WAŻNE
TERAZ

Zmasowany atak Rosji na Ukrainę. Polska poderwała myśliwce

Sposób na smażoną rybę. Wyjdzie znacznie smaczniejsza niż ta znad morza

Smażona ryba może być arcydziełem. Wystarczy podarować jej nieco czasu i energii, a odwdzięczy się pełnią smaku, kruchością, złocistym kolorem i chrupiącą skórką. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Smażona ryba Smażona ryba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Smak smażonej ryby z nadmorskiej budki śni się jeszcze długo po powrocie do domu z wakacji. Z jednej strony to świeżość produktu, ale z drugiej - cała masa trików, przypraw, metod gotowania, by uzyskać właśnie taki, a nie inny efekt. Zobacz więc, jak przygotować idealną smażoną rybę w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połącz kilka składników i stwórz w mgnieniu oka prawdziwą ucztę dla podniebienia

Smak smażonej ryby jak znad morza w twoim domu. O tym pamiętaj

Smak smażonej ryby z nadmorskiej budki jest łatwy do odtworzenia. Jeśli zwykle panierujesz rybę i smażysz, ale smak wciąż odbiega od zamierzonego, najpewniej zapomniałeś o jednym: marynacie. To właśnie marynaty nadają produktom spożywczym delikatniejszej konsystencji i głębszego smaku.

Marynata do smażonej ryby nie powinna być zbyt intensywna w smaku - a to ze względu na łagodne nuty samych ryb (a przynajmniej większości ryb). Chcąc przygotować smażonego dorsza, z powodzeniem możesz wykorzystać prostą mieszankę oliwy, przypraw, czosnku i białego wina. Ten ostatni składnik zapewni kruchość i soczystość mięsa.

Zobacz, jak przygotować smażoną rybę jak znad morza
Zobacz, jak przygotować smażoną rybę jak znad morza © Pixabay

Smażona ryba jak z nadmorskiej budki. Przepis

Składniki:

  • 2 polędwiczki z dorsza,
  • 4 łyżki masła klarowanego,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko.

MARYNATA DO RYBY

  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Rybę umyj i osusz.
  2. Składniki na marynatę wymieszaj. Gotową marynatą pokryj rybę i odstaw całość do lodówki na 6 godzin pod przykryciem.
  3. Rybę wyjmij z lodówki i odstaw na chwilę, by nabrała temperatury pokojowej. Następnie zanurz ją w roztrzepanym jajku, a po tym w bułce tartej.
  4. Rybę smaż od razu z obu stron, aż panierka stanie się złota.
  5. Gotową podawaj z frytkami i colesławem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟