Racuchy prosto z "Anielskiej kuchni". Mięciutkie jak poduszka, puszyste jak chmurka

Te placuszki z jabłkami to istne dzieło sztuki. Czy stworzył je Michał Anioł? Nie, ale blisko. Autorką przepisu na nie jest siostra Aniela, pierwsza polska zakonnica, której zdolności kulinarne zostały uhonorowane programem telewizyjnym. To po prostu boski smak w prostej formie!

Siostra Aniela robi najlepsze racuchy. Są puszyste niczym chmurkaSiostra Aniela robi najlepsze racuchy. Są puszyste niczym chmurka
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube | WSD Salwatorianie, Wirestock

Różnego rodzaju placuszki od czasu do czasu pojawiają się w naszej kuchni. Naszym faworytem zawsze były te warzywne — cebulowe od Ewy Wachowicz albo z cukinii, które wyróżniają się cudowną chrupkością. Musimy jednak przyznać, że to wesołe grono właśnie uzupełniły także racuchy według przepisu siostry Anieli. Zakonnica znana z programów "Boska kuchnia" i "Anielska kuchnia" pokazała, jak przyrządzić ich najbardziej miękką, puszystą i rozpływającą się w ustach wersję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka chrzanowa z ananasem znika jako pierwsza z wielkanocnego stołu. Taka jest dobra!

Racuchy siostry Anieli to doskonały pomysł na słodką — bo rewelacyjnie współgrają z dodatkiem dżemu, miodu albo cukru pudru — przekąskę. Można je serwować na śniadanie, podwieczorek albo kolację. Ich przygotowanie nie zamie ci dużo czasu, a satysfakcja, którą poczujesz na podniebieniu, jest nie do opisania słowami. Sam się przekonasz!

Racuchy według siostry Anieli

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki drobnego cukru,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jabłka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oleju + do smażenia.
Te racuchy to mistrzostwo świata. Nic dziwnego - pochodzą z "Anielskiej kuchni"
Te racuchy to mistrzostwo świata. Nic dziwnego - pochodzą z "Anielskiej kuchni" © Canva | pixelshot

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wkrusz do miski. Dodaj cukier i ciepłe mleko. Mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
  2. Jabłka umyj, obierz i pokrój w cieniutkie plasterki.
  3. Mąkę przesiej i wymieszaj z solą, cukrem waniliowym i jajkami. Wlej olej i rozczyn. Dokładnie wymiesza. Odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie dodaj do masy jabłka. Raz jeszcze wymieszaj.
  5. Z tak przygotowanego ciasta usmaż na rozgrzanym oleju racuchy. Rób to z obu stron do momentu, w którym staną się złociste. Następnie zdejmij z patelni i pozbądź się nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj ze słodkimi dodatkami. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥