NewsyTen kolor banana mówi, że owoc jest najzdrowszy. Zwróć na niego uwagę

Ten kolor banana mówi, że owoc jest najzdrowszy. Zwróć na niego uwagę

Najzdrowsze banany- Pyszności/ źródło: Canva
Najzdrowsze banany- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa
23.02.2023 16:12, aktualizacja: 30.12.2023 13:21

Jak wybrać najzdrowsze i najlepsze banany? Specjaliści podpowiadają, który kolor owoców będzie nam najlepiej służył. Niektórzy muszą na nie bardzo uważać.

Oto #HIT2023. Przypominamy najlepsze materiały mijającego roku.

Banany to owoce, które bez problemu znajdziesz w praktycznie każdym sklepie. Banany z Ekwadoru, Kolumbii, Gwatemali czy Kostaryki do europejskich portów płyną ok. trzech - pięciu tygodni. Zrywane są najczęściej wtedy, gdy nie do końca jeszcze dojrzały. Z tego powodu w sklepie znaleźć można je w różnych kolorach, od zielonych, poprzez żółte i intensywnie kanarkowe, po nakrapiane ciemnymi plamami. Które z nich są dla nas najlepsze?

Jak wybrać najzdrowsze banany?

Na świecie jest ponad tysiąc odmian banana, ale my jemy zwykle jedną: banana zwyczajnego. Od lat cieszą się one ogromną popularnością i są najchętniej uprawianymi owocami świata. Obok pszenicy, ryżu i kukurydzy są jedną z czterech najczęściej uprawianych roślin. Są niesamowicie bogate w potas, dzięki czemu świetnie sprawdzą się w roli deseru lub przekąski dla osób borykających się ze skurczami mięśni. Mają niską ilość tłuszczów i dużą ilość błonnika, który wspomaga wchłanianie cukrów. Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów dają nam uczucie sytości, więc chętnie zabieramy je ze sobą na drugie śniadanie.

Najzdrowszy banan - Pyszności
Najzdrowszy banan - Pyszności

Poza kolorem skórki i stopniem dojrzałości, banany różnią się od siebie smakiem. Im bardziej dojrzały, tym bardziej słodki jest ten owoc. Smak jest jednak kwestią indywidualną i każdy z nas poszukuje w bananie czegoś innego. Warto jednak zwrócić uwagę na jego właściwości odżywcze.

Dojrzałe banany (5-6)  zawierają dużą porcję antyoksydantów. Dzięki temu mają właściwości antynowotworowe. Banany kompletnie żółte i z czarnymi kropkami, wydzielają substancję zwaną TNF (czynnik martwicy nowotworu), która jest w stanie zwalczyć złośliwe komórki. Dodatkowo, kilkukrotnie lepiej działają na układ odpornościowy.

Przejrzałe, mocno nakrapiane banany (7) mają w sobie więcej antyoksydantów. Zawierają za to mniej witaminy C, witaminy B1 czy kwasu foliowego. Po ich spożyciu szybciej podnosi się także poziom cukru we krwi.

Banany
Banany

Czy można jeść zielone banany?

Zielone banany (1,2,3) są twardsze i zdecydowanie mniej słodkie. Mają niższy indeks glikemiczny niż dojrzałe i mocno dojrzałe banany, dzięki czemu są lepszym wyborem dla osób, które chorują na cukrzycę lub insulinooporność. Mają również więcej witamin i mikroelementów. Im bardziej są zielone, tym bardziej cierpko-gorzki mają smak, który nie każdemu przypadnie do gustu.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także