Polacy rzadko sięgają po tę część wieprzowiny, a jest lepsza niż schab czy karkówka

Polędwiczki wieprzowe to jeden z najszlachetniejszych gatunków wieprzowiny. Są soczyste, delikatne i niskokaloryczne. Niestety, nie są zbyt popularne w polskiej kuchni. Warto jednak dać im szansę, bo to naprawdę pyszne mięso.

Polacy rzadko sięgają po tę część wieprzowiny, a jest lepsza niż schab czy karkówka.Polacy rzadko sięgają po tę część wieprzowiny, a jest lepsza niż schab czy karkówka.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Serghei Platonov
Marcin Michałowski

Wśród dostępnych w sklepach różnych rodzajów mięs wieprzowina od lat utrzymuje swoją pozycję jako jedna z najbardziej popularnych opcji. Jednak istnieje część tego mięsa, która, choć wyjątkowo szlachetna i smaczna, niestety pozostaje w cieniu popularnego schabu czy karkówki. Polędwiczki wieprzowe, uzyskiwane z tylnej półtuszy, kryją w sobie nie tylko wyjątkowy smak, ale również zdrowe walory.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotuj dla ukochanej osoby śniadanie w uroczym wydaniu. Na pewno będzie zachwycona!

Polędwiczki wieprzowe, nazywane także miękką czy słodką polędwiczką, to małe, podłużne kawałki mięśni, znajdujące się w tylnej części wieprzowej tuszy. To właśnie ta część mięsa uznawana jest za najbardziej szlachetną wśród wszystkich gatunków wieprzowiny.

Polędwiczki wieprzowe - dlaczego warto je jeść?

Polędwiczki wieprzowe mają wiele zalet. Przede wszystkim są bardzo soczyste i delikatne. Zawierają niewiele tłuszczu, dlatego są niskokaloryczne i zdrowe. Są również dobrym źródłem białka.

W 100 g polędwiczki wieprzowej znajduje się około 150 kcal. To znacznie mniej niż w przypadku innych popularnych gatunków wieprzowiny, takich jak schab czy karkówka. Polędwiczki są również dobrym źródłem białka. W 100 g mięsa znajduje się około 25 g białka.

Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe?

Polędwiczki można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Można je smażyć, piec, grillować lub dusić. Jeśli chcemy uzyskać soczyste polędwiczki, najlepiej smażyć je na patelni grillowej lub w piekarniku. Przed smażeniem należy mięso lekko oprószyć solą i pieprzem.

Polędwiczki można również dusić w sosie. Doskonale komponują się z sosem pieczarkowym, śmietanowym lub pomidorowym.

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 700 g polędwiczki wieprzowej,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 natka pietruszki,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • ¾ szklanki śmietanki 18 proc.,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • pół łyżeczki przyprawy do mięs,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Pokrój mięso w plastry o grubości około 2 centymetrów.
  2. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.
  3. Posól, popieprz i oprósz przyprawą do mięs.
  4. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso z obu stron.
  5. Odłóż mięso na talerz.
  6. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w piórka.
  7. Na patelni, na której smażyło się mięso, podgrzej olej i podsmaż cebulę.
  8. Dodaj pieczarki i smaż, aż się zrumienią.
  9. Dodaj mięso, bulion warzywny, pietruszkę i śmietankę.
  10. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  11. Dopraw solą i pieprzem.
  12. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, kluskami śląskimi lub kaszą.

Smacznego! Teraz wiesz, dlaczego warto sięgnąć po polędwiczki wieprzowe i jak w prosty sposób przygotować je w pysznym sosie pieczarkowym. Zaskocz swoich gości wyjątkowym smakiem i ciesz się unikalnością tego wyjątkowego kawałka mięsa wieprzowego.

Wybrane dla Ciebie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥