Chrupiąca dynia z ciasta francuskiego z serowym nadzieniem. Nie sposób jej odmówić
Chrupiące ciasto francuskie wypełniłam serowym nadzieniem, uformowałam w kształt dyni i upiekłam. Ta prosta przekąska zrobi furorę na imprezowym stole.
28.10.2023 | aktual.: 20.03.2024 11:06
Z jesienią nieodzownie kojarzy nam się dynia, która opanowała stragany w sklepach i dekoracje do domu. Tym razem jednak wystąpi tutaj nie jako warzywo, a inspiracja do kształtu pieczonej przekąski. Chrupiące ciasto francuskie skrywa w sobie serowe nadzienie z camemberta. Całość przełamuje dodatek żurawiny- jej połączenie z roztopionym serem pleśniowym jest po prostu obłędne. Ta przekąska jest prosta i wymaga użycia zaledwie kilku składników, ale dzięki nietypowej formie podania wywołuje efekt "wow". Zawinięcie sera w ciasto i uformowanie dyni jest naprawdę proste, co dokładnie możesz zobaczyć na naszym filmiku.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Serowa dynia z ciasta francuskiego
Składniki:
- 1 ciasto francuskie,
- 3 łyżeczki dżemu żurawinowego,
- 1 ser camembert,
- 1 jajko do posmarowania.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Na blaszce rozwijam arkusz ciasta francuskiego. Na środku rozprowadzam dżem żurawinowy. Możesz zastąpić go także dżemem porzeczkowym lub konfiturą z czerwonej cebuli. Ciasto francuskie dobrze jest wyjąć 15 minut wcześniej z lodówki. Gdy nie będzie tak mocno zimne, stanie się bardziej elastyczne i nie będzie się kruszyło.Krok
Krok 2: Na żurawinie układam krążek sera camembert. Odcinam brzegi ciasta francuskiego tak, aby były zaokrąglone. Zakładam brzegi do środka, marszcząc je i formując tym samym kształt dyni. Na filmiku z przepisem dokładnie pokazuję, jak to zrobić.
Krok 3: Owijam kształt sznurkiem i odwracam. Smaruję ciasto francuskie rozkłóconym jajkiem, dzięki czemu apetycznie się zarumieni podczas pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.
Krok 4: Gotową dynię przekładam na talerz. Serwuję w towarzystwie krakersów lub kawałków bagietki, które służą mi do nabierania wypływającego ze środka camembertu. Przekąska świetnie sprawdzi się na imprezach również tych halloweenowych. Rozgrzewa, syci i smakuje po prostu pysznie.
Smacznego!