PrzepisTani obiadZapiekanka proboszcza. Gospodynie ją lubią, bo robi się w 20 minut, a starcza na 3 dni

Zapiekanka proboszcza. Gospodynie ją lubią, bo robi się w 20 minut, a starcza na 3 dni

Zapiekanka proboszcza
Zapiekanka proboszcza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
13.11.2023 12:26

Zapiekanka proboszcza - pewnie niewiele osób o niej słyszało, ale gospodynie ją uwielbiają. To niesamowicie prosty i pożywny pomysł na obiad, który przygotujesz w kilkanaście minut. Mało tego, możesz zrobić tak dużą porcję, że starczy na aż trzy dni i użyjesz do tego produktów, które zalegają w lodówce. Same plusy, prawda?

Przepisy na tanie obiady często ratują nam życie, gdy nie mamy nic w lodówce, a nie możemy iść do sklepu. Idealnym przykładem tutaj jest zapiekanka proboszcza z przepisu opracowanego przez Tomasza Strzelczyka. Przygotujesz ją w 20 minut i potrzebujesz do tego tylko kilku bardzo tanich produktów. Obiad jest bardzo sycący i starcza na długo. Wystarczy wymieszać ziemniaki, tarty ser, szynkę i inne składniki, a następnie włożyć całość do piekarnika. Naprawdę, nie ma nic prostszego!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka proboszcza - prosty przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g szynki parzonej,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 50 g tartego sera żółtego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 400 ml mleka,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól do smaku.
Zapiekanka proboszcza
Zapiekanka proboszcza© Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w grubą kostkę. Ugotuj je do miękkości, a następnie przecedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek (to ostatnie warzywo możesz też przecisnąć przez praskę), pokrój też szynkę. Te składniki podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Wyłóż je na ziemniaki.
  3. Przygotuj zasmażkę. Wrzuć masło do rondelka i rozpuść, dodaj mąkę. Mieszaj energicznie, a gdy masa zyska odpowiedni kolor i konsystencję, dolej mleko. Całość dopraw gałką muszkatołową. W ten sposób zrobiłeś sos beszamelowy, który będzie bardzo ważnym składnikiem w daniu.
  4. Sosem zalej całą potrawę i posyp ją tartym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.
  5. Zapiekanka proboszcza jest już gotowa i możesz nakładać ją na talerze.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także