Wlej go do zupy pieczarkowej, a nie będzie mdła i szara. To sekret doskonałego smaku

Istnieją kulinarne patenty zarówno przez małe, jak i wielkie ,,P". Ten, który dziś zaprezentujemy, zdecydowanie znajduje się w tej drugiej kategorii. Zastosuj go, a zupa pieczarkowa z tego przepisu będzie czymś, do czego jeszcze nieraz wrócisz. 

Zupa pieczarkowaZupa pieczarkowa - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale ZARAŻENI PASJAMI

Mdła i niespecjalnie dobrze wyglądająca w talerzu zupa pieczarkowa to prawdziwa udręka. Zarówno dla osoby, która ją gotowała - bo nie do końca wiadomo, co poszło nie tak - jak i oczywiście dla tych, którzy ją spożywają. Uśmiechać się i skłamać, że smakuje, czy być do bólu szczerym? Jeśli chcesz uniknąć takie dylematu u członków rodziny, zastosuj trik z... sosem sojowym.

Sos sojowy doda grzybom dwie nuty smakowe: słoność i umami. Dzięki temu połączeniu zupa pieczarkowa nabierze cudownego smaku, aromatu i - coś, co ucieszy oczy - wyglądu. Gotowa na pełny przepis? Oto on.

Obrazek
Zupa pieczarkowa - Pyszności; foto: Canva

Zupa pieczarkowa z sosem sojowym

Składniki: 

  • 400 g pieczarek
  • 5 ziemniaków
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 młode marchewki
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • kilka listków laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • liście lubczyka lub natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • masło do usmażenia warzyw
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Następnie dodaj do niej obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki. Duś te składniki na patelni do uzyskania miękkości. Następnie przełóż je wszystkie do garnka i zalej bulionem.

Wrzuć do garnka liście laurowe i ziele angielskie i całość gotuj przez około 15 minut.

Obrazek
Zupa pieczarkowa - Pyszności; foto: Canva

W tym czasie możesz wziąć się za pieczarki. Oczyszczone i pokrojone w średniej grubości plasterki wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek i smaż około 10 minut. Na 3 minuty przed końcem wlej na patelnię 2 łyżki sosu sojowego i wszystko dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowane pieczarki dodaj do gotującej się zupy. Trzymaj na średnim ogniu jeszcze kilka minut, dopraw pieprzem, solą i - w razie potrzeby - jeszcze jedną łyżką sosu sojowego. Na koniec dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki lub lubczyk i zapraw śmietaną. Smacznego!

A jeśli szukasz też pomysłu na drugie danie, obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯