WideoChrupiąca dynia z ciasta francuskiego z serowym nadzieniem. Nie sposób jej odmówić

Chrupiąca dynia z ciasta francuskiego z serowym nadzieniem. Nie sposób jej odmówić

Serowa dynia- Pyszności
Serowa dynia- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
28.10.2023 13:14, aktualizacja: 20.03.2024 11:06

Chrupiące ciasto francuskie wypełniłam serowym nadzieniem, uformowałam w kształt dyni i upiekłam. Ta prosta przekąska zrobi furorę na imprezowym stole.

Z jesienią nieodzownie kojarzy nam się dynia, która opanowała stragany w sklepach i dekoracje do domu. Tym razem jednak wystąpi tutaj nie jako warzywo, a inspiracja do kształtu pieczonej przekąski. Chrupiące ciasto francuskie skrywa w sobie serowe nadzienie z camemberta. Całość przełamuje dodatek żurawiny- jej połączenie z roztopionym serem pleśniowym jest po prostu obłędne. Ta przekąska jest prosta i wymaga użycia zaledwie kilku składników, ale dzięki nietypowej formie podania wywołuje efekt "wow". Zawinięcie sera w ciasto i uformowanie dyni jest naprawdę proste, co dokładnie możesz zobaczyć na naszym filmiku.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa dynia z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie,
  • 3 łyżeczki dżemu żurawinowego,
  • 1 ser camembert,
  • 1 jajko do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Na blaszce rozwijam arkusz ciasta francuskiego. Na środku rozprowadzam dżem żurawinowy. Możesz zastąpić go także dżemem porzeczkowym lub konfiturą z czerwonej cebuli. Ciasto francuskie dobrze jest wyjąć 15 minut wcześniej z lodówki. Gdy nie będzie tak mocno zimne, stanie się bardziej elastyczne i nie będzie się kruszyło.Krok

Ciasto francuskie z żurawiną- Pyszności
Ciasto francuskie z żurawiną- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Na żurawinie układam krążek sera camembert. Odcinam brzegi ciasta francuskiego tak, aby były zaokrąglone. Zakładam brzegi do środka, marszcząc je i formując tym samym kształt dyni. Na filmiku z przepisem dokładnie pokazuję, jak to zrobić.

Serowa dynia- Pyszności
Serowa dynia- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Owijam kształt sznurkiem i odwracam. Smaruję ciasto francuskie rozkłóconym jajkiem, dzięki czemu apetycznie się zarumieni podczas pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.

Serowa dynia- Pyszności
Serowa dynia- Pyszności© Licencjodawca

Krok 4: Gotową dynię przekładam na talerz. Serwuję w towarzystwie krakersów lub kawałków bagietki, które służą mi do nabierania wypływającego ze środka camembertu. Przekąska świetnie sprawdzi się na imprezach również tych halloweenowych. Rozgrzewa, syci i smakuje po prostu pysznie.

Smacznego!

Serowa dynia- Pyszności
Serowa dynia- Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także