Za komuny były obowiązkowe na sylwestrowej imprezie. Dziś mało kto pamięta

Okres Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej to czas, który dla wielu Polaków jest pełen nostalgii. Przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i czasów beztroski. Nieodłączną częścią tych wspomnień jest również kuchnia PRL-u.

Sylwester w czasach PRL-uSylwester w czasach PRL-u
Źródło zdjęć: © Narodowe Archiwum Cyfrowe | Narodowe Archiwum Cyfrowe
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Za komuny, gdy niedobory żywności były na porządku dziennym, gospodynie domowe musiały wykazać się kreatywnością, przygotowując świąteczne i sylwestrowe potrawy. Dziś, inspirując się stylem PRL, sylwestrowe przyjęcia zyskują na popularności. Przyjrzyjmy się przepisom na tradycyjne przekąski, które były obowiązkowe na sylwestrowej imprezie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Koreczki z sera: Symbol luksusu i elegancji

Koreczki z sera to nieodłączny element każdej sylwestrowej uczty. Uznawane za symbol luksusu, przygotowane z prostych składników, wciąż zachwycają smakiem.

Aby je przygotować, potrzebujemy kawałka żółtego sera, małych korniszonów, papryki marynowanej i majonezu. Ser, korniszon i paprykę nakładamy na wykałaczki, a na wierzchu dodajemy kapkę majonezu. Gotowe koreczki prezentujemy, wbijając je w bochenek chleba. To elegancka i smaczna przekąska, która wzbogaci sylwestrowe menu.

Śledzie w oleju: Tradycyjna przekąska do mocnego alkoholu

W czasie sylwestrowych zabaw, przy spożyciu dużej ilości alkoholu, śledzie w oleju były doskonałą przekąską. Łączą smak z aromatem, doskonale komponując się z mocnymi trunkami.

Składniki to kilka filetów śledziowych, cebula, olej roślinny, czosnek i pieprz. Po przygotowaniu filetów, mieszamy je z warzywami, doprawiamy pieprzem, zalewamy olejem i pozostawiamy w lodówce na dwa dni. Takie śledzie to niezapomniana przekąska, która przeniesie nas kulinarne w czasy PRL.

Zimne nóżki: Galaretka z nóżek, legenda stołów PRL

Galaretka z nóżek to legendarne danie, które nieodłącznie kojarzy się z sylwestrowymi przyjęciami za komuny. Łącząc smaki mięsa i chrupkości warzyw, stanowiły idealną przystawkę do wódki.

Do przygotowania galaretki potrzebujemy dwie świńskie nóżki, warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól. Mięso gotujemy z warzywami, a po ugotowaniu, kroimy je na plasterki i układamy w miseczkach. Zalewamy wywarem z gotowania, schładzamy w lodówce, aż galareta się zetnie. Przed podaniem polewamy octem spirytusowym, dodając nutkę tradycji stołów z PRL-u.

Sylwestrowe przekąski za komuny były wyjątkowe w swojej prostocie i smaku. Koreczki z sera, śledzie w oleju, zimne nóżki czy sałatka jarzynowa to smakowe wspomnienia, które warto wskrzesić na nowo podczas sylwestrowego przyjęcia w stylu PRL. Pozwólmy sobie na kulinarne podróże w czasie, odkrywając smaki minionych lat i ciesząc się tradycyjnymi przysmakami, które do dziś zachwycają podniebienia.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie