Za komuny były obowiązkowe na sylwestrowej imprezie. Dziś mało kto pamięta

Okres Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej to czas, który dla wielu Polaków jest pełen nostalgii. Przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i czasów beztroski. Nieodłączną częścią tych wspomnień jest również kuchnia PRL-u.

Sylwester w czasach PRL-uSylwester w czasach PRL-u
Źródło zdjęć: © Narodowe Archiwum Cyfrowe | Narodowe Archiwum Cyfrowe
Marcin Michałowski

Za komuny, gdy niedobory żywności były na porządku dziennym, gospodynie domowe musiały wykazać się kreatywnością, przygotowując świąteczne i sylwestrowe potrawy. Dziś, inspirując się stylem PRL, sylwestrowe przyjęcia zyskują na popularności. Przyjrzyjmy się przepisom na tradycyjne przekąski, które były obowiązkowe na sylwestrowej imprezie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przekąska z serową niespodzianką stanie się hitem na każdej imprezie. Ma w sobie to "coś"

Koreczki z sera: Symbol luksusu i elegancji

Koreczki z sera to nieodłączny element każdej sylwestrowej uczty. Uznawane za symbol luksusu, przygotowane z prostych składników, wciąż zachwycają smakiem.

Aby je przygotować, potrzebujemy kawałka żółtego sera, małych korniszonów, papryki marynowanej i majonezu. Ser, korniszon i paprykę nakładamy na wykałaczki, a na wierzchu dodajemy kapkę majonezu. Gotowe koreczki prezentujemy, wbijając je w bochenek chleba. To elegancka i smaczna przekąska, która wzbogaci sylwestrowe menu.

Śledzie w oleju: Tradycyjna przekąska do mocnego alkoholu

W czasie sylwestrowych zabaw, przy spożyciu dużej ilości alkoholu, śledzie w oleju były doskonałą przekąską. Łączą smak z aromatem, doskonale komponując się z mocnymi trunkami.

Składniki to kilka filetów śledziowych, cebula, olej roślinny, czosnek i pieprz. Po przygotowaniu filetów, mieszamy je z warzywami, doprawiamy pieprzem, zalewamy olejem i pozostawiamy w lodówce na dwa dni. Takie śledzie to niezapomniana przekąska, która przeniesie nas kulinarne w czasy PRL.

Zimne nóżki: Galaretka z nóżek, legenda stołów PRL

Galaretka z nóżek to legendarne danie, które nieodłącznie kojarzy się z sylwestrowymi przyjęciami za komuny. Łącząc smaki mięsa i chrupkości warzyw, stanowiły idealną przystawkę do wódki.

Do przygotowania galaretki potrzebujemy dwie świńskie nóżki, warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól. Mięso gotujemy z warzywami, a po ugotowaniu, kroimy je na plasterki i układamy w miseczkach. Zalewamy wywarem z gotowania, schładzamy w lodówce, aż galareta się zetnie. Przed podaniem polewamy octem spirytusowym, dodając nutkę tradycji stołów z PRL-u.

Sylwestrowe przekąski za komuny były wyjątkowe w swojej prostocie i smaku. Koreczki z sera, śledzie w oleju, zimne nóżki czy sałatka jarzynowa to smakowe wspomnienia, które warto wskrzesić na nowo podczas sylwestrowego przyjęcia w stylu PRL. Pozwólmy sobie na kulinarne podróże w czasie, odkrywając smaki minionych lat i ciesząc się tradycyjnymi przysmakami, które do dziś zachwycają podniebienia.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć