PrzepisWielkanocNa Wielkanoc nie piekę schabu. Moja rodzina woli tę pyszną pieczeń

Na Wielkanoc nie piekę schabu. Moja rodzina woli tę pyszną pieczeń

Wielkanocny stół to kwintesencja kulinarnych tradycji. Nieodłącznym elementem świątecznego menu jest pieczony schab. Choć w klasycznej odsłonie smakuje wyśmienicie, czasami warto urozmaicić menu i zaskoczyć bliskich czymś nowym. Soczysta pieczeń faszerowana warzywami i serem to idealna propozycja na wielkanocne obiadowe rewolucje.

Na Wielkanoc nie piekę schabu. Moja rodzina woli te pyszną pieczeń
Na Wielkanoc nie piekę schabu. Moja rodzina woli te pyszną pieczeń
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamila Cyganek

25.03.2024 | aktual.: 25.03.2024 14:32

Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach nie może zabraknąć wyjątkowych potraw. Tradycyjnie schab pieczony jest częstym gościem na świątecznym stole. Jednakże, mam dla ciebie propozycję równie smaczną, a może nawet bardziej zachwycającą - pyszną pieczeń, która w smaku i soczystości zdecydowanie przebija klasycznego schabowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zainspiruj się tym przepisem i zaskocz swoich bliskich podczas nadchodzących świąt. Gwarantuję, że będą zachwyceni, a soczyste kawałki mięsa znikną z talerzy w mgnieniu oka. Gotowi na kulinarne wyzwanie? Przygotuj się na prawdziwą ucztę!

Pieczeń kontra schab - pojedynek smaków i aromatów

Tradycyjny schab, choć smaczny, potrafi być wyzwaniem dla początkujących kucharzy. Nietrudno o jego przesuszenie, co zniechęca do eksperymentów. Soczysta pieczeń faszerowana to recepta na sukces - łatwa w przygotowaniu, zachwyca smakiem i wyglądem, a do tego gwarantuje idealną soczystość każdego kawałka.

Tajemnica soczystości - bogactwo farszu

Sekretem wyśmienitej pieczeni jest aromatyczny farsz z papryki, sera i pietruszki. Papryka, sparzona i pozbawiona skórki, staje się delikatna i idealnie komponuje się z wyrazistym smakiem sera. Pietruszka dodaje świeżości, a całość skąpana jest w aromatycznej marynacie z nutą miodu i oregano.

Pieczeń faszerowana - przepis na święta

Składniki:

  • 1,5 kg schabu,
  • 30 ml sosu sojowego,
  • 40 ml oliwy,
  • 20 g miodu,
  • 8 g oregano,
  • 5 g mielonej słodkiej papryki,
  • 20 g gorczycy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 czerwone papryki,
  • 150 g żółtego sera,
  • natka pietruszki,
  • sok z cytryny,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Rozbij schab na płaski plaster.
  2. Przygotuj marynatę z oliwy, sosu sojowego, miodu, gorczycy, papryki, oregano, czosnku, pieprzu i soli.
  3. Posmaruj mięso marynatą i odstaw na 15 minut.
  4. Paprykę sparz, obierz i pokrój w plastry.
  5. Ser zetrzyj na tarce.
  6. Na mięsie ułóż paprykę, ser i pietruszkę.
  7. Zwiń schab w roladę i zawiąż sznurkiem.
  8. Piecz w 180°C przez 40 minut.
  9. Posmaruj pieczeń marynatą i piecz kolejne 15 minut.
  10. Pokrój na plastry i podawaj.

Wskazówki:

  • Do farszu możesz dodać inne warzywa, np. pieczarki lub cukinię.
  • Pieczeń możesz podawać z sosem grzybowym lub chrzanowym.
Wybrane dla Ciebie