Kultowe pikle w musztardzie. Zrobisz je z przerośniętych ogórków, które nie nadają się do kiszenia

Ogórki w musztardzie to znakomity sposób na pyszne wykorzystanie przerośniętych ogórków. Świetne na kanapki, jako przekąska i dodatek do obiadu

Ogórki w musztardzie- Pyszności, źródło: kadr z kanału DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNIOgórki w musztardzie- Pyszności, źródło: kadr z kanału DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI
Ewa

Sezon na ogórki zaczął się wraz z lipcem, ale to początek sierpnia najbardziej obfituje w te warzywa. Warto wykorzystać ten czas i przygotować domowe przetwory, do których chętnie wraca się jesienią i zimą. Chociaż prym wśród ogórków wiodą te kiszone i małosolne, to w musztardowej zalewie zdecydowanie zasługują na uwagę. Świetnie sprawdzą się jako chrupiąca przekąska, dodatek na pyszną kanapkę, warzywny akcent przy obiedzie lub jako element imprezowych koreczków. Ostrości nadaje im musztarda, a całość równoważy delikatnie słodka zalewa.

Co zrobić z przerośniętych ogórków?

Duże i przerośnięte okazy nie nadają się z pewnością do kiszenia, bo później po rozkrojeniu okazują się być puste w środku, miękkie i pełne wody. Jeśli jednak przegapisz moment zbiorów, to niemal barbarzyństwem byłoby wyrzucenie zbyt dużych ogórków do śmietnika. Jest jednak prosty sposób, jak możesz je wykorzystać. Świetnie będą smakować w tej marynacie, ale wcześniej pamiętaj, aby je obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć wnętrze z pestkami. Dzięki temu pozostaną chrupiące i pyszne, a ty nic nie zmarnujesz.

Ogórki w musztardzie- Pyszności, źródło: Adobe Stock
Ogórki w musztardzie- Pyszności, źródło: Adobe Stock

Ogórki w musztardzie

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych,
  • 1 l wody,
  • 250 ml octu,
  • 280 g cukru (ok. 1 i 1/3 szklanki),
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej,
  • gorczyca
  • do każdego słoika po 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, pół ząbka czosnku (lekko zmiażdżonego nożem).

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie myję. Jeśli korzystam z dużych i przerośniętych, obieram je, kroję na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne. Przy małych ogórkach nie trzeba wykrajać środka, wystarczy je jedynie przekroić.
  2. Na dno czystych, wyparzonych słoików wsypuję po pół łyżeczki gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek i układam na baczność pokrojone ogórki. Układam je dość ciasno.
  3. W garnku zagotowuję wodę z octem, cukrem oraz solą. Dodaję musztardę i dokładnie mieszam przy pomocy kuchennej rózgi. Gotuję przez dodatkowe 2 minuty.
  4. Zalewam słoiki przygotowaną marynatą i pasteryzuję przetwory przez 10 minut.
  5. Odstawiam do wystudzenia, przechowuję w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem