PrzepisZupyZupa naleśnikowa robi furorę. W polskich domach coraz częściej niż rosół

Zupa naleśnikowa robi furorę. W polskich domach coraz częściej niż rosół

Zupa naleśnikowa
Zupa naleśnikowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

31.05.2024 10:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zupa naleśnikowa to danie, które może wydawać się nieco ekscentryczne, zwłaszcza na tle tradycyjnego rosołu. Mimo to coraz śmielej decydujemy się na kulinarne eksperymenty, a ta propozycja może dokonać poważnego zamieszania w polskim menu. Zupa naleśnikowa jest efektowna i pomysłowa, wpisuje się w zasady kuchni bezresztkowej, a przede wszystkim - smakuje genialnie.

Zupa naleśnikowa coraz częściej pojawia się na polskich stołach nie tylko jako ciekawostka czy eksperyment, ale też główne danie podczas wesela czy przyjęcia komunijnego. Jest połączeniem uwielbianego rosołu z uwielbianymi naleśnikami - czy zatem to połączenie może się nie udać? Warto zapisać sobie ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa naleśnikowa - alternatywa dla rosołu

Zupa naleśnikowa może stanowić ciekawe urozmaicenie tradycyjnego menu. Nie musisz szukać skomplikowanych przepisów, poszukiwać składników, które są trudne do zdobycia, czy też eksperymentować z daniami, które znasz jedynie z telewizyjnych programów kulinarnych. Wystarczy, że do rosołu dodasz roladki naleśnikowe, a domownicy będą zachwyceni.

Zupa naleśnikowa to nie jest nowoczesny wynalazek, a danie, które od pokoleń serwuje się w takich krajach, jak Austria, Niemcy, Szwajcaria, Włochy czy Francja. Zupa naleśnikowa, znana również jako Flädlesuppe lub Frittatensuppe, to nic innego jak wywar mięsno-warzywny z wkładką w postaci pociętych na paski naleśników. Prawdopodobnie pochodzi ona ze Szwabii lub regionów okrężnych. Może być również podawana w wersji wegetariańskiej, wówczas zupę gotuje się wyłącznie na bazie jarzyn.

Zupa naleśnikowa. Przepis

Składniki:

  • cały kurczak lub korpus z kurczaka z oddzieloną piersią,
  • 300 g mięsa wołowego (może być szponder),
  • 3-4 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • pół małego selera,
  • sól, pieprz,
  • świeży lub suszony lubczyk,
  • natka pietruszki.

NALEŚNIKI

  • 2 jajka,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Obrane warzywa skrop oliwą lub olejem i podpiecz w 180 st. C (30-40 minut).
  2. Mięso (z korpusu kurczaka oddziel pierś) wrzuć do garnka i zalej zimną wodą - tak, by przykryła składniki. Doprowadź całość do wrzenia. Gotuj ok. 1 godzinę.
  3. Po tym czasie dodaj pieczone warzywa i gotuj całość na wolnym ogniu przez 2 godziny. Pod koniec przecedź całość przez gęste sito i dopraw solą, pieprzem i lubczykiem.
  4. Pierś z kurczaka możesz dorzucić do zupy 20 minut przed końcem gotowania (jeśli nie wykorzystasz jej w inny sposób). Gotową pierś pokrój w paseczki i użyj jako dodatkowej wkładki.
  5. Składniki na naleśniki wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut. Po tym czasie smaż naleśniki z dwóch stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy ostygną, pokrój je w cienkie paski.
  6. Gotowy rosół serwuj ze ślimaczkami z naleśników, opcjonalnie pokrojoną piersią kurczaka i natką pietruszki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl