Przygotuj masę i wrzuć do niej całą tabliczkę czekolady. To ciasto zaskoczy każdego

Czekolada to jednej z najlepszych umilaczy długich, jesiennych wieczór. Tym razem zanurzyłam ją w masie i zapiekłam w piekarniku. To ciasto jest zdecydowanie warte grzechu.

Ciasto z całą tabliczką czekolady- kadr z kanału Szybkie i ProsteCiasto z całą tabliczką czekolady- kadr z kanału Szybkie i Proste
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

W moim notesie z przepisami królują zarówno skomplikowane i czasochłonne przepisy, jak i proste receptury na ekspresowe desery. Jesienią chętnie sięgam po ciasto z całą tabliczką czekolady. Pełni ona rolę pysznego nadzienia, które ujawnia się przy krojeniu ciasta. Sprawdzi się tutaj zarówno czekolada mleczna jak i gorzka, a fani mocnej słodkości mogą postawić też na karmelową czy białą. Przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut, a kolejnych 25 minutach z piekarnika wyciągam blaszkę wypełnioną pysznym deserem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Od samego patrzenia na te małe dzieła sztuki cieknie nam ślinka. Z tobą będzie tak samo

Ciasto z tabliczką czekolady

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 350 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • 90 ml oleju,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • tabliczka ulubionej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbijam do miski i ucieram wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.
  2. Do masy dodaję sól, olej, mleko i całość krótko miksuję.
  3. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i porcjami dodaję do masy, cały czas mieszając.
  4. Foremkę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Wlewam 2/3 przygotowanej masy.
  5. Na środek wrzucam tabliczkę ulubionej czekolady i zalewam ją pozostałą masą.
  6. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 25-30 minut.
Ciasto z czekoladą- Pyszności
Ciasto z czekoladą- Pyszności © Canva

Gotowe ciasto dekoruję lukrem lub polewą czekoladową. Na wierzch dorzucam czasem płatki migdałów, posiekane orzechy czy też cukrową posypkę. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby podać deser w wersji sauté, bez żadnych dekoracji. Jest prosto, pysznie i szybko.

Szybki domowy lukier

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżka ciepłej wody,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce mieszam 1 szklankę cukru pudru z 1 łyżką ciepłej wody. Opcjonalnie dodaję też nieco ekstraktu waniliowego.
  2. Kontynuuję mieszanie, aż lukier staje się gładki i bez grudek. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaję trochę więcej ciepłej wody, łyżka po łyżce, aż osiągnę pożądaną konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaję trochę więcej cukru pudru.
  3. Dekoruję deser.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀