Genialne zawijasy z ciasta francuskiego z szynką i serem. Idealne do chrupania

Chrupiące zawijasy z francuskiego ciasta skrywają w swoim wnętrzu pyszną szynkę i ser. Świetnie sprawdza się w roli przystawki lub przekąski. Zobacz, jak je przygotować.

Obrazek
Ewa

Przepisów na pyszne przekąski na ciepło nigdy za wiele, zwłaszcza w ciekawym wydaniu. Świetnie sprawdzą się zarówno podczas niezapowiedzianej wizyty przyjaciół, wieczornego seansu filmowego, jak i przyjęcia w gronie znajomych. Idealną bazą do przygotowania ciekawych przekąsek na ciepło jest ciasto francuskie. Możesz serwować je zarówno w wydaniu na słodko, jak i na słono. Dziś przychodzimy z kolejną ciekawą propozycją. Tym razem połączymy ciasto francuskie, szynkę, żółty ser, pieczarki i sos pomidorowy, tworząc genialne przekąski na ciepło w zakręconej wersji.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym Youtube

Chrupiące zawijasy z ciasta francuskiego- składniki

2 arkusze ciasta francuskiego

1/2 szklanki sosu pomidorowego

15 plastrów szynki

1 szklanka żółtego sera

5 pieczarek

1 natka pietruszki

2 łyżeczki suszonej bazylii

2 jajka

Przepis na szybką przekąskę na ciepło

W przepisie użyliśmy domowego sosu pomidorowego. Ty również możesz to zrobić, wystarczy że zblendujesz ze sobą świeże pomidory i ulubione przyprawy. Podgrzej powstałą mieszankę na palniku, do chwili aż powstały sos zgęstnieje. Oczywiście do tego przepisu możesz wykorzystać gotowy sos pomidorowy z puszki, a w razie nagłej potrzeby połączyć po prostu ketchup z oregano i bazylią.

Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i rozprowadź na nim sos pomidorowy. My postawiliśmy na błyskawiczny sos: zblendowane świeże pomidory i przyprawy. Podgrzej je i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Możesz użyć też gotowego sosu lub po prostu wymieszać ketchup z bazylią i przyprawami.

Obrazek

Następnie dodaj plastry szynki, pokrojone w plasterki pieczarki. Całość posyp startym żółtym serem i natką pietruszki. Przykryj całość drugim arkuszem ciasta francuskiego.

Obrazek

Czas stworzyć genialne zawijasy z naszego ciasta francuskiego. W tym celu podziel całą konstrukcję na kilka pionowych pasów. Następnie wykręć każdy element w taki sposób, aby powstała zakręcona spirala.

Obrazek

Tak przygotowane przekąski przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem.

Obrazek

Przekąski z ciasta francuskiego piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszej przekąski wykorzystaj program "góra-dół". Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej