Przygotuj masę i wrzuć do niej całą tabliczkę czekolady. To ciasto zaskoczy każdego
Czekolada to jednej z najlepszych umilaczy długich, jesiennych wieczór. Tym razem zanurzyłam ją w masie i zapiekłam w piekarniku. To ciasto jest zdecydowanie warte grzechu.
25.10.2023 | aktual.: 20.06.2024 13:06
W moim notesie z przepisami królują zarówno skomplikowane i czasochłonne przepisy, jak i proste receptury na ekspresowe desery. Jesienią chętnie sięgam po ciasto z całą tabliczką czekolady. Pełni ona rolę pysznego nadzienia, które ujawnia się przy krojeniu ciasta. Sprawdzi się tutaj zarówno czekolada mleczna jak i gorzka, a fani mocnej słodkości mogą postawić też na karmelową czy białą. Przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut, a kolejnych 25 minutach z piekarnika wyciągam blaszkę wypełnioną pysznym deserem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto z tabliczką czekolady
Składniki:
- 3 jajka,
- 350 g mąki,
- 100 g cukru,
- 16 g cukru wanilinowego,
- 90 ml oleju,
- 200 ml mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- tabliczka ulubionej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Jajka wbijam do miski i ucieram wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.
- Do masy dodaję sól, olej, mleko i całość krótko miksuję.
- Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i porcjami dodaję do masy, cały czas mieszając.
- Foremkę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Wlewam 2/3 przygotowanej masy.
- Na środek wrzucam tabliczkę ulubionej czekolady i zalewam ją pozostałą masą.
- Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 25-30 minut.
Gotowe ciasto dekoruję lukrem lub polewą czekoladową. Na wierzch dorzucam czasem płatki migdałów, posiekane orzechy czy też cukrową posypkę. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby podać deser w wersji sauté, bez żadnych dekoracji. Jest prosto, pysznie i szybko.
Szybki domowy lukier
Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 łyżka ciepłej wody,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- W miseczce mieszam 1 szklankę cukru pudru z 1 łyżką ciepłej wody. Opcjonalnie dodaję też nieco ekstraktu waniliowego.
- Kontynuuję mieszanie, aż lukier staje się gładki i bez grudek. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaję trochę więcej ciepłej wody, łyżka po łyżce, aż osiągnę pożądaną konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaję trochę więcej cukru pudru.
- Dekoruję deser.