WAŻNE
TERAZ

Będzie rozmowa Trump-Nawrocki. Biały Dom zabiera głos

Poszedł do lokalu Arkadiusza Milika. Spróbował rosołu i po łyżce wyczuł ten smak

Wojtek i Książulo (słynny duet youtuberów testujących jedzenie w całej Polsce) odwiedzili restaurację założoną przez piłkarza Arkadiusza Milika. Na ich stole pojawiło się wiele dań, a spośród nich jedno zasłużyło na szczególne uznanie. Rosół natomiast zebrał cięgi za pewien charakterystyczny posmak.

Wojtek i Książulo pojawili się w restauracji Arkadiusza MilikaWojtek i Książulo pojawili się w restauracji Arkadiusza Milika
Źródło zdjęć: © YouTube: WOJTEK (screenshot)

Wojtek i Książulo odwiedzili restaurację sygnowaną nazwiskiem znanego polskiego piłkarza. Arkadiusz Milik "Food&Ball" otworzył w Katowicach w 2018 roku. Lokal mieści się w centrum handlowym Libero i cieszy się sporym zainteresowaniem. Duet youtuberów sprawdził, co i za ile można zjeść w knajpie znanego sportowca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi

Zjedli rosół w "Food&Ball". Co zaskoczyło ich najbardziej?

Książulo i Wojtek po przekroczeniu progu lokalu "Food&Ball" wskazali, że wnętrze jest typowe dla sport baru, czyli pełne dodatków odnoszących się - w tym przypadku - do piłki nożnej. Książulo i Wojtek złożyli pokaźne zamówienie, a na stole jako pierwszy pojawił się rosół (24 zł).

- Bulion jest bardzo ciemny. Dodatkowo nie jest to taki standardowy rosół, ponieważ nie mamy tutaj makaronu, a mamy tutaj mięsne pierożki. W karcie nie ma też informacji, na jakim mięsie jest gotowany bulion - przekazał Wojtek. - Sam bulion jest bardzo intensywny i też bardzo słony. Przy przełykaniu tego rosołu, czujemy tę sól po prostu na gardle, taka solanka nam się tutaj osadza [...]Jest słony i też jakby pieprzny, ponieważ gdzieś tam dalej jest wyczuwalna ostrość pieprzu - dodał.

Ksiażulo natomiast stwierdził, że w rosole czuje... Maggi i tej przyprawie przypisał słoność i kolor bulionu. Komentujący filmik zwrócili jednak uwagę, że aromat lubczyku jest podobny do Maggi, prawdopodobne jest również, że zupa ugotowana została na bazie wywaru demi glace (gotowanego na kościach wołowych i pieczonych warzyw), który również nadaje potrawom intensywnego smaku i ciemnej barwy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

RESTAURACJA ARKADIUSZA MILIKA

Książulo i Wojtek testują restaurację Arkadiusza Milika. Jedno danie zachwalali szczególnie

Poza rosołem na stole Książula i Wojtka pojawił się tatar wołowy (48 zł), burger z frytkami (38 zł), gnocchi z kurczakiem w pikantnej paście Tom Yam z dodatkami (39 zł), stek z polędwicy z dodatkami (119 zł), skrzydełka teriyaki (31 zł), rolada śląska z kluskami i modrą kapustą (57 zł), miska meczowa, sernik z białą czekoladą (33 zł) i fondant czekoladowy (31 zł). Youtuberzy najmocniej zachwalali burgera, smakował im również stek, choć skrytykowali podany do niego sos. Desery opisali jako rozkoszne, natomiast skrzydełka, gnocchi i miskę meczową uznali za najmniej apetyczne.

- Jeśli chodzi o jedzenie, na specjalną uwagę zasługują tutaj na pewno burger, stek oraz przepyszne desery. Za wszystkie dania, które widzieliście oraz dwie herbaty i dwie butelki coli zapłaciłem 544 zł - podsumował całość Wojtek.

Wybrane dla Ciebie

Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone
Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone