Chrupiąca dynia z ciasta francuskiego z serowym nadzieniem. Nie sposób jej odmówić

Chrupiące ciasto francuskie wypełniłam serowym nadzieniem, uformowałam w kształt dyni i upiekłam. Ta prosta przekąska zrobi furorę na imprezowym stole.

Serowa dynia- PysznościSerowa dynia- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Z jesienią nieodzownie kojarzy nam się dynia, która opanowała stragany w sklepach i dekoracje do domu. Tym razem jednak wystąpi tutaj nie jako warzywo, a inspiracja do kształtu pieczonej przekąski. Chrupiące ciasto francuskie skrywa w sobie serowe nadzienie z camemberta. Całość przełamuje dodatek żurawiny- jej połączenie z roztopionym serem pleśniowym jest po prostu obłędne. Ta przekąska jest prosta i wymaga użycia zaledwie kilku składników, ale dzięki nietypowej formie podania wywołuje efekt "wow". Zawinięcie sera w ciasto i uformowanie dyni jest naprawdę proste, co dokładnie możesz zobaczyć na naszym filmiku.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa dynia. Takiej przekąski nikt nie odmówi

Serowa dynia z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie,
  • 3 łyżeczki dżemu żurawinowego,
  • 1 ser camembert,
  • 1 jajko do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Na blaszce rozwijam arkusz ciasta francuskiego. Na środku rozprowadzam dżem żurawinowy. Możesz zastąpić go także dżemem porzeczkowym lub konfiturą z czerwonej cebuli. Ciasto francuskie dobrze jest wyjąć 15 minut wcześniej z lodówki. Gdy nie będzie tak mocno zimne, stanie się bardziej elastyczne i nie będzie się kruszyło.Krok

Ciasto francuskie z żurawiną- Pyszności
Ciasto francuskie z żurawiną- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Na żurawinie układam krążek sera camembert. Odcinam brzegi ciasta francuskiego tak, aby były zaokrąglone. Zakładam brzegi do środka, marszcząc je i formując tym samym kształt dyni. Na filmiku z przepisem dokładnie pokazuję, jak to zrobić.

Serowa dynia- Pyszności
Serowa dynia- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Owijam kształt sznurkiem i odwracam. Smaruję ciasto francuskie rozkłóconym jajkiem, dzięki czemu apetycznie się zarumieni podczas pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.

Serowa dynia- Pyszności
Serowa dynia- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Gotową dynię przekładam na talerz. Serwuję w towarzystwie krakersów lub kawałków bagietki, które służą mi do nabierania wypływającego ze środka camembertu. Przekąska świetnie sprawdzi się na imprezach również tych halloweenowych. Rozgrzewa, syci i smakuje po prostu pysznie.

Smacznego!

Serowa dynia- Pyszności
Serowa dynia- Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem