PrzepisPrzekąskiTakiego kalafiora jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w nietypowej panierce

Takiego kalafiora jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w nietypowej panierce

Kalafior w panierce - ale nie takiej zwykłej. Pomysł na pyszną przekąskę
Kalafior w panierce - ale nie takiej zwykłej. Pomysł na pyszną przekąskę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | grinchh

05.06.2024 18:55, aktual.: 05.06.2024 19:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kto powiedział, że panierka do kalafiora musi być nudna? Dzisiaj chcemy ci zaproponować pewną odmianę w jej przygotowaniu. W ruch pójdą aromatyczne przyprawy, odrobina passaty pomidorowej, a także pewien popularny włoski ser. Uwaga: efekt dosłownie zwala z nóg!

Kalafior w panierce to przekąska, którą pokochały miliony. I nic dziwnego. Jej przygotowanie to bułka z masłem, a różyczki tego zdrowego warzywa obtoczone najpierw w jajku, a następnie bułce tartej podbiły serca nie tylko dorosłych, ale i dzieci. A może nawet głównie ich? Cóż, dzisiaj chcemy porozmawiać na temat pewnej odmiany w tym daniu — takiej, która z całą pewnością spodoba się rodzicom, a z odrobiną szczęścia także dzieciakom. Pewnie z początku będą nieco nieufne, bo ktoś majstrował przy ich ulubionej przekąsce, ale postaraj się je przekonać, bo naprawdę warto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na czym polega odmiana? Oczywiście wiąże się ona z panierką, w której będziemy przyrządzać kalafiora. Jak już wspomnieliśmy, zwykle jest ona przygotowywana z bułki tartej. Nikt jednak nie powiedział, że tak musi być zawsze. Jak się okazuje, zastąpienie tego składnika parmezanem to smakowy strzał w dziesiątkę, a serowy posmak gotowego dania zrobi wrażenie nawet na największych Tadkach-Niejadkach. I uwaga: jest coś jeszcze. Naszego kalafiora nie będziemy smażyć, lecz piec. A więc: pysznie, łatwo i zdrowo. Czy może być lepiej?

Kalafior w panierce z parmezanu

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 10-12 łyżek parmezanu,
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 3-4 łyżki passaty pomidorowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • słodka papryka,
  • cukier,
  • sól, pieprz.
Kalafior w panierce - pieczona wersja jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa
Kalafior w panierce - pieczona wersja jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa© Canva | Pixaline

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora podziel na różyczki.
  2. Oliwę z oliwek i sos pomidorowy przelej do miski. Dodaj przyprawy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Ta mieszanka zastąpi nam jajko. Panieruj różyczki kalafiora najpierw w niej, a następnie obtaczaj każdy kawałek warzywa w parmezanie.
  3. Teraz wyłóż kalafiora na blachę z papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 40 minut. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także