Panierowanej cukinii w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Uzależnia od pierwszego kęsa

Panierowana cukinia z przysmak, który niegdyś jadało się całe lato. W każdym domu przygotowywało się ją nieco inaczej. Cześć z nas jadała ją na słono, a inni na słodko. Współczesna wersja łączy ze sobą te dwa światy. W takim wydaniu z pewnością jej jeszcze nie jadłeś.

Panierowana cukinia wg. Dominika Czeronka. Panierowana cukinia wg. Dominika Czeronka.
Źródło zdjęć: © Instagram | @dominikczeronek

Lato zbliża się wielkimi krokami. Na straganach pojawiają się już pierwsze letnie owoce i warzywa, takie jak truskawki czy młoda cukinia. Ta ostatnia będzie towarzyszyć nam przez całe lato. Wykorzystamy ją do przygotowania prostej zupy krem, zapiekanki czy makaronu. Nie ma żadnych ograniczeń.

Nie zapominajmy o panierowanej cukinii, czyli przysmaku, którym jeszcze kilkadziesiąt lat temu zajadaliśmy się przez całe wakacje. Wystarczy pokroić warzywo w krążki, zanurzyć je w jajku i bułce tartej, a na końcu usmażyć na patelni. Współczesna wersja wymaga nieco więcej pracy, ale ten efekt jest tego wart.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Panierowana cukinia na miarę naszych czasów. Nie będziesz mógł się od niej oderwać

Sezon na cukinię zaczyna się na przełomie lipca i sierpnia. W tym czasie warzywo króluje na naszych stołach. Można wykorzystać je do przygotowania prostej zupy, sosu, makaronu czy przetworów. W czasach głębokiego PRL-u mamy i babcie panierowały ją w bułce tartej i smażyły na patelni. Panierowana cukinia to smak beztroskich wakacji.

Dominik Czeronek, były uczestnik polskiej wersji Masterchefa podzielił się przepisem na uwspółcześnioną wersję panierowanej cukinii. Instagramer wzbogacił ją o słoną fetę i odrobinę miodu, który nadał przekąsce wyjątkowej słodyczy. "Dziś to zrobiłam i zwariowałam!", "Coś obłędnego, a zarazem tak prostego", "Polecam jeszcze posypać sezamem" - czytamy w komentarzach.

Panierowana cukinia z fetą — przepis

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki panko,
  • opakowanie tłustej fety,
  • 3 łyżki miodu,
  • oliwa lub olej do smażenia.

Przygotowanie:

1.Cukinie umyj, osusz i pokrój w grube plastry. Obtocz ją w mące, jajku, a na końcu w bułce tartej wymieszanej z panierką panko.

2. Na patelni rozgrzej sporą ilość tłuszczu. Kiedy stanie się gorący, wrzuć panierowaną cukinię i smaż ją z dwóch stron, aż stanie się złocista.

3. Usmażoną cukinię ułóż na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia, aby pozbyć się z niej nadmiaru tłuszczu.

3. Przed podaniem udekoruj ją rozkruszoną fetą i polej ją odrobiną miodu. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟