Mama dodała do pomidorówki. Wszystkie ciotki chciały przepis
Jeśli myślisz, że pomidorowa to oklepana zupa i już niczym cię nie zaskoczy - grubo się mylisz. Wystarczy, że dodasz łyżkę, może dwie znanej przyprawy, a twoje kubki smakowe popadną w euforię. Moja mama niedawno sprawdziła ten patent. Teraz nie może odgonić się od telefonów z prośbą o przepis.
19.10.2023 14:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czym urozmaicić pomidorową, by nieco podkręcić jej smak? Listki bazylii, świeże słodkie pomidory, pieczony czosnek, a może warto postawić na bardziej intensywny w smaku wywar mięso-warzywny? Wszystkie z propozycji na pewno sprawdzą się doskonale, jednak nie o takich rozwiązaniach mowa. Chodzi o coś dużo prostszego i bardziej przystępnego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nietypowa zupa pomidorowa. Pokochasz ją z tym dodatkiem
Wystarczy, że do gotującej się zupy dodasz jedną lub dwie czubate łyżki... musztardy. Dla wielu to nowość - utarło się bowiem, że musztardę podajemy jedynie do mięs, wędlin lub dodajemy do sosów sałatkowych. W rzeczywistości musztarda pasuje do naprawdę wielu dań, wyłącznie nasza wyobraźnia stawia granicę, której nie chcemy przekroczyć.
Nie musisz od razu pakować do garnka z pomidorową kopiatych łyżek musztardy. Dodawaj przyprawę stopniowo, aż poczujesz, że kompozycja odpowiada twoim smakowym preferencjom. Musztarda ma wyrazisty smak i w zależności od rodzaju może być mniej lub bardziej ostra, słodka lub gorzka.
Zupa pomidorowa z musztardą. Przepis
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych,
- 2 ćwiartki z kurczaka,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- pół selera,
- 1 por,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- 2 czubate łyżki musztardy,
- natka pietruszki,
- ryż lub makaron.
Przygotowanie:
- Żeberka pokrój na mniejsze części, zalej je wodą, dodaj ćwiartki z kurczaka i zagotuj całość na wolnym ogniu.
- Do wywaru dodaj 5-6 kulek ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe oraz sól.
- Warzywa obierz i pokrój na mniejsze części, natomiast czosnek przeciśnij przez praskę, a następnie dodaj wszystko do wywaru. Gotuj całość na wolnym ogniu, aż mięso nabierze miękkości.
- Dodaj do zupy passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy i musztardę, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj całość.
- Podawaj z makaronem lub ryżem i udekoruj natką pietruszki.