Zapiekane bułeczki z kurczakiem robię co tydzień. Wciąż nie mam ich dość

Czy w szybki i prosty sposób można przygotować ciekawą kolację dla całej rodziny? Oczywiście, że tak, a najlepszy na to dowód już na ciebie czeka!

Bułeczki w takim wydaniu to strzał w 10!Bułeczki w takim wydaniu to strzał w 10!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Znudziły ci się tradycje kanapki lub omlet na kolację? Szukasz czegoś nowego i ciekawego jednocześnie? Przygotuj maślane bułki z dodatkiem kurczaka w ciekawym wydaniu, a nie pożałujesz. Już po jednym kęsie nie będziesz chciał jeść nic innego

I jeśli w tej chwili pomyślałeś, że pewnie cała procedura jest długa i mocno skomplikowana, od razu wyprowadzam cię z błędu. Nie dość, że zrobisz je bardzo szybko, to do ich przygotowania potrzebujesz tak naprawdę podstawowe składniki, które na pewno masz w swojej kuchni. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bułeczki z kurczakiem. Pomysł na ciekawy obiad lub kolację

Wystarczy jedno spojrzenie na te małe cudeńka, żeby natychmiast zgłodnieć

Składniki:

Kurczak:

  • 30 g masła,
  • ¼ szkl. miodu,
  • ½ szkl. ketchupu,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli,
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 3 ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki filety z piersi z kurczaka.

Masło czosnkowo-pietruszkowe:

  • 3 łyżki miękkiego masła,
  • ¼ szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku.

Dodatki:

  • 6 bułek maślanych,
  • 180 g startego cheddara,
  • 2 ogórki konserwowe.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mieszanki z kurczakiem. W tym celu oczyszczam i osuszam kawałki kurczaka, po czym je gotuje i dzielę na mniejsze kawałki. Następnie umieszczam na palniku patelnię i rozpuszczam na niej masło. Jako kolejne składniki w urządzeniu powinny znaleźć się: ketchup, miód, sok z cytryny, suszony czosnek, słodka papryka, suszona cebula, kmin rzymski, ostra papryka oraz sól. 

Zaczynam od przygotowania aromatycznej mieszanki do kurczaka
Zaczynam od przygotowania aromatycznej mieszanki do kurczaka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po dokładnym wymieszaniu składników przy pomocy rózgi kuchennej wrzucam na patelnię wcześniej przygotowane kawałki kurczaka. Składniki dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły, po czym podgrzewam całość jeszcze przez kilka minut

Na koniec na patelnię trafia kurczak
Na koniec na patelnię trafia kurczak © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Jako drugi element przepisu przygotowuję masło z dodatkiem czosnku i pietruszki. W tym celu w małej misce łączę ze sobą: miękkie masło, posiekaną natkę pietruszki oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. 

Czas na masło z dodatkami
Czas na masło z dodatkami © Licencjodawca | Pyszności

Składniki tym razem mieszam przy pomocy zwykłego widelca.

Krok 4. Następnie na blacie kuchennym układam formę do pieczenia. W naczyniu umieszczam 6 maślanych bułek, które wcześniej dzielę na pół. Na każdej bułce najpierw rozsypuję starty na tarce cheddar. Drugą warstwę tworzę z kurczaka z dodatkami. 

Składanie bułeczki to czysta przyjemność
Składanie bułeczki to czysta przyjemność © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. To oczywiście nie koniec, bo na każdej bułce umieszczam jeszcze po 2-3 plasterki ogórka konserwowego. I dopiero w takim wydaniu przekładam każdą bułkę drugą końcówką pieczywa.

Ogórek będzie świetnym uzupełnieniem całości
Ogórek będzie świetnym uzupełnieniem całości © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na wierzchu każdej bułeczki rozprowadzam część masła z dodatkami, po czym całość wkładam do piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotowe bułeczki serwuję na ciepło tuż po wyjęciu ich z piekarnika. Smacznego!

Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej