Przygotuj masę i wrzuć do niej całą tabliczkę czekolady. To ciasto zaskoczy każdego

Czekolada to jednej z najlepszych umilaczy długich, jesiennych wieczór. Tym razem zanurzyłam ją w masie i zapiekłam w piekarniku. To ciasto jest zdecydowanie warte grzechu.

Ciasto z całą tabliczką czekolady- kadr z kanału Szybkie i ProsteCiasto z całą tabliczką czekolady- kadr z kanału Szybkie i Proste
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

W moim notesie z przepisami królują zarówno skomplikowane i czasochłonne przepisy, jak i proste receptury na ekspresowe desery. Jesienią chętnie sięgam po ciasto z całą tabliczką czekolady. Pełni ona rolę pysznego nadzienia, które ujawnia się przy krojeniu ciasta. Sprawdzi się tutaj zarówno czekolada mleczna jak i gorzka, a fani mocnej słodkości mogą postawić też na karmelową czy białą. Przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut, a kolejnych 25 minutach z piekarnika wyciągam blaszkę wypełnioną pysznym deserem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Od samego patrzenia na te małe dzieła sztuki cieknie nam ślinka. Z tobą będzie tak samo

Ciasto z tabliczką czekolady

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 350 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • 90 ml oleju,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • tabliczka ulubionej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbijam do miski i ucieram wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.
  2. Do masy dodaję sól, olej, mleko i całość krótko miksuję.
  3. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i porcjami dodaję do masy, cały czas mieszając.
  4. Foremkę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Wlewam 2/3 przygotowanej masy.
  5. Na środek wrzucam tabliczkę ulubionej czekolady i zalewam ją pozostałą masą.
  6. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 25-30 minut.
Ciasto z czekoladą- Pyszności
Ciasto z czekoladą- Pyszności © Canva

Gotowe ciasto dekoruję lukrem lub polewą czekoladową. Na wierzch dorzucam czasem płatki migdałów, posiekane orzechy czy też cukrową posypkę. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby podać deser w wersji sauté, bez żadnych dekoracji. Jest prosto, pysznie i szybko.

Szybki domowy lukier

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżka ciepłej wody,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce mieszam 1 szklankę cukru pudru z 1 łyżką ciepłej wody. Opcjonalnie dodaję też nieco ekstraktu waniliowego.
  2. Kontynuuję mieszanie, aż lukier staje się gładki i bez grudek. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaję trochę więcej ciepłej wody, łyżka po łyżce, aż osiągnę pożądaną konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaję trochę więcej cukru pudru.
  3. Dekoruję deser.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem