Panierowanej cukinii w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Uzależnia od pierwszego kęsa
Panierowana cukinia z przysmak, który niegdyś jadało się całe lato. W każdym domu przygotowywało się ją nieco inaczej. Cześć z nas jadała ją na słono, a inni na słodko. Współczesna wersja łączy ze sobą te dwa światy. W takim wydaniu z pewnością jej jeszcze nie jadłeś.
28.05.2024 17:07
Lato zbliża się wielkimi krokami. Na straganach pojawiają się już pierwsze letnie owoce i warzywa, takie jak truskawki czy młoda cukinia. Ta ostatnia będzie towarzyszyć nam przez całe lato. Wykorzystamy ją do przygotowania prostej zupy krem, zapiekanki czy makaronu. Nie ma żadnych ograniczeń.
Nie zapominajmy o panierowanej cukinii, czyli przysmaku, którym jeszcze kilkadziesiąt lat temu zajadaliśmy się przez całe wakacje. Wystarczy pokroić warzywo w krążki, zanurzyć je w jajku i bułce tartej, a na końcu usmażyć na patelni. Współczesna wersja wymaga nieco więcej pracy, ale ten efekt jest tego wart.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Panierowana cukinia na miarę naszych czasów. Nie będziesz mógł się od niej oderwać
Sezon na cukinię zaczyna się na przełomie lipca i sierpnia. W tym czasie warzywo króluje na naszych stołach. Można wykorzystać je do przygotowania prostej zupy, sosu, makaronu czy przetworów. W czasach głębokiego PRL-u mamy i babcie panierowały ją w bułce tartej i smażyły na patelni. Panierowana cukinia to smak beztroskich wakacji.
Dominik Czeronek, były uczestnik polskiej wersji Masterchefa podzielił się przepisem na uwspółcześnioną wersję panierowanej cukinii. Instagramer wzbogacił ją o słoną fetę i odrobinę miodu, który nadał przekąsce wyjątkowej słodyczy. "Dziś to zrobiłam i zwariowałam!", "Coś obłędnego, a zarazem tak prostego", "Polecam jeszcze posypać sezamem" - czytamy w komentarzach.
Panierowana cukinia z fetą — przepis
Składniki:
- 1 duża cukinia,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżki panko,
- opakowanie tłustej fety,
- 3 łyżki miodu,
- oliwa lub olej do smażenia.
Przygotowanie:
1.Cukinie umyj, osusz i pokrój w grube plastry. Obtocz ją w mące, jajku, a na końcu w bułce tartej wymieszanej z panierką panko.
2. Na patelni rozgrzej sporą ilość tłuszczu. Kiedy stanie się gorący, wrzuć panierowaną cukinię i smaż ją z dwóch stron, aż stanie się złocista.
3. Usmażoną cukinię ułóż na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia, aby pozbyć się z niej nadmiaru tłuszczu.
3. Przed podaniem udekoruj ją rozkruszoną fetą i polej ją odrobiną miodu. Smacznego!