PrzepisWlej go do zupy pieczarkowej, a nie będzie mdła i szara. To sekret doskonałego smaku

Wlej go do zupy pieczarkowej, a nie będzie mdła i szara. To sekret doskonałego smaku

Zupa pieczarkowa - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale 
ZARAŻENI PASJAMI
Zupa pieczarkowa - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale ZARAŻENI PASJAMI
07.12.2022 10:30

Istnieją kulinarne patenty zarówno przez małe, jak i wielkie ,,P". Ten, który dziś zaprezentujemy, zdecydowanie znajduje się w tej drugiej kategorii. Zastosuj go, a zupa pieczarkowa z tego przepisu będzie czymś, do czego jeszcze nieraz wrócisz. 

Mdła i niespecjalnie dobrze wyglądająca w talerzu zupa pieczarkowa to prawdziwa udręka. Zarówno dla osoby, która ją gotowała - bo nie do końca wiadomo, co poszło nie tak - jak i oczywiście dla tych, którzy ją spożywają. Uśmiechać się i skłamać, że smakuje, czy być do bólu szczerym? Jeśli chcesz uniknąć takie dylematu u członków rodziny, zastosuj trik z... sosem sojowym.

Sos sojowy doda grzybom dwie nuty smakowe: słoność i umami. Dzięki temu połączeniu zupa pieczarkowa nabierze cudownego smaku, aromatu i - coś, co ucieszy oczy - wyglądu. Gotowa na pełny przepis? Oto on.

Zupa pieczarkowa - Pyszności; foto: Canva
Zupa pieczarkowa - Pyszności; foto: Canva

Zupa pieczarkowa z sosem sojowym

Składniki: 

  • 400 g pieczarek
  • 5 ziemniaków
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 młode marchewki
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • kilka listków laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • liście lubczyka lub natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • masło do usmażenia warzyw
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Następnie dodaj do niej obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki. Duś te składniki na patelni do uzyskania miękkości. Następnie przełóż je wszystkie do garnka i zalej bulionem.

Wrzuć do garnka liście laurowe i ziele angielskie i całość gotuj przez około 15 minut.

Zupa pieczarkowa - Pyszności; foto: Canva
Zupa pieczarkowa - Pyszności; foto: Canva

W tym czasie możesz wziąć się za pieczarki. Oczyszczone i pokrojone w średniej grubości plasterki wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek i smaż około 10 minut. Na 3 minuty przed końcem wlej na patelnię 2 łyżki sosu sojowego i wszystko dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowane pieczarki dodaj do gotującej się zupy. Trzymaj na średnim ogniu jeszcze kilka minut, dopraw pieprzem, solą i - w razie potrzeby - jeszcze jedną łyżką sosu sojowego. Na koniec dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki lub lubczyk i zapraw śmietaną. Smacznego!

A jeśli szukasz też pomysłu na drugie danie, obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także