Cukinia z grilla wraca na salony. Poznaj najlepszy przepis
Majówka zbliża się wielkimi krokami. To oficjalne rozpoczęcie sezonu grillowego. Już za trzy tygodnie będziemy rozkoszować się smakiem grillowanej karkówki czy kiełbasy. Nie zapominajmy jednak o warzywach. Cukinia z grilla to jedna z naszych propozycji.
25.04.2024 | aktual.: 25.04.2024 19:03
Majówka tuż tuż! Według synoptyków pogoda nie będzie nas rozpieszczać, jednak lekkie ochłodzenie nie przeszkadza w rozpaleniu grilla. W końcu majówka to oficjalne rozpoczęcie sezonu grillowego.
Już za kilka dni będziemy rozkoszować się grillowaną kiełbasą, karkówką czy szaszłykami. Nie zapominajmy o wegetarianach, którzy będą raczyć się grillowanymi warzywami. Jakie warzywa będą najlepsze? Cebula, papryka, bakłażan i cukinia. Skupmy się na tym ostatnim. Jak przygotować dobrą grillowaną cukinię?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowana cukinia — jak ją przygotować?
Cukinia to warzywo należące do rodziny dyniowatych. Jest dostępna przez cały rok, jednak najsmaczniejsza jest w sezonie, który zaczyna się w sierpniu, a kończy pod koniec września. To wyjątkowo niskokaloryczne warzywo, bowiem w 100 g cukinii znajduje się tylko 16 kcal. Można jeść ją kilogramami i to bez żadnych wyrzutów sumienia.
To jedno z warzyw, które można wykorzystać do wielu różnych potraw, takich jak risotto, zupę krem czy leczo, jednak koneserzy cukinii przyznają, że najlepsza jest ta grillowana. Grillowana cukinia to prawdziwy rarytas. Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy, że pokroisz warzywo w plastry, polejesz je oliwą i położysz na kratce. Po kilku minutach cukinia zmięknie i uzyska przyjemny, dymny posmak.
Chcesz wznieść jej smak na nowy poziom? Zanurz ją w marynacie na kilka godzin przed grillowaniem. Cukinia chłonie marynatę niczym gąbka. Dodając do niej odrobinę sosu sojowego i wędzonej papryki otrzymasz pyszne, umamiczne krążki, które w smaku przypominają soczyste mięso. Taka cukinia z grilla podbije serce nawet największego mięsożercy.
Jak przygotować cukinię na grilla?
Chcesz przygotować smaczną, grillowaną cukinię? Trzymaj się kilku prostych zasad. Pokrój warzywo w 1-1,5 cm plastry, a następnie posyp je odrobiną soli z dwóch stron. Przed grillowaniem natrzyj je olejem lub oliwą z oliwek — chyba że masz zamiar przygotować marynatę z dodatkiem odrobiny oleju. W takim wypadku możesz pominąć ten krok.
Tak przygotowane warzywo ułóż na kratce i griluj ją nie dłużej niż trzy minuty po każdej ze stron. Grillowaną cukinię potraktować jako smaczną przekąskę bądź wykorzystać ją do przygotowania roladek. Jak je zrobić? Posmaruj warzywo odrobiną serka śmietankowego. W środek wrzuć kawałek awokado, wędzoną rybę, grillowanego kurczaka czy inne, ulubione dodatki, a następie zawiń całość w roladkę. Taka przekąska sprawdzi się na imprezie czy wystawnym przycięciu.
Jak widać, grillowana cukinia może być pełnoprawnym daniem albo elementem, który można wykorzystać do wielu potraw. Teraz już wiesz, jak przygotować idealną grillowaną cukinię.