Racuchy prosto z "Anielskiej kuchni". Mięciutkie jak poduszka, puszyste jak chmurka

Te placuszki z jabłkami to istne dzieło sztuki. Czy stworzył je Michał Anioł? Nie, ale blisko. Autorką przepisu na nie jest siostra Aniela, pierwsza polska zakonnica, której zdolności kulinarne zostały uhonorowane programem telewizyjnym. To po prostu boski smak w prostej formie!

Siostra Aniela robi najlepsze racuchy. Są puszyste niczym chmurkaSiostra Aniela robi najlepsze racuchy. Są puszyste niczym chmurka
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube | WSD Salwatorianie, Wirestock

Różnego rodzaju placuszki od czasu do czasu pojawiają się w naszej kuchni. Naszym faworytem zawsze były te warzywne — cebulowe od Ewy Wachowicz albo z cukinii, które wyróżniają się cudowną chrupkością. Musimy jednak przyznać, że to wesołe grono właśnie uzupełniły także racuchy według przepisu siostry Anieli. Zakonnica znana z programów "Boska kuchnia" i "Anielska kuchnia" pokazała, jak przyrządzić ich najbardziej miękką, puszystą i rozpływającą się w ustach wersję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka chrzanowa z ananasem znika jako pierwsza z wielkanocnego stołu. Taka jest dobra!

Racuchy siostry Anieli to doskonały pomysł na słodką — bo rewelacyjnie współgrają z dodatkiem dżemu, miodu albo cukru pudru — przekąskę. Można je serwować na śniadanie, podwieczorek albo kolację. Ich przygotowanie nie zamie ci dużo czasu, a satysfakcja, którą poczujesz na podniebieniu, jest nie do opisania słowami. Sam się przekonasz!

Racuchy według siostry Anieli

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki drobnego cukru,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jabłka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oleju + do smażenia.
Te racuchy to mistrzostwo świata. Nic dziwnego - pochodzą z "Anielskiej kuchni"
Te racuchy to mistrzostwo świata. Nic dziwnego - pochodzą z "Anielskiej kuchni" © Canva | pixelshot

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wkrusz do miski. Dodaj cukier i ciepłe mleko. Mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
  2. Jabłka umyj, obierz i pokrój w cieniutkie plasterki.
  3. Mąkę przesiej i wymieszaj z solą, cukrem waniliowym i jajkami. Wlej olej i rozczyn. Dokładnie wymiesza. Odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie dodaj do masy jabłka. Raz jeszcze wymieszaj.
  5. Z tak przygotowanego ciasta usmaż na rozgrzanym oleju racuchy. Rób to z obu stron do momentu, w którym staną się złociste. Następnie zdejmij z patelni i pozbądź się nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj ze słodkimi dodatkami. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson