Upiekłam udka, ale nie z kurczaka. Teraz narzeczony prosi o nie raz w tygodniu

Udka z kurczaka to dość popularne danie, które serwuje się na spotkaniach rodzinnych. Najlepiej smakują, gdy są tak dobrze wypieczone, że skórka jest chrupiąca. Tym razem jednak wybrałam inne mięso i to z niego przygotowałam z udka. Mój narzeczony tak je pokochał, że pyta, kiedy kolejny raz je zrobię.

UdkaUdka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Wydaje się, że najzdrowszym drobiem jest kurczak. Takie opinie krążą od wielu lat. Można zrobić z niego naprawdę wiele wspaniałych rzeczy, a do tego jest zawsze smaczny. Teraz sięgnęłam po całkiem inne mięso, które kiedyś królowało na stołach, a teraz zostało zapomniane. Jeśli w duchu powiedzieliście sobie: "na pewno gęsina", to macie rację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten chlebek z dodatkami znika w mgnieniu oka. Zrób go jeszcze dziś i sam się przekonaj

Mięso z gęsi jest naprawdę bardzo wartościowe. Zawiera mnóstwo białka i kwasów tłuszczowych nienasyconych, które obniżają poziom złego cholesterolu i cukru we krwi. Oprócz tego wspomagają pracę mózgu. Dlatego też postanowiłam, że przygotuję udka z gęsi. Nie miałam pojęcia, że zrobią taką furorę.

Jak zrobić przepyszne udka z gęsi?

Składniki:

  • cztery udka z gęsi,
  • 6 ziemniaków,
  • 6 ząbków czosnku,
  • łyżka pietruszki,
  • łyżka lubczyku,
  • łyżka majeranku,
  • sól i pieprz.

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki umyj i pokrój na mniejsze części. Ułóż warzywa na dnie naczynia żaroodpornego. Rozgnieć ząbki czosnku i również je dodaj. Posyp całość solą.
  2. Udka z gęsi przypraw pietruszką, majerankiem oraz lubczykiem. Posól i dobrze natrzyj wszystkimi przyprawami. Mięso możesz odstawić na noc, ale równie dobrze od razu nadają się do pieczenia.
  3. Udka ułóż skórą do dołu na ziemniakach. Przykryj naczynie żaroodporne.
  4. Ustaw moc piekarnika na 160 stopni i piecz danie przez 4 godziny.
  5. 30 minut przed końcem zdejmij pokrywkę i odwróć gęsinę.
  6. Po tak długim pieczeniu udka z gęsi będą mięciutkie i od razu rozpłyną się w ustach. Idealnie sprawdzą się jako główne danie na rodzinnym obiedzie.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem