Porowe trójkąty nafaszerowane po brzegi fenomenalnie przyprawionym mięsem mielonym
Lubisz eksperymentować w swojej kuchni? Jeśli tak, dzisiejszy przepis, powstał właśnie z myślą o tobie. Obok takich pyszności nie sposób przejść obojętnie!
01.01.2024 11:05
Jeśli śledzisz nasze poczynania od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że testowanie nowych smaków to dla nas największa frajda. Dzięki tego typu działaniom udało nam się stworzyć całą masę genialnych przepisów, które czekają w pysznościowej bazie.
Dziś do tego grona dołączy kolejna ciekawa perełka kulinarna. Będą to niesamowite trójkąciki porowe z przepyszną mięsno-ryżową niespodzianką. Brzmi ciekawie prawda? Dlatego nie ma co przedłużać i od razu przechodzimy do sedna sprawy!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczy tylko raz spojrzeć na te ciekawe przekąski, aby natychmiast zgłodnieć!
Składniki:
Farsz:
- 300 g mielonej wołowiny,
- 200 g białego ryżu,
- 2 pomidory,
- 1/2 szkl. posiekanej natki pietruszki,
- 1/3 szkl. posiekanej mięty,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Pozostałe składniki:
- 4 duże pory,
- 500 ml domowego bulionu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do przyszłych porowych przekąsek. W tym celu łączę ze sobą: mieloną wołowinę, biały ryż w surowej formie, drobno posiekane pomidorowy, świeżą natkę pietruszki oraz miętę.
Krok 2. Nie zapominam też o przyprawach, a mianowicie: soli, kminie rzymskim, słodkiej papryce, suszonym czosnku oraz pieprzu. Mieszankę wyrabiam przy pomocy rąk.
Krok 3. Następnie przechodzę do pracy nad porem. Każdą łodygę kroję na pół przez całą długość, po czym dzielę warzywo na poszczególne arkusze.
Krok 4. Na każdy arkusz nakładam następnie część farszu, po czym zwijam pora w trójkąt. Dopiero w takiej postaci przekładam przekąski do formy do pieczenia, po czym wlewam do środka domowy bulion.
Krok 5. Formę z zawartością przykrywam najpierw papierem śniadaniowym, po czym zabezpieczam ją dodatkowo przy pomocy 2 arkuszy folii aluminiowej. Całość na koniec wkładam do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza.
Krok 6. Porowe trójkąty po upieczeniu serwuję z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Smacznego!