Zapiekane bułeczki z kurczakiem robię co tydzień. Wciąż nie mam ich dość
Czy w szybki i prosty sposób można przygotować ciekawą kolację dla całej rodziny? Oczywiście, że tak, a najlepszy na to dowód już na ciebie czeka!
05.02.2024 13:14
Znudziły ci się tradycje kanapki lub omlet na kolację? Szukasz czegoś nowego i ciekawego jednocześnie? Przygotuj maślane bułki z dodatkiem kurczaka w ciekawym wydaniu, a nie pożałujesz. Już po jednym kęsie nie będziesz chciał jeść nic innego.
I jeśli w tej chwili pomyślałeś, że pewnie cała procedura jest długa i mocno skomplikowana, od razu wyprowadzam cię z błędu. Nie dość, że zrobisz je bardzo szybko, to do ich przygotowania potrzebujesz tak naprawdę podstawowe składniki, które na pewno masz w swojej kuchni.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczy jedno spojrzenie na te małe cudeńka, żeby natychmiast zgłodnieć
Składniki:
Kurczak:
- 30 g masła,
- ¼ szkl. miodu,
- ½ szkl. ketchupu,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka suszonej cebuli,
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 3 ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki filety z piersi z kurczaka.
Masło czosnkowo-pietruszkowe:
- 3 łyżki miękkiego masła,
- ¼ szkl. posiekanej natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku.
Dodatki:
- 6 bułek maślanych,
- 180 g startego cheddara,
- 2 ogórki konserwowe.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mieszanki z kurczakiem. W tym celu oczyszczam i osuszam kawałki kurczaka, po czym je gotuje i dzielę na mniejsze kawałki. Następnie umieszczam na palniku patelnię i rozpuszczam na niej masło. Jako kolejne składniki w urządzeniu powinny znaleźć się: ketchup, miód, sok z cytryny, suszony czosnek, słodka papryka, suszona cebula, kmin rzymski, ostra papryka oraz sól.
Krok 2. Po dokładnym wymieszaniu składników przy pomocy rózgi kuchennej wrzucam na patelnię wcześniej przygotowane kawałki kurczaka. Składniki dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły, po czym podgrzewam całość jeszcze przez kilka minut.
Krok 3. Jako drugi element przepisu przygotowuję masło z dodatkiem czosnku i pietruszki. W tym celu w małej misce łączę ze sobą: miękkie masło, posiekaną natkę pietruszki oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Składniki tym razem mieszam przy pomocy zwykłego widelca.
Krok 4. Następnie na blacie kuchennym układam formę do pieczenia. W naczyniu umieszczam 6 maślanych bułek, które wcześniej dzielę na pół. Na każdej bułce najpierw rozsypuję starty na tarce cheddar. Drugą warstwę tworzę z kurczaka z dodatkami.
Krok 5. To oczywiście nie koniec, bo na każdej bułce umieszczam jeszcze po 2-3 plasterki ogórka konserwowego. I dopiero w takim wydaniu przekładam każdą bułkę drugą końcówką pieczywa.
Krok 6. Na wierzchu każdej bułeczki rozprowadzam część masła z dodatkami, po czym całość wkładam do piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza.
Krok 7. Gotowe bułeczki serwuję na ciepło tuż po wyjęciu ich z piekarnika. Smacznego!