Zupa naleśnikowa robi furorę. W polskich domach coraz częściej niż rosół

Zupa naleśnikowa to danie, które może wydawać się nieco ekscentryczne, zwłaszcza na tle tradycyjnego rosołu. Mimo to coraz śmielej decydujemy się na kulinarne eksperymenty, a ta propozycja może dokonać poważnego zamieszania w polskim menu. Zupa naleśnikowa jest efektowna i pomysłowa, wpisuje się w zasady kuchni bezresztkowej, a przede wszystkim - smakuje genialnie.

Zupa naleśnikowaZupa naleśnikowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupa naleśnikowa coraz częściej pojawia się na polskich stołach nie tylko jako ciekawostka czy eksperyment, ale też główne danie podczas wesela czy przyjęcia komunijnego. Jest połączeniem uwielbianego rosołu z uwielbianymi naleśnikami - czy zatem to połączenie może się nie udać? Warto zapisać sobie ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski śląskie zapiekane z sosem pomidorowym robię przynajmniej raz w tygodniu

Zupa naleśnikowa - alternatywa dla rosołu

Zupa naleśnikowa może stanowić ciekawe urozmaicenie tradycyjnego menu. Nie musisz szukać skomplikowanych przepisów, poszukiwać składników, które są trudne do zdobycia, czy też eksperymentować z daniami, które znasz jedynie z telewizyjnych programów kulinarnych. Wystarczy, że do rosołu dodasz roladki naleśnikowe, a domownicy będą zachwyceni.

Zupa naleśnikowa to nie jest nowoczesny wynalazek, a danie, które od pokoleń serwuje się w takich krajach, jak Austria, Niemcy, Szwajcaria, Włochy czy Francja. Zupa naleśnikowa, znana również jako Flädlesuppe lub Frittatensuppe, to nic innego jak wywar mięsno-warzywny z wkładką w postaci pociętych na paski naleśników. Prawdopodobnie pochodzi ona ze Szwabii lub regionów okrężnych. Może być również podawana w wersji wegetariańskiej, wówczas zupę gotuje się wyłącznie na bazie jarzyn.

Zupa naleśnikowa. Przepis

Składniki:

  • cały kurczak lub korpus z kurczaka z oddzieloną piersią,
  • 300 g mięsa wołowego (może być szponder),
  • 3-4 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • pół małego selera,
  • sól, pieprz,
  • świeży lub suszony lubczyk,
  • natka pietruszki.

NALEŚNIKI

  • 2 jajka,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Obrane warzywa skrop oliwą lub olejem i podpiecz w 180 st. C (30-40 minut).
  2. Mięso (z korpusu kurczaka oddziel pierś) wrzuć do garnka i zalej zimną wodą - tak, by przykryła składniki. Doprowadź całość do wrzenia. Gotuj ok. 1 godzinę.
  3. Po tym czasie dodaj pieczone warzywa i gotuj całość na wolnym ogniu przez 2 godziny. Pod koniec przecedź całość przez gęste sito i dopraw solą, pieprzem i lubczykiem.
  4. Pierś z kurczaka możesz dorzucić do zupy 20 minut przed końcem gotowania (jeśli nie wykorzystasz jej w inny sposób). Gotową pierś pokrój w paseczki i użyj jako dodatkowej wkładki.
  5. Składniki na naleśniki wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut. Po tym czasie smaż naleśniki z dwóch stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy ostygną, pokrój je w cienkie paski.
  6. Gotowy rosół serwuj ze ślimaczkami z naleśników, opcjonalnie pokrojoną piersią kurczaka i natką pietruszki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej