Za komuny były obowiązkowe na sylwestrowej imprezie. Dziś mało kto pamięta

Okres Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej to czas, który dla wielu Polaków jest pełen nostalgii. Przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i czasów beztroski. Nieodłączną częścią tych wspomnień jest również kuchnia PRL-u.

Sylwester w czasach PRL-uSylwester w czasach PRL-u
Źródło zdjęć: © Narodowe Archiwum Cyfrowe | Narodowe Archiwum Cyfrowe
Marcin Michałowski

Za komuny, gdy niedobory żywności były na porządku dziennym, gospodynie domowe musiały wykazać się kreatywnością, przygotowując świąteczne i sylwestrowe potrawy. Dziś, inspirując się stylem PRL, sylwestrowe przyjęcia zyskują na popularności. Przyjrzyjmy się przepisom na tradycyjne przekąski, które były obowiązkowe na sylwestrowej imprezie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przekąska z serową niespodzianką stanie się hitem na każdej imprezie. Ma w sobie to "coś"

Koreczki z sera: Symbol luksusu i elegancji

Koreczki z sera to nieodłączny element każdej sylwestrowej uczty. Uznawane za symbol luksusu, przygotowane z prostych składników, wciąż zachwycają smakiem.

Aby je przygotować, potrzebujemy kawałka żółtego sera, małych korniszonów, papryki marynowanej i majonezu. Ser, korniszon i paprykę nakładamy na wykałaczki, a na wierzchu dodajemy kapkę majonezu. Gotowe koreczki prezentujemy, wbijając je w bochenek chleba. To elegancka i smaczna przekąska, która wzbogaci sylwestrowe menu.

Śledzie w oleju: Tradycyjna przekąska do mocnego alkoholu

W czasie sylwestrowych zabaw, przy spożyciu dużej ilości alkoholu, śledzie w oleju były doskonałą przekąską. Łączą smak z aromatem, doskonale komponując się z mocnymi trunkami.

Składniki to kilka filetów śledziowych, cebula, olej roślinny, czosnek i pieprz. Po przygotowaniu filetów, mieszamy je z warzywami, doprawiamy pieprzem, zalewamy olejem i pozostawiamy w lodówce na dwa dni. Takie śledzie to niezapomniana przekąska, która przeniesie nas kulinarne w czasy PRL.

Zimne nóżki: Galaretka z nóżek, legenda stołów PRL

Galaretka z nóżek to legendarne danie, które nieodłącznie kojarzy się z sylwestrowymi przyjęciami za komuny. Łącząc smaki mięsa i chrupkości warzyw, stanowiły idealną przystawkę do wódki.

Do przygotowania galaretki potrzebujemy dwie świńskie nóżki, warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól. Mięso gotujemy z warzywami, a po ugotowaniu, kroimy je na plasterki i układamy w miseczkach. Zalewamy wywarem z gotowania, schładzamy w lodówce, aż galareta się zetnie. Przed podaniem polewamy octem spirytusowym, dodając nutkę tradycji stołów z PRL-u.

Sylwestrowe przekąski za komuny były wyjątkowe w swojej prostocie i smaku. Koreczki z sera, śledzie w oleju, zimne nóżki czy sałatka jarzynowa to smakowe wspomnienia, które warto wskrzesić na nowo podczas sylwestrowego przyjęcia w stylu PRL. Pozwólmy sobie na kulinarne podróże w czasie, odkrywając smaki minionych lat i ciesząc się tradycyjnymi przysmakami, które do dziś zachwycają podniebienia.

Wybrane dla Ciebie
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀