Wlej go do zupy pieczarkowej, a nie będzie mdła i szara. To sekret doskonałego smaku

Istnieją kulinarne patenty zarówno przez małe, jak i wielkie ,,P". Ten, który dziś zaprezentujemy, zdecydowanie znajduje się w tej drugiej kategorii. Zastosuj go, a zupa pieczarkowa z tego przepisu będzie czymś, do czego jeszcze nieraz wrócisz. 

Zupa pieczarkowaZupa pieczarkowa - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale ZARAŻENI PASJAMI

Mdła i niespecjalnie dobrze wyglądająca w talerzu zupa pieczarkowa to prawdziwa udręka. Zarówno dla osoby, która ją gotowała - bo nie do końca wiadomo, co poszło nie tak - jak i oczywiście dla tych, którzy ją spożywają. Uśmiechać się i skłamać, że smakuje, czy być do bólu szczerym? Jeśli chcesz uniknąć takie dylematu u członków rodziny, zastosuj trik z... sosem sojowym.

Sos sojowy doda grzybom dwie nuty smakowe: słoność i umami. Dzięki temu połączeniu zupa pieczarkowa nabierze cudownego smaku, aromatu i - coś, co ucieszy oczy - wyglądu. Gotowa na pełny przepis? Oto on.

Obrazek
Zupa pieczarkowa - Pyszności; foto: Canva

Zupa pieczarkowa z sosem sojowym

Składniki: 

  • 400 g pieczarek
  • 5 ziemniaków
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 młode marchewki
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • kilka listków laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • liście lubczyka lub natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • masło do usmażenia warzyw
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Następnie dodaj do niej obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki. Duś te składniki na patelni do uzyskania miękkości. Następnie przełóż je wszystkie do garnka i zalej bulionem.

Wrzuć do garnka liście laurowe i ziele angielskie i całość gotuj przez około 15 minut.

Obrazek
Zupa pieczarkowa - Pyszności; foto: Canva

W tym czasie możesz wziąć się za pieczarki. Oczyszczone i pokrojone w średniej grubości plasterki wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek i smaż około 10 minut. Na 3 minuty przed końcem wlej na patelnię 2 łyżki sosu sojowego i wszystko dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowane pieczarki dodaj do gotującej się zupy. Trzymaj na średnim ogniu jeszcze kilka minut, dopraw pieprzem, solą i - w razie potrzeby - jeszcze jedną łyżką sosu sojowego. Na koniec dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki lub lubczyk i zapraw śmietaną. Smacznego!

A jeśli szukasz też pomysłu na drugie danie, obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie