Poszedł do lokalu Arkadiusza Milika. Spróbował rosołu i po łyżce wyczuł ten smak

Wojtek i Książulo (słynny duet youtuberów testujących jedzenie w całej Polsce) odwiedzili restaurację założoną przez piłkarza Arkadiusza Milika. Na ich stole pojawiło się wiele dań, a spośród nich jedno zasłużyło na szczególne uznanie. Rosół natomiast zebrał cięgi za pewien charakterystyczny posmak.

Wojtek i Książulo pojawili się w restauracji Arkadiusza MilikaWojtek i Książulo pojawili się w restauracji Arkadiusza Milika
Źródło zdjęć: © YouTube: WOJTEK (screenshot)

Wojtek i Książulo odwiedzili restaurację sygnowaną nazwiskiem znanego polskiego piłkarza. Arkadiusz Milik "Food&Ball" otworzył w Katowicach w 2018 roku. Lokal mieści się w centrum handlowym Libero i cieszy się sporym zainteresowaniem. Duet youtuberów sprawdził, co i za ile można zjeść w knajpie znanego sportowca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi

Zjedli rosół w "Food&Ball". Co zaskoczyło ich najbardziej?

Książulo i Wojtek po przekroczeniu progu lokalu "Food&Ball" wskazali, że wnętrze jest typowe dla sport baru, czyli pełne dodatków odnoszących się - w tym przypadku - do piłki nożnej. Książulo i Wojtek złożyli pokaźne zamówienie, a na stole jako pierwszy pojawił się rosół (24 zł).

- Bulion jest bardzo ciemny. Dodatkowo nie jest to taki standardowy rosół, ponieważ nie mamy tutaj makaronu, a mamy tutaj mięsne pierożki. W karcie nie ma też informacji, na jakim mięsie jest gotowany bulion - przekazał Wojtek. - Sam bulion jest bardzo intensywny i też bardzo słony. Przy przełykaniu tego rosołu, czujemy tę sól po prostu na gardle, taka solanka nam się tutaj osadza [...]Jest słony i też jakby pieprzny, ponieważ gdzieś tam dalej jest wyczuwalna ostrość pieprzu - dodał.

Ksiażulo natomiast stwierdził, że w rosole czuje... Maggi i tej przyprawie przypisał słoność i kolor bulionu. Komentujący filmik zwrócili jednak uwagę, że aromat lubczyku jest podobny do Maggi, prawdopodobne jest również, że zupa ugotowana została na bazie wywaru demi glace (gotowanego na kościach wołowych i pieczonych warzyw), który również nadaje potrawom intensywnego smaku i ciemnej barwy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

RESTAURACJA ARKADIUSZA MILIKA

Książulo i Wojtek testują restaurację Arkadiusza Milika. Jedno danie zachwalali szczególnie

Poza rosołem na stole Książula i Wojtka pojawił się tatar wołowy (48 zł), burger z frytkami (38 zł), gnocchi z kurczakiem w pikantnej paście Tom Yam z dodatkami (39 zł), stek z polędwicy z dodatkami (119 zł), skrzydełka teriyaki (31 zł), rolada śląska z kluskami i modrą kapustą (57 zł), miska meczowa, sernik z białą czekoladą (33 zł) i fondant czekoladowy (31 zł). Youtuberzy najmocniej zachwalali burgera, smakował im również stek, choć skrytykowali podany do niego sos. Desery opisali jako rozkoszne, natomiast skrzydełka, gnocchi i miskę meczową uznali za najmniej apetyczne.

- Jeśli chodzi o jedzenie, na specjalną uwagę zasługują tutaj na pewno burger, stek oraz przepyszne desery. Za wszystkie dania, które widzieliście oraz dwie herbaty i dwie butelki coli zapłaciłem 544 zł - podsumował całość Wojtek.
Wybrane dla Ciebie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇