Upiekłam udka, ale nie z kurczaka. Teraz narzeczony prosi o nie raz w tygodniu
Udka z kurczaka to dość popularne danie, które serwuje się na spotkaniach rodzinnych. Najlepiej smakują, gdy są tak dobrze wypieczone, że skórka jest chrupiąca. Tym razem jednak wybrałam inne mięso i to z niego przygotowałam z udka. Mój narzeczony tak je pokochał, że pyta, kiedy kolejny raz je zrobię.
20.10.2023 | aktual.: 20.03.2024 11:20
Wydaje się, że najzdrowszym drobiem jest kurczak. Takie opinie krążą od wielu lat. Można zrobić z niego naprawdę wiele wspaniałych rzeczy, a do tego jest zawsze smaczny. Teraz sięgnęłam po całkiem inne mięso, które kiedyś królowało na stołach, a teraz zostało zapomniane. Jeśli w duchu powiedzieliście sobie: "na pewno gęsina", to macie rację.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mięso z gęsi jest naprawdę bardzo wartościowe. Zawiera mnóstwo białka i kwasów tłuszczowych nienasyconych, które obniżają poziom złego cholesterolu i cukru we krwi. Oprócz tego wspomagają pracę mózgu. Dlatego też postanowiłam, że przygotuję udka z gęsi. Nie miałam pojęcia, że zrobią taką furorę.
Jak zrobić przepyszne udka z gęsi?
Składniki:
- cztery udka z gęsi,
- 6 ziemniaków,
- 6 ząbków czosnku,
- łyżka pietruszki,
- łyżka lubczyku,
- łyżka majeranku,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
- Ziemniaki umyj i pokrój na mniejsze części. Ułóż warzywa na dnie naczynia żaroodpornego. Rozgnieć ząbki czosnku i również je dodaj. Posyp całość solą.
- Udka z gęsi przypraw pietruszką, majerankiem oraz lubczykiem. Posól i dobrze natrzyj wszystkimi przyprawami. Mięso możesz odstawić na noc, ale równie dobrze od razu nadają się do pieczenia.
- Udka ułóż skórą do dołu na ziemniakach. Przykryj naczynie żaroodporne.
- Ustaw moc piekarnika na 160 stopni i piecz danie przez 4 godziny.
- 30 minut przed końcem zdejmij pokrywkę i odwróć gęsinę.
- Po tak długim pieczeniu udka z gęsi będą mięciutkie i od razu rozpłyną się w ustach. Idealnie sprawdzą się jako główne danie na rodzinnym obiedzie.