PrzepisSzybkie ciastoPrzygotuj masę i wrzuć do niej całą tabliczkę czekolady. To ciasto zaskoczy każdego

Przygotuj masę i wrzuć do niej całą tabliczkę czekolady. To ciasto zaskoczy każdego

Czekolada to jednej z najlepszych umilaczy długich, jesiennych wieczór. Tym razem zanurzyłam ją w masie i zapiekłam w piekarniku. To ciasto jest zdecydowanie warte grzechu.

Ciasto z całą tabliczką czekolady- kadr z kanału Szybkie i Proste
Ciasto z całą tabliczką czekolady- kadr z kanału Szybkie i Proste
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

25.10.2023 | aktual.: 20.06.2024 13:06

W moim notesie z przepisami królują zarówno skomplikowane i czasochłonne przepisy, jak i proste receptury na ekspresowe desery. Jesienią chętnie sięgam po ciasto z całą tabliczką czekolady. Pełni ona rolę pysznego nadzienia, które ujawnia się przy krojeniu ciasta. Sprawdzi się tutaj zarówno czekolada mleczna jak i gorzka, a fani mocnej słodkości mogą postawić też na karmelową czy białą. Przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut, a kolejnych 25 minutach z piekarnika wyciągam blaszkę wypełnioną pysznym deserem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z tabliczką czekolady

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 350 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • 90 ml oleju,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • tabliczka ulubionej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbijam do miski i ucieram wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.
  2. Do masy dodaję sól, olej, mleko i całość krótko miksuję.
  3. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i porcjami dodaję do masy, cały czas mieszając.
  4. Foremkę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Wlewam 2/3 przygotowanej masy.
  5. Na środek wrzucam tabliczkę ulubionej czekolady i zalewam ją pozostałą masą.
  6. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 25-30 minut.
Ciasto z czekoladą- Pyszności
Ciasto z czekoladą- Pyszności© Canva

Gotowe ciasto dekoruję lukrem lub polewą czekoladową. Na wierzch dorzucam czasem płatki migdałów, posiekane orzechy czy też cukrową posypkę. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby podać deser w wersji sauté, bez żadnych dekoracji. Jest prosto, pysznie i szybko.

Szybki domowy lukier

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżka ciepłej wody,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce mieszam 1 szklankę cukru pudru z 1 łyżką ciepłej wody. Opcjonalnie dodaję też nieco ekstraktu waniliowego.
  2. Kontynuuję mieszanie, aż lukier staje się gładki i bez grudek. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaję trochę więcej ciepłej wody, łyżka po łyżce, aż osiągnę pożądaną konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaję trochę więcej cukru pudru.
  3. Dekoruję deser.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiskulinarne inspiracjeInspiracje
Wybrane dla Ciebie