Makaron alfredo z dynią

Makaron alfredo to prawdziwy klasyk, który choć raz w życiu należy spróbować. Dziś postanowiliśmy zaprezentować go w duecie z dynią. Będzie się działo!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 50 g masło
  2. 2 ząbki czosnek
  3. 1 chochla woda z makaronu
  4. 200 ml śmietanka 18%
  5. 1/2 szkl. ser parmezan starty
  6. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  7. 1/2 szkl. puree z dyni
  8. 1/2 łyżeczki sól
  9. 1/3 łyżeczki pieprz
  10. 250 g makaron tagliatelle ugotowany
  11. 1 szczypta gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.

Obrazek

2. Na patelni połącz masło i czosnek. Po chwili dodaj śmietankę i parmezan.

Obrazek

3. Nie zapomnij dodać również puree z dyni i gałki muszkatołowej.

Obrazek

4. Po chwili dodaj trochę wody z ugotowanego makaronu, posiekaną pietruszkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj i na samym końcu dodaj ugotowany makaron.

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców