Idealny do mięs i kopytek. Znacznie lepszy od gotowców ze sklepu

Chmielowy napój to znakomita baza sosów, które wzbogacą smak potraw, zwłaszcza mięsnych, choć sprawdzą się także jako dodatek do dań słodkich, choćby naleśników. Ich przygotowanie jest bardzo proste, zaś efekty naprawdę spektakularne.

Sos piwnySos piwny
Źródło zdjęć: © Getty Images | CHARLES ISLANDER

Polacy są jednymi z europejskich liderów w spożyciu piwa – statystyczny mieszkaniec naszego kraju wypija rocznie ponad 130 litrów chmielowego napoju. Jednak znacznie rzadziej wykorzystujemy go do celów kulinarnych, choć już przed wiekami stanowił składnik wielu przepisów, o czym świadczy lektura dawnych książek kucharskich.

Piwo to bardzo ciekawy dodatek do potraw. Dobrze o tym wiedzą Czesi, od pokoleń zajadający się tzw. czarnym sosem, przygotowywanym m.in. z ciemnego piwa, pokruszonych pierników i owoców suszonych, podawanym z piersią kaczki, schabem czy smażonym karpiem.

Nasi przodkowie także przyrządzali piwne sosy, zazwyczaj serwowane z daniami mięsnymi, zwłaszcza pieczonymi i grillowanymi. Dziś o nich trochę zapomnieliśmy, zatem warto odkurzyć dawne receptury, ewentualnie trochę uwspółcześniając przepisy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki a'la Kinder Bueno. Rozkosz dla oczu i podniebienia

Sos piwny przygotujemy bez większego problemu. To znacznie lepsze rozwiązanie niż kupowanie gotowych produktów, które czasem pojawiają się w sklepach. Dlaczego? Listę składników zazwyczaj otwiera cukier, i tak jadany przez Polaków w nadmiarze, co fatalnie wpływa na nasze zdrowie. W "gotowcach" nie brakuje też sztucznych barwników czy aromatów.

Jak przyrządzić sos piwny w domu? Oto kilka pomysłów…

Ciemny sos piwny

Pyszny i wyrazisty dodatek do pieczonych mięs. Do jego przygotowania potrzebujemy ciemnego piwa typu porter (0,4 l), które dolewamy do wykonanego wcześniej karmelu (na rozgrzaną patelnię wsypujemy dwie łyżeczki cukru i czekamy, aż się roztopi i zbrązowieje), mieszamy do rozpuszczenia składników. Następnie dolewamy syrop klonowy (2 łyżki) oraz ocet balsamiczny (łyżka), doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia. Drobno posiekaną cebulę czerwoną (niewielką) szklimy na maśle, a później dusimy w niewielkiej ilości wody. Na koniec dodajemy do sosu, który jeszcze raz zagotowujemy.

Sos piwno-miodowy

Świetnie smakuje z drobiem, zwłaszcza kurczakiem. Jasne piwo (pół litra) podgrzewamy, następnie dodajemy miód, np. lipowy (pół szklanki) i mieszamy, aż się rozpuści. Przygotowujemy zasmażkę – na patelni roztapiamy masło (1-2 łyżki), po czym dodajemy taką samą ilość mąki, podsmażamy 2-3 minuty (przez cały czas mieszając trzepaczką) i dolewamy zimny bulion, najlepiej drobiowy (szklanka). Mieszamy i dodajemy do piwa z miodem. Zagotowujemy, na koniec doprawiając sokiem z cytryny (łyżeczka).

Sos piwny
Sos piwny © Getty Images | ahirao_photo

Sos piwny według Karola Okrasy

Doskonale pasuje do zarówno do pieczonych mięs, jak i ryb. Do naczynia dodajemy żółtka (3-4), drobno posiekany czosnek (ząbek), jasne piwo (100 ml) i sok świeżo wyciśnięty z cytryny. Ubijamy w kąpieli wodnej, aż do uzyskania masy o konsystencji gęstej piany. Sos doprawiamy skórką startą z cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dodajemy tarty chrzan (łyżka) oraz twarde, słodko-kwaśne jabłko pokrojone w drobną kostkę.

Sos piwny do naleśników

Sprawdzi się jako dodatek nie tylko do klasycznych naleśników, ale również pankejków czy omletów. Na patelni podgrzewamy miód (2 łyżki), po czym dolewamy piwo, najlepiej typu ale (szklanka). Gotujemy, aż do zredukowania płynu o około 2/3. Dodajemy posiekane, zimne masło (100 g) i skórkę z limonki. Gotujemy na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Doprawiamy sokiem z limonki. Na koniec dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłko i jeszcze chwilę gotujemy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥