje komórki odpornościowe, zwiększając przy tym odporność organizmu na patogeny.

Miód fasolowy jest wizytówką Roztocza
Miód fasolowy jest wizytówką Roztocza © Pixabay

Na co pomaga miód fasolowy?

Miód fasolowy wykazuje właściwości antyseptyczne, oczyszczające i odżywcze, dzięki czemu przyspiesza gojenie się ran, oparzeń, owrzodzeń, odleżyn i innych uszkodzeń skóry. Ponadto działa przeciwświądowo i przeciwzapalnie, wspierając leczenie zapaleń skóry, takich jak egzema, łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry.

Miód fasolowy zawiera wiele związków przeciwutleniających, takich jak flawonoidy, fenole, karotenoidy i witaminy, które neutralizują wolne rodniki i chronią komórki przed uszkodzeniem. Wolne rodniki są cząsteczkami, które powstają w wyniku stresu oksydacyjnego i mogą prowadzić do starzenia się, nowotworów i innych chorób. Miód fasolowy pomaga więc w zachowaniu młodego i zdrowego wyglądu skóry, włosów i paznokci, a także w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie