Genialne zawijasy z ciasta francuskiego z szynką i serem. Idealne do chrupania

Chrupiące zawijasy z francuskiego ciasta skrywają w swoim wnętrzu pyszną szynkę i ser. Świetnie sprawdza się w roli przystawki lub przekąski. Zobacz, jak je przygotować.

Obrazek
Ewa

Przepisów na pyszne przekąski na ciepło nigdy za wiele, zwłaszcza w ciekawym wydaniu. Świetnie sprawdzą się zarówno podczas niezapowiedzianej wizyty przyjaciół, wieczornego seansu filmowego, jak i przyjęcia w gronie znajomych. Idealną bazą do przygotowania ciekawych przekąsek na ciepło jest ciasto francuskie. Możesz serwować je zarówno w wydaniu na słodko, jak i na słono. Dziś przychodzimy z kolejną ciekawą propozycją. Tym razem połączymy ciasto francuskie, szynkę, żółty ser, pieczarki i sos pomidorowy, tworząc genialne przekąski na ciepło w zakręconej wersji.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym Youtube

Chrupiące zawijasy z ciasta francuskiego- składniki

2 arkusze ciasta francuskiego

1/2 szklanki sosu pomidorowego

15 plastrów szynki

1 szklanka żółtego sera

5 pieczarek

1 natka pietruszki

2 łyżeczki suszonej bazylii

2 jajka

Przepis na szybką przekąskę na ciepło

W przepisie użyliśmy domowego sosu pomidorowego. Ty również możesz to zrobić, wystarczy że zblendujesz ze sobą świeże pomidory i ulubione przyprawy. Podgrzej powstałą mieszankę na palniku, do chwili aż powstały sos zgęstnieje. Oczywiście do tego przepisu możesz wykorzystać gotowy sos pomidorowy z puszki, a w razie nagłej potrzeby połączyć po prostu ketchup z oregano i bazylią.

Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i rozprowadź na nim sos pomidorowy. My postawiliśmy na błyskawiczny sos: zblendowane świeże pomidory i przyprawy. Podgrzej je i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Możesz użyć też gotowego sosu lub po prostu wymieszać ketchup z bazylią i przyprawami.

Obrazek

Następnie dodaj plastry szynki, pokrojone w plasterki pieczarki. Całość posyp startym żółtym serem i natką pietruszki. Przykryj całość drugim arkuszem ciasta francuskiego.

Obrazek

Czas stworzyć genialne zawijasy z naszego ciasta francuskiego. W tym celu podziel całą konstrukcję na kilka pionowych pasów. Następnie wykręć każdy element w taki sposób, aby powstała zakręcona spirala.

Obrazek

Tak przygotowane przekąski przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem.

Obrazek

Przekąski z ciasta francuskiego piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszej przekąski wykorzystaj program "góra-dół". Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Od lat sama robię przyprawę do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
Od lat sama robię przyprawę do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥