Mama dodała do pomidorówki. Wszystkie ciotki chciały przepis
Jeśli myślisz, że pomidorowa to oklepana zupa i już niczym cię nie zaskoczy - grubo się mylisz. Wystarczy, że dodasz łyżkę, może dwie znanej przyprawy, a twoje kubki smakowe popadną w euforię. Moja mama niedawno sprawdziła ten patent. Teraz nie może odgonić się od telefonów z prośbą o przepis.
19.10.2023 14:22
Czym urozmaicić pomidorową, by nieco podkręcić jej smak? Listki bazylii, świeże słodkie pomidory, pieczony czosnek, a może warto postawić na bardziej intensywny w smaku wywar mięso-warzywny? Wszystkie z propozycji na pewno sprawdzą się doskonale, jednak nie o takich rozwiązaniach mowa. Chodzi o coś dużo prostszego i bardziej przystępnego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nietypowa zupa pomidorowa. Pokochasz ją z tym dodatkiem
Wystarczy, że do gotującej się zupy dodasz jedną lub dwie czubate łyżki... musztardy. Dla wielu to nowość - utarło się bowiem, że musztardę podajemy jedynie do mięs, wędlin lub dodajemy do sosów sałatkowych. W rzeczywistości musztarda pasuje do naprawdę wielu dań, wyłącznie nasza wyobraźnia stawia granicę, której nie chcemy przekroczyć.
Nie musisz od razu pakować do garnka z pomidorową kopiatych łyżek musztardy. Dodawaj przyprawę stopniowo, aż poczujesz, że kompozycja odpowiada twoim smakowym preferencjom. Musztarda ma wyrazisty smak i w zależności od rodzaju może być mniej lub bardziej ostra, słodka lub gorzka.
Zupa pomidorowa z musztardą. Przepis
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych,
- 2 ćwiartki z kurczaka,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- pół selera,
- 1 por,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- 2 czubate łyżki musztardy,
- natka pietruszki,
- ryż lub makaron.
Przygotowanie:
- Żeberka pokrój na mniejsze części, zalej je wodą, dodaj ćwiartki z kurczaka i zagotuj całość na wolnym ogniu.
- Do wywaru dodaj 5-6 kulek ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe oraz sól.
- Warzywa obierz i pokrój na mniejsze części, natomiast czosnek przeciśnij przez praskę, a następnie dodaj wszystko do wywaru. Gotuj całość na wolnym ogniu, aż mięso nabierze miękkości.
- Dodaj do zupy passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy i musztardę, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj całość.
- Podawaj z makaronem lub ryżem i udekoruj natką pietruszki.