Lasy na Podkarpaciu opanował nowy grzyb. Grzybiarze wracają do domu z pełnymi koszami

Jesień to czas grzybobrania. W lasach Podkarpacia w ostatnich dniach pojawił się nowy gatunek grzyba, który szybko zyskuje popularność. To złotoborowik wysmukły, czyli borowik amerykański, który został przywieziony do Polski z Ameryki Północnej.

Złotoborowik wysmukły (fot. Youtube - screen z kanału "Paweł i Grzyby")Złotoborowik wysmukły (fot. Youtube - screen z kanału "Paweł i Grzyby")
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Sezon grzybowy na Podkarpaciu jest w pełnym rozkwicie, przynosząc nowe niespodzianki dla grzybiarzy. Oprócz tradycyjnych gatunków grzybów, w lasach tych terenów pojawił się nowy gość, który jeszcze niedawno był rzadkością na tych terenach. To złotoborowik wysmukły, zwany również złotakiem wysmukłym, borowikiem amerykańskim lub po prostu "Amerykaniec". Przybył z odległej Ameryki Północnej i szybko zdobywa serca miłośników grzybobrania

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa lemoniada cytrynowo-truskawkowa. Orzeźwiający napój na upały

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panierowane trójkąty z camemberta rozpływają się w ustach. Błyskawicznie znikają z talerza

Złotoborowik wysmukły - wygląd i występowanie

Złotoborowik wysmukły to duży grzyb, którego kapelusz może osiągnąć średnicę nawet 25 cm. Jest on żółty lub pomarańczowy, często z czerwonymi plamami. Rurki są początkowo białe, później żółte, a w końcu brązowe. Trzon jest żółty lub pomarańczowy, z białą grzybnią u nasady. Miąższ jest żółty, twardy i sprężysty.

Borowik amerykański, czyli złotak wysmukły - czy jest jadalny?

Złotoborowik wysmukły jest uważany za grzyb jadalny i ceniony za swoje delikatne, lekko orzechowe smaki. Jest idealnym dodatkiem do dań. Możesz go przyrządzić na wiele różnych sposobów, dodając do sosów, zup czy jako dodatek do mięsa. Jednak zawsze pamiętaj o dokładnym umyciu i obróbce termicznej przed spożyciem, ponieważ niektóre gatunki grzybów mogą być trujące w stanie surowym.

Gdzie szukać złotoborowików wysmukłych?

Ten gatunek grzyba często można znaleźć w lasach iglastych, szczególnie pod sosnami i świerkami. Złotoborowik wysmukły preferuje gleby kwaśne, dlatego lasy iglaste są dla niego idealnym środowiskiem. Jednak warto pamiętać, że ze względu na swoją nieco rzadszą obecność, może nie być tak powszechny jak tradycyjne gatunki grzybów.

Jednak zawsze pamiętajcie o ostrożności podczas zbierania grzybów i zasięgnijcie porady grzyboznawców, aby mieć pewność, że zbieracie tylko bezpieczne i jadalne gatunki grzybów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Niepozorne i niedocenione owoce. Moja babcia zawsze robiła z nich dżem
Niepozorne i niedocenione owoce. Moja babcia zawsze robiła z nich dżem
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Czy makrela jest zdrowa? Rozwiejmy wątpliwości na temat tej ryby raz na zawsze
Czy makrela jest zdrowa? Rozwiejmy wątpliwości na temat tej ryby raz na zawsze