Zapiekanka proboszcza. Gospodynie ją lubią, bo robi się w 20 minut, a starcza na 3 dni

Zapiekanka proboszcza - pewnie niewiele osób o niej słyszało, ale gospodynie ją uwielbiają. To niesamowicie prosty i pożywny pomysł na obiad, który przygotujesz w kilkanaście minut. Mało tego, możesz zrobić tak dużą porcję, że starczy na aż trzy dni i użyjesz do tego produktów, które zalegają w lodówce. Same plusy, prawda?

Zapiekanka proboszczaZapiekanka proboszcza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Przepisy na tanie obiady często ratują nam życie, gdy nie mamy nic w lodówce, a nie możemy iść do sklepu. Idealnym przykładem tutaj jest zapiekanka proboszcza z przepisu opracowanego przez Tomasza Strzelczyka. Przygotujesz ją w 20 minut i potrzebujesz do tego tylko kilku bardzo tanich produktów. Obiad jest bardzo sycący i starcza na długo. Wystarczy wymieszać ziemniaki, tarty ser, szynkę i inne składniki, a następnie włożyć całość do piekarnika. Naprawdę, nie ma nic prostszego!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy serwuję tę genialną przekąskę, na talerzyku nie zostaje nawet jeden okruszek

Zapiekanka proboszcza - prosty przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g szynki parzonej,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 50 g tartego sera żółtego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 400 ml mleka,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól do smaku.
Zapiekanka proboszcza
Zapiekanka proboszcza © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w grubą kostkę. Ugotuj je do miękkości, a następnie przecedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek (to ostatnie warzywo możesz też przecisnąć przez praskę), pokrój też szynkę. Te składniki podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Wyłóż je na ziemniaki.
  3. Przygotuj zasmażkę. Wrzuć masło do rondelka i rozpuść, dodaj mąkę. Mieszaj energicznie, a gdy masa zyska odpowiedni kolor i konsystencję, dolej mleko. Całość dopraw gałką muszkatołową. W ten sposób zrobiłeś sos beszamelowy, który będzie bardzo ważnym składnikiem w daniu.
  4. Sosem zalej całą potrawę i posyp ją tartym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.
  5. Zapiekanka proboszcza jest już gotowa i możesz nakładać ją na talerze.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę