WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Ziołowe choineczki z camembertem. Idealne na każdą okazję

Mają odwiedzić cię znajomi? A może urządzasz małą domówkę w okresie świątecznym? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z dzisiejszym pomysłem na genialną przekąskę. Znika z talerzy w mgnieniu oka!

Przekąsek w takim wydaniu nigdy za wielePrzekąsek w takim wydaniu nigdy za wiele
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Uwielbiam ten wyjątkowy czas, który rozpoczynają święta Bożego Narodzenia. Tak wiele okazji do spotkańświętowania czy to podczas domówek, zorganizowanych imprez karnawałowych, jak i wystrzałowego sylwestra. 

Tak, takich momentów jest naprawdę sporo, dlatego tym bardziej warto mieć pod ręką sprawdzone przepisy na genialne przekąski. I właśnie z taką perełką dzisiaj do ciebie przychodzę. Nie dość, że zrobisz ją w mgnieniu oka, dosłownie z kilku składników, to jeszcze wszyscy goście będą zachwyceni i z pewnością poproszą o dokładkę. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziołowe choineczki z camembertem. Idealne na każdą okazję

Chcesz, aby goście zapamiętali twoją domówkę jako imprezę tego sezonu? Wykorzystaj przepis na genialne choinki z camemberta z ziołowym akcentem

Składniki:

  • 2 szt. sera camembert po 120 g,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1,5 łyżki kolorowego czosnku,
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z chili,
  • ok. 6 paluszków cebulowych.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mini choinek. W tym celu dzielę każdy krążek sera camembert na mniejsze kawałki w taki sposób, aby otrzymać ostatecznie kształt małego trójkąta, który stanie się przyszłą choinką. 

Najpierw dzielę ser camembert na mniejsze części
Najpierw dzielę ser camembert na mniejsze części © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie w każdą taką mini choinkę wbijam po połówce paluszka cebulowego, dzięki któremu przyszli goście bez problemu będą mogli zajadać się smaczną przekąską. 

Do serowych trójkątów dodaję paluszek cebulowy
Do serowych trójkątów dodaję paluszek cebulowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Czas na ziołową panierkę. Aby ja przygotować, na talerzyku łączę ze sobą: zioła prowansalskie, suszone pomidory z chili oraz kolorowy czosnek. Przyprawy łączę przy pomocy zwykłego widelca. 

Mieszanka przypraw gotowa!
Mieszanka przypraw gotowa! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec obtaczam każdą choinkę z dwóch stron w ziołowej mieszance, po czym układam gotowe przekąski na desce do krojenia. Do dekoracji całego dania wykorzystuję też pomidorki koktajlowe. I to wszystko, smacznego!

I gotowe!
I gotowe! © Licencjodawca | Pyszności

I to wszystko na dziś. Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby w szybki i prosty sposób przygotować genialną przekąskę w imprezowym klimacie. Z niecierpliwością czekam na twój komentarz, co myślisz o dzisiejszej inspiracji kulinarnej. Mam nadzieję, że już niebawem pojawi się na twoim stole. Gwarantuję, że będzie to prawdziwy hit!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo