Posmaruj schabowe przed smażeniem. Wyjdą soczyste i pyszne jak w najlepszej restauracji
Ile to już świat widział i słyszał patentów na idealne kotlety schabowe? No nóż, przychodzimy z kolejnym. Ten spodoba się zwłaszcza fanatykom majonezu. Spokojnie, nie zachęcamy do polewania gęstym sosem usmażonych kotletów. Szczegół tkwi w czymś innym.
23.03.2024 15:52
Kotlety schabowe z dodatkiem majonezu smakują wyjątkowo dobrze, jednak nie chodzi o to, żeby podać mięso z dodatkiem sosu obok, a je w nim zamarynować. Niewątpliwie bowiem majonez doskonale sprawdza się w roli marynaty - nadaje kotletom przede wszystkim kruchości i delikatności oraz sprawia, że smakują jak z najlepszej restauracji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować kotlety schabowe w majonezie?
Majonez doskonale sprawdza się jako składnik marynaty, z powodzeniem zastępując tradycyjną mieszankę mleka i cebuli, w której kotlety schabowe zazwyczaj są moczone przed smażeniem. Warto spróbować tego nietypowego połączenia, a efekt końcowy z pewnością pozytywnie zaskoczy każdego smakosza.
Wystarczy, że dwie łyżki majonezu wymieszasz z kilkoma kroplami soku z cytryny, dodasz pieprz, sól i dwie łyżki posiekanego koperku lub pietruszki. Tak przygotowaną mieszanką dobrze natrzyj mięso i odłóż do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie usmaż je jak klasyczne kotlety schabowe w panierce.
W innej wersji majonez możesz dodać bezpośrednio do jajek, które zostały uprzednio rozkłócone. Wymieszaj dokładnie całość, dodaj kilka kropel soku z cytryny, który sprawi, że mięso stanie się jeszcze bardziej kruche. Następnie mięso zanurz w przygotowanej mieszance, obtocz w bułce tartej i usmaż.
Kotlety schabowe marynowane w majonezie. Przepis
Składniki:
- 4 plastry schabu,
- 1 łyżka majonezu,
- bułka tarta do panierowania,
- 1 jajko,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki lub koperek,
- smalec/olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Plastry schabu dokładnie rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, a następnie dopraw je solą i pieprzem z obu stron.
- Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny, solą pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Kotlety zanurz w przygotowanej masie majonezowej.
- Tak przygotowane odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Po tym czasie obtocz kotlety w rozkłóconym jajku i bułką tartą. Smaż od razu po opanierowaniu na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
- Usmażone na złoty kolor schabowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.