PrzepisDania bezmięsneSposób na smażoną rybę. Wyjdzie znacznie smaczniejsza niż ta znad morza

Sposób na smażoną rybę. Wyjdzie znacznie smaczniejsza niż ta znad morza

Smażona ryba
Smażona ryba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

31.05.2024 14:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Smażona ryba może być arcydziełem. Wystarczy podarować jej nieco czasu i energii, a odwdzięczy się pełnią smaku, kruchością, złocistym kolorem i chrupiącą skórką. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Smak smażonej ryby z nadmorskiej budki śni się jeszcze długo po powrocie do domu z wakacji. Z jednej strony to świeżość produktu, ale z drugiej - cała masa trików, przypraw, metod gotowania, by uzyskać właśnie taki, a nie inny efekt. Zobacz więc, jak przygotować idealną smażoną rybę w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smak smażonej ryby jak znad morza w twoim domu. O tym pamiętaj

Smak smażonej ryby z nadmorskiej budki jest łatwy do odtworzenia. Jeśli zwykle panierujesz rybę i smażysz, ale smak wciąż odbiega od zamierzonego, najpewniej zapomniałeś o jednym: marynacie. To właśnie marynaty nadają produktom spożywczym delikatniejszej konsystencji i głębszego smaku.

Marynata do smażonej ryby nie powinna być zbyt intensywna w smaku - a to ze względu na łagodne nuty samych ryb (a przynajmniej większości ryb). Chcąc przygotować smażonego dorsza, z powodzeniem możesz wykorzystać prostą mieszankę oliwy, przypraw, czosnku i białego wina. Ten ostatni składnik zapewni kruchość i soczystość mięsa.

Zobacz, jak przygotować smażoną rybę jak znad morza
Zobacz, jak przygotować smażoną rybę jak znad morza© Pixabay

Smażona ryba jak z nadmorskiej budki. Przepis

Składniki:

  • 2 polędwiczki z dorsza,
  • 4 łyżki masła klarowanego,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko.

MARYNATA DO RYBY

  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Rybę umyj i osusz.
  2. Składniki na marynatę wymieszaj. Gotową marynatą pokryj rybę i odstaw całość do lodówki na 6 godzin pod przykryciem.
  3. Rybę wyjmij z lodówki i odstaw na chwilę, by nabrała temperatury pokojowej. Następnie zanurz ją w roztrzepanym jajku, a po tym w bułce tartej.
  4. Rybę smaż od razu z obu stron, aż panierka stanie się złota.
  5. Gotową podawaj z frytkami i colesławem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także