Lasy na Podkarpaciu opanował nowy grzyb. Grzybiarze wracają do domu z pełnymi koszami

Jesień to czas grzybobrania. W lasach Podkarpacia w ostatnich dniach pojawił się nowy gatunek grzyba, który szybko zyskuje popularność. To złotoborowik wysmukły, czyli borowik amerykański, który został przywieziony do Polski z Ameryki Północnej.

Złotoborowik wysmukły (fot. Youtube - screen z kanału "Paweł i Grzyby")Złotoborowik wysmukły (fot. Youtube - screen z kanału "Paweł i Grzyby")
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Sezon grzybowy na Podkarpaciu jest w pełnym rozkwicie, przynosząc nowe niespodzianki dla grzybiarzy. Oprócz tradycyjnych gatunków grzybów, w lasach tych terenów pojawił się nowy gość, który jeszcze niedawno był rzadkością na tych terenach. To złotoborowik wysmukły, zwany również złotakiem wysmukłym, borowikiem amerykańskim lub po prostu "Amerykaniec". Przybył z odległej Ameryki Północnej i szybko zdobywa serca miłośników grzybobrania

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa lemoniada cytrynowo-truskawkowa. Orzeźwiający napój na upały

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panierowane trójkąty z camemberta rozpływają się w ustach. Błyskawicznie znikają z talerza

Złotoborowik wysmukły - wygląd i występowanie

Złotoborowik wysmukły to duży grzyb, którego kapelusz może osiągnąć średnicę nawet 25 cm. Jest on żółty lub pomarańczowy, często z czerwonymi plamami. Rurki są początkowo białe, później żółte, a w końcu brązowe. Trzon jest żółty lub pomarańczowy, z białą grzybnią u nasady. Miąższ jest żółty, twardy i sprężysty.

Borowik amerykański, czyli złotak wysmukły - czy jest jadalny?

Złotoborowik wysmukły jest uważany za grzyb jadalny i ceniony za swoje delikatne, lekko orzechowe smaki. Jest idealnym dodatkiem do dań. Możesz go przyrządzić na wiele różnych sposobów, dodając do sosów, zup czy jako dodatek do mięsa. Jednak zawsze pamiętaj o dokładnym umyciu i obróbce termicznej przed spożyciem, ponieważ niektóre gatunki grzybów mogą być trujące w stanie surowym.

Gdzie szukać złotoborowików wysmukłych?

Ten gatunek grzyba często można znaleźć w lasach iglastych, szczególnie pod sosnami i świerkami. Złotoborowik wysmukły preferuje gleby kwaśne, dlatego lasy iglaste są dla niego idealnym środowiskiem. Jednak warto pamiętać, że ze względu na swoją nieco rzadszą obecność, może nie być tak powszechny jak tradycyjne gatunki grzybów.

Jednak zawsze pamiętajcie o ostrożności podczas zbierania grzybów i zasięgnijcie porady grzyboznawców, aby mieć pewność, że zbieracie tylko bezpieczne i jadalne gatunki grzybów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇