Wlej go do zupy pieczarkowej, a nie będzie mdła i szara. To sekret doskonałego smaku
Istnieją kulinarne patenty zarówno przez małe, jak i wielkie ,,P". Ten, który dziś zaprezentujemy, zdecydowanie znajduje się w tej drugiej kategorii. Zastosuj go, a zupa pieczarkowa z tego przepisu będzie czymś, do czego jeszcze nieraz wrócisz.
07.12.2022 10:30
Mdła i niespecjalnie dobrze wyglądająca w talerzu zupa pieczarkowa to prawdziwa udręka. Zarówno dla osoby, która ją gotowała - bo nie do końca wiadomo, co poszło nie tak - jak i oczywiście dla tych, którzy ją spożywają. Uśmiechać się i skłamać, że smakuje, czy być do bólu szczerym? Jeśli chcesz uniknąć takie dylematu u członków rodziny, zastosuj trik z... sosem sojowym.
Sos sojowy doda grzybom dwie nuty smakowe: słoność i umami. Dzięki temu połączeniu zupa pieczarkowa nabierze cudownego smaku, aromatu i - coś, co ucieszy oczy - wyglądu. Gotowa na pełny przepis? Oto on.
Zupa pieczarkowa z sosem sojowym
Składniki:
- 400 g pieczarek
- 5 ziemniaków
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2 młode marchewki
- 1 cebula
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- kilka listków laurowych
- kilka kulek ziela angielskiego
- liście lubczyka lub natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- szklanka kwaśnej śmietany 18%
- masło do usmażenia warzyw
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Następnie dodaj do niej obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki. Duś te składniki na patelni do uzyskania miękkości. Następnie przełóż je wszystkie do garnka i zalej bulionem.
Wrzuć do garnka liście laurowe i ziele angielskie i całość gotuj przez około 15 minut.
W tym czasie możesz wziąć się za pieczarki. Oczyszczone i pokrojone w średniej grubości plasterki wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek i smaż około 10 minut. Na 3 minuty przed końcem wlej na patelnię 2 łyżki sosu sojowego i wszystko dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowane pieczarki dodaj do gotującej się zupy. Trzymaj na średnim ogniu jeszcze kilka minut, dopraw pieprzem, solą i - w razie potrzeby - jeszcze jedną łyżką sosu sojowego. Na koniec dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki lub lubczyk i zapraw śmietaną. Smacznego!
A jeśli szukasz też pomysłu na drugie danie, obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube.