PrzepisPrzekąskiRacuchy prosto z "Anielskiej kuchni". Mięciutkie jak poduszka, puszyste jak chmurka

Racuchy prosto z "Anielskiej kuchni". Mięciutkie jak poduszka, puszyste jak chmurka

Te placuszki z jabłkami to istne dzieło sztuki. Czy stworzył je Michał Anioł? Nie, ale blisko. Autorką przepisu na nie jest siostra Aniela, pierwsza polska zakonnica, której zdolności kulinarne zostały uhonorowane programem telewizyjnym. To po prostu boski smak w prostej formie!

Siostra Aniela robi najlepsze racuchy. Są puszyste niczym chmurka
Siostra Aniela robi najlepsze racuchy. Są puszyste niczym chmurka
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube | WSD Salwatorianie, Wirestock

26.03.2024 11:49

Różnego rodzaju placuszki od czasu do czasu pojawiają się w naszej kuchni. Naszym faworytem zawsze były te warzywne — cebulowe od Ewy Wachowicz albo z cukinii, które wyróżniają się cudowną chrupkością. Musimy jednak przyznać, że to wesołe grono właśnie uzupełniły także racuchy według przepisu siostry Anieli. Zakonnica znana z programów "Boska kuchnia" i "Anielska kuchnia" pokazała, jak przyrządzić ich najbardziej miękką, puszystą i rozpływającą się w ustach wersję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Racuchy siostry Anieli to doskonały pomysł na słodką — bo rewelacyjnie współgrają z dodatkiem dżemu, miodu albo cukru pudru — przekąskę. Można je serwować na śniadanie, podwieczorek albo kolację. Ich przygotowanie nie zamie ci dużo czasu, a satysfakcja, którą poczujesz na podniebieniu, jest nie do opisania słowami. Sam się przekonasz!

Racuchy według siostry Anieli

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki drobnego cukru,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jabłka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oleju + do smażenia.
Te racuchy to mistrzostwo świata. Nic dziwnego - pochodzą z "Anielskiej kuchni"
Te racuchy to mistrzostwo świata. Nic dziwnego - pochodzą z "Anielskiej kuchni"© Canva | pixelshot

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wkrusz do miski. Dodaj cukier i ciepłe mleko. Mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
  2. Jabłka umyj, obierz i pokrój w cieniutkie plasterki.
  3. Mąkę przesiej i wymieszaj z solą, cukrem waniliowym i jajkami. Wlej olej i rozczyn. Dokładnie wymiesza. Odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie dodaj do masy jabłka. Raz jeszcze wymieszaj.
  5. Z tak przygotowanego ciasta usmaż na rozgrzanym oleju racuchy. Rób to z obu stron do momentu, w którym staną się złociste. Następnie zdejmij z patelni i pozbądź się nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj ze słodkimi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie