Wędlina ze słoika. Możesz trzymać poza lodówką, a i tak się nie zepsuje

Gotowe wędliny w puszkach pozostawiają wiele do życzenia. Znajdziemy tam całą tablicę Mendelejewa, a mięsa praktycznie w ogóle. Najlepiej z nich zrezygnować. Możemy za to sami przygotować pyszne mięsko. Wędlina ze słoika to gwarancja wysokiej jakości, a do tego przygotowuje się ją w dosłownie 5 minut.

Wędlina w słoikuWędlina w słoiku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bieniek
Paulina Hermann

Wędlina ze słoika świetnie nadaje się zarówno do krojenia, jak i smarowania na kanapce. Wszystko zależy od tego, jakie proporcje składników użyjesz. Jeśli zdecydujesz się na żelatynę, wędlina będzie miała dość zwartą strukturę, więc łatwo będzie ją pokroić.W przypadku, gdy jej nie użyjesz, kiełbasa będzie miała konsystencję pasztetu. Od ciebie zależy, jaką formę wybierzesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowy deser w formie śniadania? Dlaczego nie!

Wędlina ze słoika - jak ją przygotować?

Przede wszystkim musisz pamiętać o pasteryzacji - to proces wymagany, by pozbyć się ewentualnych bakterii. Jeśli jednak chcesz, by wędlina ze słoika była ważna przez rok, przeprowadź proces tyndalizacji, czyli potrójnej pasteryzacji dzień po dniu. Czas gotowania powinien się z dnia na dzień skracać. Jak już się wszystko wygotuje, zostaw słoiki w garnku, by same wystygły. Pospiech jest zawsze złym doradcą i podobnie jest w tym przypadku. Kolejną istotną rzeczą jest sprawdzenie, czy słoiki są szczelne. Jeśli tak, możesz przystąpić do pracy.

Wędlina ze słoika - przepis

Przygotuj:

  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 pełne łyżki majeranku
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 pełne łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
  • 6 płaskich łyżeczek smalcu (po 1 do słoika),
  • opcjonalnie: 2 łyżki żelatyny w proszku (po 1/3 do słoika).
Wędlina ze słoika
Wędlina ze słoika © Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój mięso lub je po prostu zmiel i wymieszaj ze wszystkimi przyprawami.
  2. Do słoików (muszą być czyste i wyparzone) wkładaj rozdrobnioną łopatkę wieprzową i dociskaj.
  3. Na wierzchu połóż łyżeczkę smalcu i 1/3 łyżeczki żelatyny (jeśli chcesz, by wędlina miała zwartą konsystencję). Mocno zakręć.
  4. Pierwszego dnia pasteryzuj przez 2 godziny, drugiego (po co najmniej 12 godzinach) przez 1,5 godziny, zaś trzeciego dnia przez 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie