PrzepisKultowe pikle w musztardzie. Zrobisz je z przerośniętych ogórków, które nie nadają się do kiszenia

Kultowe pikle w musztardzie. Zrobisz je z przerośniętych ogórków, które nie nadają się do kiszenia

Ogórki w musztardzie- Pyszności, źródło: kadr z kanału DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI
Ogórki w musztardzie- Pyszności, źródło: kadr z kanału DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI
Ewa
28.07.2023 09:35

Ogórki w musztardzie to znakomity sposób na pyszne wykorzystanie przerośniętych ogórków. Świetne na kanapki, jako przekąska i dodatek do obiadu

Sezon na ogórki zaczął się wraz z lipcem, ale to początek sierpnia najbardziej obfituje w te warzywa. Warto wykorzystać ten czas i przygotować domowe przetwory, do których chętnie wraca się jesienią i zimą. Chociaż prym wśród ogórków wiodą te kiszone i małosolne, to w musztardowej zalewie zdecydowanie zasługują na uwagę. Świetnie sprawdzą się jako chrupiąca przekąska, dodatek na pyszną kanapkę, warzywny akcent przy obiedzie lub jako element imprezowych koreczków. Ostrości nadaje im musztarda, a całość równoważy delikatnie słodka zalewa.

Co zrobić z przerośniętych ogórków?

Duże i przerośnięte okazy nie nadają się z pewnością do kiszenia, bo później po rozkrojeniu okazują się być puste w środku, miękkie i pełne wody. Jeśli jednak przegapisz moment zbiorów, to niemal barbarzyństwem byłoby wyrzucenie zbyt dużych ogórków do śmietnika. Jest jednak prosty sposób, jak możesz je wykorzystać. Świetnie będą smakować w tej marynacie, ale wcześniej pamiętaj, aby je obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć wnętrze z pestkami. Dzięki temu pozostaną chrupiące i pyszne, a ty nic nie zmarnujesz.

Ogórki w musztardzie- Pyszności, źródło: Adobe Stock
Ogórki w musztardzie- Pyszności, źródło: Adobe Stock

Ogórki w musztardzie

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych,
  • 1 l wody,
  • 250 ml octu,
  • 280 g cukru (ok. 1 i 1/3 szklanki),
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej,
  • gorczyca
  • do każdego słoika po 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, pół ząbka czosnku (lekko zmiażdżonego nożem).

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie myję. Jeśli korzystam z dużych i przerośniętych, obieram je, kroję na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne. Przy małych ogórkach nie trzeba wykrajać środka, wystarczy je jedynie przekroić.
  2. Na dno czystych, wyparzonych słoików wsypuję po pół łyżeczki gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek i układam na baczność pokrojone ogórki. Układam je dość ciasno.
  3. W garnku zagotowuję wodę z octem, cukrem oraz solą. Dodaję musztardę i dokładnie mieszam przy pomocy kuchennej rózgi. Gotuję przez dodatkowe 2 minuty.
  4. Zalewam słoiki przygotowaną marynatą i pasteryzuję przetwory przez 10 minut.
  5. Odstawiam do wystudzenia, przechowuję w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także