Zanurzam w cieście i obtaczam w bułce tartej. Nie ma lepszej przekąski

Szukasz pomysłu na szybką, ciekawą i smaczną przekąskę? Tak się składa, że wiem, co zrobić, aby osiągnąć takie efekty. I to w bardzo prosty sposób!

Pieczarki w takim wydaniu to prawdziwy hitPieczarki w takim wydaniu to prawdziwy hit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Stepanek Photography

Za każdym razem kiedy odwiedzają mnie goście, staram się zaskoczyć ich smaczną przekąską. A, że tego typu spotkań mam już za sobą bardzo wiele, doszłam do pewnych wniosków. I pragnę się nimi dziś z tobą podzielić.

Po pierwsze zauważyłam, że im prostsza przekąska, tym lepiej. Wiele osób nie lubi np. owoców morza, egzotycznych owoców, albo ostrych smaków. Dlatego też stawiam teraz głównie na sprawdzonekultowe produkty. Tak, aby trafić w gusta wszystkich gości. I mam prawdziwą perełkę, która spełnia wszystkie te wymagania. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie dwukolorowe ciasto. Potrzebujesz tylko patelni, a zrobisz wrażenie

Idealna przekąska z jesiennym akcentem

Dzisiejsza propozycja świetnie wpisuje się w jesienne menu. Dlaczego? Otóż w roli głównej wystąpią pieczarki, a jak wiadomo, nadal trwa sezon grzybowy. Jest to więc odpowiedni moment, aby wyczarować coś pysznego na bazie bardzo popularnych grzybów. 

W tym miejscu chciałabym podkreślić, że kiedy za oknem robi się zimno i pochmurno, przekąski serwowane na ciepło sprawdzają się idealnie. I taka będzie właśnie dzisiejsza przekąska. Zrobisz ją w mgnieniu oka i podasz na ciepło w towarzystwie domowej roboty sosów. Najlepiej przygotować dwie opcje, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie.

Pieczarki pomogą przygotować wiele wspaniałych dań i przekąsek
Pieczarki pomogą przygotować wiele wspaniałych dań i przekąsek © Adobe Stock | pilipphoto

Jak zrobić pieczarkową przekąską krok po kroku?

Do przygotowania dzisiejszego przepisu oprócz pieczarek potrzebujesz podstawowych składników, które używasz na co dzień w kuchni. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że nawet nie będziesz musiał robić dodatkowych zakupów, aby przygotować smaczną przekąskę.

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 100 g żółtego sera,
  • 4 jajka,
  • 1,5 szkl. bułki tartej,
  • ¼ szkl. mąki,
  • ½ natki pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz i czosnek granulowany. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od oczyszczeniaobrania pieczarek.
  2. Następnie zetrzyj na tarce ser, po czym posiekaj drobno świeżą pietruszkę. 
  3. Do jednej miski wsyp bułkę tartą. Do drugiej zaś wbij jajka. Następnie roztrzep je widelcem i połącz z mąką, startym serem, natką pietruszki oraz przyprawami.
  4. Dopiero teraz możesz zanurzyć każdą pieczarkę najpierw w jajecznej mieszance, a potem w bułce tartej. 
  5. Tak przygotowaną przekąskę możesz smażyć na rozgrzanym oleju lub wstawić do piekarnika. Jeśli wybierzesz drugą opcję, polej delikatnie pieczarki oliwą z oliwek przed włożeniem do rozgrzanego urządzenia. Smacznego!

Myślę, że nie trzeba dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do przetestowania dzisiejszego przepisu. Kiedy już to zrobisz, nie zapomnij napisać, czy przepis zadomowił się u ciebie na stałe!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Niepozorne i niedocenione owoce. Moja babcia zawsze robiła z nich dżem
Niepozorne i niedocenione owoce. Moja babcia zawsze robiła z nich dżem
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Czy makrela jest zdrowa? Rozwiejmy wątpliwości na temat tej ryby raz na zawsze
Czy makrela jest zdrowa? Rozwiejmy wątpliwości na temat tej ryby raz na zawsze
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy