Sposób na smażoną rybę. Wyjdzie znacznie smaczniejsza niż ta znad morza

Smażona ryba może być arcydziełem. Wystarczy podarować jej nieco czasu i energii, a odwdzięczy się pełnią smaku, kruchością, złocistym kolorem i chrupiącą skórką. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Smażona ryba Smażona ryba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Smak smażonej ryby z nadmorskiej budki śni się jeszcze długo po powrocie do domu z wakacji. Z jednej strony to świeżość produktu, ale z drugiej - cała masa trików, przypraw, metod gotowania, by uzyskać właśnie taki, a nie inny efekt. Zobacz więc, jak przygotować idealną smażoną rybę w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połącz kilka składników i stwórz w mgnieniu oka prawdziwą ucztę dla podniebienia

Smak smażonej ryby jak znad morza w twoim domu. O tym pamiętaj

Smak smażonej ryby z nadmorskiej budki jest łatwy do odtworzenia. Jeśli zwykle panierujesz rybę i smażysz, ale smak wciąż odbiega od zamierzonego, najpewniej zapomniałeś o jednym: marynacie. To właśnie marynaty nadają produktom spożywczym delikatniejszej konsystencji i głębszego smaku.

Marynata do smażonej ryby nie powinna być zbyt intensywna w smaku - a to ze względu na łagodne nuty samych ryb (a przynajmniej większości ryb). Chcąc przygotować smażonego dorsza, z powodzeniem możesz wykorzystać prostą mieszankę oliwy, przypraw, czosnku i białego wina. Ten ostatni składnik zapewni kruchość i soczystość mięsa.

Zobacz, jak przygotować smażoną rybę jak znad morza
Zobacz, jak przygotować smażoną rybę jak znad morza © Pixabay

Smażona ryba jak z nadmorskiej budki. Przepis

Składniki:

  • 2 polędwiczki z dorsza,
  • 4 łyżki masła klarowanego,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko.

MARYNATA DO RYBY

  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Rybę umyj i osusz.
  2. Składniki na marynatę wymieszaj. Gotową marynatą pokryj rybę i odstaw całość do lodówki na 6 godzin pod przykryciem.
  3. Rybę wyjmij z lodówki i odstaw na chwilę, by nabrała temperatury pokojowej. Następnie zanurz ją w roztrzepanym jajku, a po tym w bułce tartej.
  4. Rybę smaż od razu z obu stron, aż panierka stanie się złota.
  5. Gotową podawaj z frytkami i colesławem.
Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć