Sposób na smażoną rybę. Wyjdzie znacznie smaczniejsza niż ta znad morza
Smażona ryba może być arcydziełem. Wystarczy podarować jej nieco czasu i energii, a odwdzięczy się pełnią smaku, kruchością, złocistym kolorem i chrupiącą skórką. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
31.05.2024 14:31
Smak smażonej ryby z nadmorskiej budki śni się jeszcze długo po powrocie do domu z wakacji. Z jednej strony to świeżość produktu, ale z drugiej - cała masa trików, przypraw, metod gotowania, by uzyskać właśnie taki, a nie inny efekt. Zobacz więc, jak przygotować idealną smażoną rybę w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smak smażonej ryby jak znad morza w twoim domu. O tym pamiętaj
Smak smażonej ryby z nadmorskiej budki jest łatwy do odtworzenia. Jeśli zwykle panierujesz rybę i smażysz, ale smak wciąż odbiega od zamierzonego, najpewniej zapomniałeś o jednym: marynacie. To właśnie marynaty nadają produktom spożywczym delikatniejszej konsystencji i głębszego smaku.
Marynata do smażonej ryby nie powinna być zbyt intensywna w smaku - a to ze względu na łagodne nuty samych ryb (a przynajmniej większości ryb). Chcąc przygotować smażonego dorsza, z powodzeniem możesz wykorzystać prostą mieszankę oliwy, przypraw, czosnku i białego wina. Ten ostatni składnik zapewni kruchość i soczystość mięsa.
Smażona ryba jak z nadmorskiej budki. Przepis
Składniki:
- 2 polędwiczki z dorsza,
- 4 łyżki masła klarowanego,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 jajko.
MARYNATA DO RYBY
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 łyżki octu,
- 2 łyżki białego wytrawnego wina,
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Rybę umyj i osusz.
- Składniki na marynatę wymieszaj. Gotową marynatą pokryj rybę i odstaw całość do lodówki na 6 godzin pod przykryciem.
- Rybę wyjmij z lodówki i odstaw na chwilę, by nabrała temperatury pokojowej. Następnie zanurz ją w roztrzepanym jajku, a po tym w bułce tartej.
- Rybę smaż od razu z obu stron, aż panierka stanie się złota.
- Gotową podawaj z frytkami i colesławem.