Ziołowe choineczki z camembertem. Idealne na każdą okazję

Mają odwiedzić cię znajomi? A może urządzasz małą domówkę w okresie świątecznym? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z dzisiejszym pomysłem na genialną przekąskę. Znika z talerzy w mgnieniu oka!

Przekąsek w takim wydaniu nigdy za wielePrzekąsek w takim wydaniu nigdy za wiele
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Uwielbiam ten wyjątkowy czas, który rozpoczynają święta Bożego Narodzenia. Tak wiele okazji do spotkańświętowania czy to podczas domówek, zorganizowanych imprez karnawałowych, jak i wystrzałowego sylwestra. 

Tak, takich momentów jest naprawdę sporo, dlatego tym bardziej warto mieć pod ręką sprawdzone przepisy na genialne przekąski. I właśnie z taką perełką dzisiaj do ciebie przychodzę. Nie dość, że zrobisz ją w mgnieniu oka, dosłownie z kilku składników, to jeszcze wszyscy goście będą zachwyceni i z pewnością poproszą o dokładkę. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziołowe choineczki z camembertem. Idealne na każdą okazję

Chcesz, aby goście zapamiętali twoją domówkę jako imprezę tego sezonu? Wykorzystaj przepis na genialne choinki z camemberta z ziołowym akcentem

Składniki:

  • 2 szt. sera camembert po 120 g,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1,5 łyżki kolorowego czosnku,
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z chili,
  • ok. 6 paluszków cebulowych.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mini choinek. W tym celu dzielę każdy krążek sera camembert na mniejsze kawałki w taki sposób, aby otrzymać ostatecznie kształt małego trójkąta, który stanie się przyszłą choinką. 

Najpierw dzielę ser camembert na mniejsze części
Najpierw dzielę ser camembert na mniejsze części © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie w każdą taką mini choinkę wbijam po połówce paluszka cebulowego, dzięki któremu przyszli goście bez problemu będą mogli zajadać się smaczną przekąską. 

Do serowych trójkątów dodaję paluszek cebulowy
Do serowych trójkątów dodaję paluszek cebulowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Czas na ziołową panierkę. Aby ja przygotować, na talerzyku łączę ze sobą: zioła prowansalskie, suszone pomidory z chili oraz kolorowy czosnek. Przyprawy łączę przy pomocy zwykłego widelca. 

Mieszanka przypraw gotowa!
Mieszanka przypraw gotowa! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec obtaczam każdą choinkę z dwóch stron w ziołowej mieszance, po czym układam gotowe przekąski na desce do krojenia. Do dekoracji całego dania wykorzystuję też pomidorki koktajlowe. I to wszystko, smacznego!

I gotowe!
I gotowe! © Licencjodawca | Pyszności

I to wszystko na dziś. Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby w szybki i prosty sposób przygotować genialną przekąskę w imprezowym klimacie. Z niecierpliwością czekam na twój komentarz, co myślisz o dzisiejszej inspiracji kulinarnej. Mam nadzieję, że już niebawem pojawi się na twoim stole. Gwarantuję, że będzie to prawdziwy hit!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie