PrzepisZupyMama dodała do pomidorówki. Wszystkie ciotki chciały przepis

Mama dodała do pomidorówki. Wszystkie ciotki chciały przepis

Jeśli myślisz, że pomidorowa to oklepana zupa i już niczym cię nie zaskoczy - grubo się mylisz. Wystarczy, że dodasz łyżkę, może dwie znanej przyprawy, a twoje kubki smakowe popadną w euforię. Moja mama niedawno sprawdziła ten patent. Teraz nie może odgonić się od telefonów z prośbą o przepis.

Sprawdź, jak podkręcić smak tradycyjnej pomidorówki
Sprawdź, jak podkręcić smak tradycyjnej pomidorówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

19.10.2023 14:22

Czym urozmaicić pomidorową, by nieco podkręcić jej smak? Listki bazylii, świeże słodkie pomidory, pieczony czosnek, a może warto postawić na bardziej intensywny w smaku wywar mięso-warzywny? Wszystkie z propozycji na pewno sprawdzą się doskonale, jednak nie o takich rozwiązaniach mowa. Chodzi o coś dużo prostszego i bardziej przystępnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nietypowa zupa pomidorowa. Pokochasz ją z tym dodatkiem

Wystarczy, że do gotującej się zupy dodasz jedną lub dwie czubate łyżki... musztardy. Dla wielu to nowość - utarło się bowiem, że musztardę podajemy jedynie do mięs, wędlin lub dodajemy do sosów sałatkowych. W rzeczywistości musztarda pasuje do naprawdę wielu dań, wyłącznie nasza wyobraźnia stawia granicę, której nie chcemy przekroczyć.

Nie musisz od razu pakować do garnka z pomidorową kopiatych łyżek musztardy. Dodawaj przyprawę stopniowo, aż poczujesz, że kompozycja odpowiada twoim smakowym preferencjom. Musztarda ma wyrazisty smak i w zależności od rodzaju może być mniej lub bardziej ostra, słodka lub gorzka.

Dodaj do pomidorówki łyżkę musztardy
Dodaj do pomidorówki łyżkę musztardy© Pixabay

Zupa pomidorowa z musztardą. Przepis

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • pół selera,
  • 1 por,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • 2 czubate łyżki musztardy,
  • natka pietruszki,
  • ryż lub makaron.

Przygotowanie:

  1. Żeberka pokrój na mniejsze części, zalej je wodą, dodaj ćwiartki z kurczaka i zagotuj całość na wolnym ogniu.
  2. Do wywaru dodaj 5-6 kulek ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe oraz sól.
  3. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze części, natomiast czosnek przeciśnij przez praskę, a następnie dodaj wszystko do wywaru. Gotuj całość na wolnym ogniu, aż mięso nabierze miękkości.
  4. Dodaj do zupy passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy i musztardę, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj całość.
  5. Podawaj z makaronem lub ryżem i udekoruj natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie