Panierowanej cukinii w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Uzależnia od pierwszego kęsa

Panierowana cukinia z przysmak, który niegdyś jadało się całe lato. W każdym domu przygotowywało się ją nieco inaczej. Cześć z nas jadała ją na słono, a inni na słodko. Współczesna wersja łączy ze sobą te dwa światy. W takim wydaniu z pewnością jej jeszcze nie jadłeś.

Panierowana cukinia wg. Dominika Czeronka. Panierowana cukinia wg. Dominika Czeronka.
Źródło zdjęć: © Instagram | @dominikczeronek

Lato zbliża się wielkimi krokami. Na straganach pojawiają się już pierwsze letnie owoce i warzywa, takie jak truskawki czy młoda cukinia. Ta ostatnia będzie towarzyszyć nam przez całe lato. Wykorzystamy ją do przygotowania prostej zupy krem, zapiekanki czy makaronu. Nie ma żadnych ograniczeń.

Nie zapominajmy o panierowanej cukinii, czyli przysmaku, którym jeszcze kilkadziesiąt lat temu zajadaliśmy się przez całe wakacje. Wystarczy pokroić warzywo w krążki, zanurzyć je w jajku i bułce tartej, a na końcu usmażyć na patelni. Współczesna wersja wymaga nieco więcej pracy, ale ten efekt jest tego wart.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Panierowana cukinia na miarę naszych czasów. Nie będziesz mógł się od niej oderwać

Sezon na cukinię zaczyna się na przełomie lipca i sierpnia. W tym czasie warzywo króluje na naszych stołach. Można wykorzystać je do przygotowania prostej zupy, sosu, makaronu czy przetworów. W czasach głębokiego PRL-u mamy i babcie panierowały ją w bułce tartej i smażyły na patelni. Panierowana cukinia to smak beztroskich wakacji.

Dominik Czeronek, były uczestnik polskiej wersji Masterchefa podzielił się przepisem na uwspółcześnioną wersję panierowanej cukinii. Instagramer wzbogacił ją o słoną fetę i odrobinę miodu, który nadał przekąsce wyjątkowej słodyczy. "Dziś to zrobiłam i zwariowałam!", "Coś obłędnego, a zarazem tak prostego", "Polecam jeszcze posypać sezamem" - czytamy w komentarzach.

Panierowana cukinia z fetą — przepis

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki panko,
  • opakowanie tłustej fety,
  • 3 łyżki miodu,
  • oliwa lub olej do smażenia.

Przygotowanie:

1.Cukinie umyj, osusz i pokrój w grube plastry. Obtocz ją w mące, jajku, a na końcu w bułce tartej wymieszanej z panierką panko.

2. Na patelni rozgrzej sporą ilość tłuszczu. Kiedy stanie się gorący, wrzuć panierowaną cukinię i smaż ją z dwóch stron, aż stanie się złocista.

3. Usmażoną cukinię ułóż na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia, aby pozbyć się z niej nadmiaru tłuszczu.

3. Przed podaniem udekoruj ją rozkruszoną fetą i polej ją odrobiną miodu. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis