Kultowe pikle w musztardzie. Zrobisz je z przerośniętych ogórków, które nie nadają się do kiszenia
Ogórki w musztardzie to znakomity sposób na pyszne wykorzystanie przerośniętych ogórków. Świetne na kanapki, jako przekąska i dodatek do obiadu
28.07.2023 09:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sezon na ogórki zaczął się wraz z lipcem, ale to początek sierpnia najbardziej obfituje w te warzywa. Warto wykorzystać ten czas i przygotować domowe przetwory, do których chętnie wraca się jesienią i zimą. Chociaż prym wśród ogórków wiodą te kiszone i małosolne, to w musztardowej zalewie zdecydowanie zasługują na uwagę. Świetnie sprawdzą się jako chrupiąca przekąska, dodatek na pyszną kanapkę, warzywny akcent przy obiedzie lub jako element imprezowych koreczków. Ostrości nadaje im musztarda, a całość równoważy delikatnie słodka zalewa.
Co zrobić z przerośniętych ogórków?
Duże i przerośnięte okazy nie nadają się z pewnością do kiszenia, bo później po rozkrojeniu okazują się być puste w środku, miękkie i pełne wody. Jeśli jednak przegapisz moment zbiorów, to niemal barbarzyństwem byłoby wyrzucenie zbyt dużych ogórków do śmietnika. Jest jednak prosty sposób, jak możesz je wykorzystać. Świetnie będą smakować w tej marynacie, ale wcześniej pamiętaj, aby je obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć wnętrze z pestkami. Dzięki temu pozostaną chrupiące i pyszne, a ty nic nie zmarnujesz.
Ogórki w musztardzie
Składniki:
- 4 kg ogórków gruntowych,
- 1 l wody,
- 250 ml octu,
- 280 g cukru (ok. 1 i 1/3 szklanki),
- 4 łyżki musztardy sarepskiej,
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej,
- gorczyca
- do każdego słoika po 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, pół ząbka czosnku (lekko zmiażdżonego nożem).
Sposób przygotowania:
- Ogórki dokładnie myję. Jeśli korzystam z dużych i przerośniętych, obieram je, kroję na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne. Przy małych ogórkach nie trzeba wykrajać środka, wystarczy je jedynie przekroić.
- Na dno czystych, wyparzonych słoików wsypuję po pół łyżeczki gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek i układam na baczność pokrojone ogórki. Układam je dość ciasno.
- W garnku zagotowuję wodę z octem, cukrem oraz solą. Dodaję musztardę i dokładnie mieszam przy pomocy kuchennej rózgi. Gotuję przez dodatkowe 2 minuty.
- Zalewam słoiki przygotowaną marynatą i pasteryzuję przetwory przez 10 minut.
- Odstawiam do wystudzenia, przechowuję w chłodnym, zaciemnionym miejscu.