Posmaruj schabowe przed smażeniem. Wyjdą soczyste i pyszne jak w najlepszej restauracji

Ile to już świat widział i słyszał patentów na idealne kotlety schabowe? No nóż, przychodzimy z kolejnym. Ten spodoba się zwłaszcza fanatykom majonezu. Spokojnie, nie zachęcamy do polewania gęstym sosem usmażonych kotletów. Szczegół tkwi w czymś innym.

Tak uzyskasz kruche i soczyste kotlety schaboweTak uzyskasz kruche i soczyste kotlety schabowe
Źródło zdjęć: © Pixabay

Kotlety schabowe z dodatkiem majonezu smakują wyjątkowo dobrze, jednak nie chodzi o to, żeby podać mięso z dodatkiem sosu obok, a je w nim zamarynować. Niewątpliwie bowiem majonez doskonale sprawdza się w roli marynaty - nadaje kotletom przede wszystkim kruchości i delikatności oraz sprawia, że smakują jak z najlepszej restauracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co roku robię na święta schab w ten sposób i wszyscy są nim zachwyceni

Jak przygotować kotlety schabowe w majonezie?

Majonez doskonale sprawdza się jako składnik marynaty, z powodzeniem zastępując tradycyjną mieszankę mleka i cebuli, w której kotlety schabowe zazwyczaj są moczone przed smażeniem. Warto spróbować tego nietypowego połączenia, a efekt końcowy z pewnością pozytywnie zaskoczy każdego smakosza.

Wystarczy, że dwie łyżki majonezu wymieszasz z kilkoma kroplami soku z cytryny, dodasz pieprz, sól i dwie łyżki posiekanego koperku lub pietruszki. Tak przygotowaną mieszanką dobrze natrzyj mięso i odłóż do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie usmaż je jak klasyczne kotlety schabowe w panierce.

W innej wersji majonez możesz dodać bezpośrednio do jajek, które zostały uprzednio rozkłócone. Wymieszaj dokładnie całość, dodaj kilka kropel soku z cytryny, który sprawi, że mięso stanie się jeszcze bardziej kruche. Następnie mięso zanurz w przygotowanej mieszance, obtocz w bułce tartej i usmaż.

Dzięki temu patentowi schabowe będą smakować jak z najlepszej restauracji
Dzięki temu patentowi schabowe będą smakować jak z najlepszej restauracji © Pixabay

Kotlety schabowe marynowane w majonezie. Przepis

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 1 łyżka majonezu,
  • bułka tarta do panierowania,
  • 1 jajko,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki lub koperek,
  • smalec/olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Plastry schabu dokładnie rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, a następnie dopraw je solą i pieprzem z obu stron.
  2. Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny, solą pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Kotlety zanurz w przygotowanej masie majonezowej.
  3. Tak przygotowane odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  4. Po tym czasie obtocz kotlety w rozkłóconym jajku i bułką tartą. Smaż od razu po opanierowaniu na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
  5. Usmażone na złoty kolor schabowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu