PrzepisZupyZupa naleśnikowa robi furorę. W polskich domach coraz częściej niż rosół

Zupa naleśnikowa robi furorę. W polskich domach coraz częściej niż rosół

Zupa naleśnikowa to danie, które może wydawać się nieco ekscentryczne, zwłaszcza na tle tradycyjnego rosołu. Mimo to coraz śmielej decydujemy się na kulinarne eksperymenty, a ta propozycja może dokonać poważnego zamieszania w polskim menu. Zupa naleśnikowa jest efektowna i pomysłowa, wpisuje się w zasady kuchni bezresztkowej, a przede wszystkim - smakuje genialnie.

Zupa naleśnikowa
Zupa naleśnikowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

31.05.2024 10:26

Zupa naleśnikowa coraz częściej pojawia się na polskich stołach nie tylko jako ciekawostka czy eksperyment, ale też główne danie podczas wesela czy przyjęcia komunijnego. Jest połączeniem uwielbianego rosołu z uwielbianymi naleśnikami - czy zatem to połączenie może się nie udać? Warto zapisać sobie ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa naleśnikowa - alternatywa dla rosołu

Zupa naleśnikowa może stanowić ciekawe urozmaicenie tradycyjnego menu. Nie musisz szukać skomplikowanych przepisów, poszukiwać składników, które są trudne do zdobycia, czy też eksperymentować z daniami, które znasz jedynie z telewizyjnych programów kulinarnych. Wystarczy, że do rosołu dodasz roladki naleśnikowe, a domownicy będą zachwyceni.

Zupa naleśnikowa to nie jest nowoczesny wynalazek, a danie, które od pokoleń serwuje się w takich krajach, jak Austria, Niemcy, Szwajcaria, Włochy czy Francja. Zupa naleśnikowa, znana również jako Flädlesuppe lub Frittatensuppe, to nic innego jak wywar mięsno-warzywny z wkładką w postaci pociętych na paski naleśników. Prawdopodobnie pochodzi ona ze Szwabii lub regionów okrężnych. Może być również podawana w wersji wegetariańskiej, wówczas zupę gotuje się wyłącznie na bazie jarzyn.

Zupa naleśnikowa. Przepis

Składniki:

  • cały kurczak lub korpus z kurczaka z oddzieloną piersią,
  • 300 g mięsa wołowego (może być szponder),
  • 3-4 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • pół małego selera,
  • sól, pieprz,
  • świeży lub suszony lubczyk,
  • natka pietruszki.

NALEŚNIKI

  • 2 jajka,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Obrane warzywa skrop oliwą lub olejem i podpiecz w 180 st. C (30-40 minut).
  2. Mięso (z korpusu kurczaka oddziel pierś) wrzuć do garnka i zalej zimną wodą - tak, by przykryła składniki. Doprowadź całość do wrzenia. Gotuj ok. 1 godzinę.
  3. Po tym czasie dodaj pieczone warzywa i gotuj całość na wolnym ogniu przez 2 godziny. Pod koniec przecedź całość przez gęste sito i dopraw solą, pieprzem i lubczykiem.
  4. Pierś z kurczaka możesz dorzucić do zupy 20 minut przed końcem gotowania (jeśli nie wykorzystasz jej w inny sposób). Gotową pierś pokrój w paseczki i użyj jako dodatkowej wkładki.
  5. Składniki na naleśniki wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut. Po tym czasie smaż naleśniki z dwóch stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy ostygną, pokrój je w cienkie paski.
  6. Gotowy rosół serwuj ze ślimaczkami z naleśników, opcjonalnie pokrojoną piersią kurczaka i natką pietruszki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie