Zanurzam w cieście i obtaczam w bułce tartej. Nie ma lepszej przekąski
Szukasz pomysłu na szybką, ciekawą i smaczną przekąskę? Tak się składa, że wiem, co zrobić, aby osiągnąć takie efekty. I to w bardzo prosty sposób!
23.10.2023 19:41
Za każdym razem kiedy odwiedzają mnie goście, staram się zaskoczyć ich smaczną przekąską. A, że tego typu spotkań mam już za sobą bardzo wiele, doszłam do pewnych wniosków. I pragnę się nimi dziś z tobą podzielić.
Po pierwsze zauważyłam, że im prostsza przekąska, tym lepiej. Wiele osób nie lubi np. owoców morza, egzotycznych owoców, albo ostrych smaków. Dlatego też stawiam teraz głównie na sprawdzone i kultowe produkty. Tak, aby trafić w gusta wszystkich gości. I mam prawdziwą perełkę, która spełnia wszystkie te wymagania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Idealna przekąska z jesiennym akcentem
Dzisiejsza propozycja świetnie wpisuje się w jesienne menu. Dlaczego? Otóż w roli głównej wystąpią pieczarki, a jak wiadomo, nadal trwa sezon grzybowy. Jest to więc odpowiedni moment, aby wyczarować coś pysznego na bazie bardzo popularnych grzybów.
W tym miejscu chciałabym podkreślić, że kiedy za oknem robi się zimno i pochmurno, przekąski serwowane na ciepło sprawdzają się idealnie. I taka będzie właśnie dzisiejsza przekąska. Zrobisz ją w mgnieniu oka i podasz na ciepło w towarzystwie domowej roboty sosów. Najlepiej przygotować dwie opcje, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie.
Jak zrobić pieczarkową przekąską krok po kroku?
Do przygotowania dzisiejszego przepisu oprócz pieczarek potrzebujesz podstawowych składników, które używasz na co dzień w kuchni. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że nawet nie będziesz musiał robić dodatkowych zakupów, aby przygotować smaczną przekąskę.
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- 100 g żółtego sera,
- 4 jajka,
- 1,5 szkl. bułki tartej,
- ¼ szkl. mąki,
- ½ natki pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz i czosnek granulowany.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od oczyszczenia i obrania pieczarek.
- Następnie zetrzyj na tarce ser, po czym posiekaj drobno świeżą pietruszkę.
- Do jednej miski wsyp bułkę tartą. Do drugiej zaś wbij jajka. Następnie roztrzep je widelcem i połącz z mąką, startym serem, natką pietruszki oraz przyprawami.
- Dopiero teraz możesz zanurzyć każdą pieczarkę najpierw w jajecznej mieszance, a potem w bułce tartej.
- Tak przygotowaną przekąskę możesz smażyć na rozgrzanym oleju lub wstawić do piekarnika. Jeśli wybierzesz drugą opcję, polej delikatnie pieczarki oliwą z oliwek przed włożeniem do rozgrzanego urządzenia. Smacznego!
Myślę, że nie trzeba dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do przetestowania dzisiejszego przepisu. Kiedy już to zrobisz, nie zapomnij napisać, czy przepis zadomowił się u ciebie na stałe!