Genialne zawijasy z ciasta francuskiego z szynką i serem. Idealne do chrupania
Chrupiące zawijasy z francuskiego ciasta skrywają w swoim wnętrzu pyszną szynkę i ser. Świetnie sprawdza się w roli przystawki lub przekąski. Zobacz, jak je przygotować.
04.09.2022 | aktual.: 16.10.2023 14:20
Przepisów na pyszne przekąski na ciepło nigdy za wiele, zwłaszcza w ciekawym wydaniu. Świetnie sprawdzą się zarówno podczas niezapowiedzianej wizyty przyjaciół, wieczornego seansu filmowego, jak i przyjęcia w gronie znajomych. Idealną bazą do przygotowania ciekawych przekąsek na ciepło jest ciasto francuskie. Możesz serwować je zarówno w wydaniu na słodko, jak i na słono. Dziś przychodzimy z kolejną ciekawą propozycją. Tym razem połączymy ciasto francuskie, szynkę, żółty ser, pieczarki i sos pomidorowy, tworząc genialne przekąski na ciepło w zakręconej wersji.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym Youtube
Chrupiące zawijasy z ciasta francuskiego- składniki
2 arkusze ciasta francuskiego
1/2 szklanki sosu pomidorowego
15 plastrów szynki
1 szklanka żółtego sera
5 pieczarek
1 natka pietruszki
2 łyżeczki suszonej bazylii
2 jajka
Przepis na szybką przekąskę na ciepło
W przepisie użyliśmy domowego sosu pomidorowego. Ty również możesz to zrobić, wystarczy że zblendujesz ze sobą świeże pomidory i ulubione przyprawy. Podgrzej powstałą mieszankę na palniku, do chwili aż powstały sos zgęstnieje. Oczywiście do tego przepisu możesz wykorzystać gotowy sos pomidorowy z puszki, a w razie nagłej potrzeby połączyć po prostu ketchup z oregano i bazylią.
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i rozprowadź na nim sos pomidorowy. My postawiliśmy na błyskawiczny sos: zblendowane świeże pomidory i przyprawy. Podgrzej je i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Możesz użyć też gotowego sosu lub po prostu wymieszać ketchup z bazylią i przyprawami.
Następnie dodaj plastry szynki, pokrojone w plasterki pieczarki. Całość posyp startym żółtym serem i natką pietruszki. Przykryj całość drugim arkuszem ciasta francuskiego.
Czas stworzyć genialne zawijasy z naszego ciasta francuskiego. W tym celu podziel całą konstrukcję na kilka pionowych pasów. Następnie wykręć każdy element w taki sposób, aby powstała zakręcona spirala.
Tak przygotowane przekąski przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem.
Przekąski z ciasta francuskiego piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszej przekąski wykorzystaj program "góra-dół". Smacznego!