Takiego kalafiora jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w nietypowej panierce
Kto powiedział, że panierka do kalafiora musi być nudna? Dzisiaj chcemy ci zaproponować pewną odmianę w jej przygotowaniu. W ruch pójdą aromatyczne przyprawy, odrobina passaty pomidorowej, a także pewien popularny włoski ser. Uwaga: efekt dosłownie zwala z nóg!
Kalafior w panierce to przekąska, którą pokochały miliony. I nic dziwnego. Jej przygotowanie to bułka z masłem, a różyczki tego zdrowego warzywa obtoczone najpierw w jajku, a następnie bułce tartej podbiły serca nie tylko dorosłych, ale i dzieci. A może nawet głównie ich? Cóż, dzisiaj chcemy porozmawiać na temat pewnej odmiany w tym daniu — takiej, która z całą pewnością spodoba się rodzicom, a z odrobiną szczęścia także dzieciakom. Pewnie z początku będą nieco nieufne, bo ktoś majstrował przy ich ulubionej przekąsce, ale postaraj się je przekonać, bo naprawdę warto.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem
Na czym polega odmiana? Oczywiście wiąże się ona z panierką, w której będziemy przyrządzać kalafiora. Jak już wspomnieliśmy, zwykle jest ona przygotowywana z bułki tartej. Nikt jednak nie powiedział, że tak musi być zawsze. Jak się okazuje, zastąpienie tego składnika parmezanem to smakowy strzał w dziesiątkę, a serowy posmak gotowego dania zrobi wrażenie nawet na największych Tadkach-Niejadkach. I uwaga: jest coś jeszcze. Naszego kalafiora nie będziemy smażyć, lecz piec. A więc: pysznie, łatwo i zdrowo. Czy może być lepiej?
Kalafior w panierce z parmezanu
Składniki:
- 1 kalafior,
- 10-12 łyżek parmezanu,
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 3-4 łyżki passaty pomidorowej,
- 2 ząbki czosnku,
- słodka papryka,
- cukier,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kalafiora podziel na różyczki.
- Oliwę z oliwek i sos pomidorowy przelej do miski. Dodaj przyprawy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Ta mieszanka zastąpi nam jajko. Panieruj różyczki kalafiora najpierw w niej, a następnie obtaczaj każdy kawałek warzywa w parmezanie.
- Teraz wyłóż kalafiora na blachę z papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 40 minut. Smacznego!