Wędlina ze słoika. Możesz trzymać poza lodówką, a i tak się nie zepsuje

Gotowe wędliny w puszkach pozostawiają wiele do życzenia. Znajdziemy tam całą tablicę Mendelejewa, a mięsa praktycznie w ogóle. Najlepiej z nich zrezygnować. Możemy za to sami przygotować pyszne mięsko. Wędlina ze słoika to gwarancja wysokiej jakości, a do tego przygotowuje się ją w dosłownie 5 minut.

Wędlina w słoikuWędlina w słoiku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bieniek
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Wędlina ze słoika świetnie nadaje się zarówno do krojenia, jak i smarowania na kanapce. Wszystko zależy od tego, jakie proporcje składników użyjesz. Jeśli zdecydujesz się na żelatynę, wędlina będzie miała dość zwartą strukturę, więc łatwo będzie ją pokroić.W przypadku, gdy jej nie użyjesz, kiełbasa będzie miała konsystencję pasztetu. Od ciebie zależy, jaką formę wybierzesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Wędlina ze słoika - jak ją przygotować?

Przede wszystkim musisz pamiętać o pasteryzacji - to proces wymagany, by pozbyć się ewentualnych bakterii. Jeśli jednak chcesz, by wędlina ze słoika była ważna przez rok, przeprowadź proces tyndalizacji, czyli potrójnej pasteryzacji dzień po dniu. Czas gotowania powinien się z dnia na dzień skracać. Jak już się wszystko wygotuje, zostaw słoiki w garnku, by same wystygły. Pospiech jest zawsze złym doradcą i podobnie jest w tym przypadku. Kolejną istotną rzeczą jest sprawdzenie, czy słoiki są szczelne. Jeśli tak, możesz przystąpić do pracy.

Wędlina ze słoika - przepis

Przygotuj:

  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 pełne łyżki majeranku
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 pełne łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
  • 6 płaskich łyżeczek smalcu (po 1 do słoika),
  • opcjonalnie: 2 łyżki żelatyny w proszku (po 1/3 do słoika).
Wędlina ze słoika
Wędlina ze słoika © Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój mięso lub je po prostu zmiel i wymieszaj ze wszystkimi przyprawami.
  2. Do słoików (muszą być czyste i wyparzone) wkładaj rozdrobnioną łopatkę wieprzową i dociskaj.
  3. Na wierzchu połóż łyżeczkę smalcu i 1/3 łyżeczki żelatyny (jeśli chcesz, by wędlina miała zwartą konsystencję). Mocno zakręć.
  4. Pierwszego dnia pasteryzuj przez 2 godziny, drugiego (po co najmniej 12 godzinach) przez 1,5 godziny, zaś trzeciego dnia przez 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre