PrzepisDania mięsneUpiekłam udka, ale nie z kurczaka. Teraz narzeczony prosi o nie raz w tygodniu

Upiekłam udka, ale nie z kurczaka. Teraz narzeczony prosi o nie raz w tygodniu

Udka
Udka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
20.10.2023 13:35, aktualizacja: 20.03.2024 11:20

Udka z kurczaka to dość popularne danie, które serwuje się na spotkaniach rodzinnych. Najlepiej smakują, gdy są tak dobrze wypieczone, że skórka jest chrupiąca. Tym razem jednak wybrałam inne mięso i to z niego przygotowałam z udka. Mój narzeczony tak je pokochał, że pyta, kiedy kolejny raz je zrobię.

Wydaje się, że najzdrowszym drobiem jest kurczak. Takie opinie krążą od wielu lat. Można zrobić z niego naprawdę wiele wspaniałych rzeczy, a do tego jest zawsze smaczny. Teraz sięgnęłam po całkiem inne mięso, które kiedyś królowało na stołach, a teraz zostało zapomniane. Jeśli w duchu powiedzieliście sobie: "na pewno gęsina", to macie rację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięso z gęsi jest naprawdę bardzo wartościowe. Zawiera mnóstwo białka i kwasów tłuszczowych nienasyconych, które obniżają poziom złego cholesterolu i cukru we krwi. Oprócz tego wspomagają pracę mózgu. Dlatego też postanowiłam, że przygotuję udka z gęsi. Nie miałam pojęcia, że zrobią taką furorę.

Jak zrobić przepyszne udka z gęsi?

Składniki:

  • cztery udka z gęsi,
  • 6 ziemniaków,
  • 6 ząbków czosnku,
  • łyżka pietruszki,
  • łyżka lubczyku,
  • łyżka majeranku,
  • sól i pieprz.

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki umyj i pokrój na mniejsze części. Ułóż warzywa na dnie naczynia żaroodpornego. Rozgnieć ząbki czosnku i również je dodaj. Posyp całość solą.
  2. Udka z gęsi przypraw pietruszką, majerankiem oraz lubczykiem. Posól i dobrze natrzyj wszystkimi przyprawami. Mięso możesz odstawić na noc, ale równie dobrze od razu nadają się do pieczenia.
  3. Udka ułóż skórą do dołu na ziemniakach. Przykryj naczynie żaroodporne.
  4. Ustaw moc piekarnika na 160 stopni i piecz danie przez 4 godziny.
  5. 30 minut przed końcem zdejmij pokrywkę i odwróć gęsinę.
  6. Po tak długim pieczeniu udka z gęsi będą mięciutkie i od razu rozpłyną się w ustach. Idealnie sprawdzą się jako główne danie na rodzinnym obiedzie.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także