Lasy na Podkarpaciu opanował nowy grzyb. Grzybiarze wracają do domu z pełnymi koszami

Jesień to czas grzybobrania. W lasach Podkarpacia w ostatnich dniach pojawił się nowy gatunek grzyba, który szybko zyskuje popularność. To złotoborowik wysmukły, czyli borowik amerykański, który został przywieziony do Polski z Ameryki Północnej.

Złotoborowik wysmukły (fot. Youtube - screen z kanału "Paweł i Grzyby")Złotoborowik wysmukły (fot. Youtube - screen z kanału "Paweł i Grzyby")
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Sezon grzybowy na Podkarpaciu jest w pełnym rozkwicie, przynosząc nowe niespodzianki dla grzybiarzy. Oprócz tradycyjnych gatunków grzybów, w lasach tych terenów pojawił się nowy gość, który jeszcze niedawno był rzadkością na tych terenach. To złotoborowik wysmukły, zwany również złotakiem wysmukłym, borowikiem amerykańskim lub po prostu "Amerykaniec". Przybył z odległej Ameryki Północnej i szybko zdobywa serca miłośników grzybobrania

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa lemoniada cytrynowo-truskawkowa. Orzeźwiający napój na upały

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panierowane trójkąty z camemberta rozpływają się w ustach. Błyskawicznie znikają z talerza

Złotoborowik wysmukły - wygląd i występowanie

Złotoborowik wysmukły to duży grzyb, którego kapelusz może osiągnąć średnicę nawet 25 cm. Jest on żółty lub pomarańczowy, często z czerwonymi plamami. Rurki są początkowo białe, później żółte, a w końcu brązowe. Trzon jest żółty lub pomarańczowy, z białą grzybnią u nasady. Miąższ jest żółty, twardy i sprężysty.

Borowik amerykański, czyli złotak wysmukły - czy jest jadalny?

Złotoborowik wysmukły jest uważany za grzyb jadalny i ceniony za swoje delikatne, lekko orzechowe smaki. Jest idealnym dodatkiem do dań. Możesz go przyrządzić na wiele różnych sposobów, dodając do sosów, zup czy jako dodatek do mięsa. Jednak zawsze pamiętaj o dokładnym umyciu i obróbce termicznej przed spożyciem, ponieważ niektóre gatunki grzybów mogą być trujące w stanie surowym.

Gdzie szukać złotoborowików wysmukłych?

Ten gatunek grzyba często można znaleźć w lasach iglastych, szczególnie pod sosnami i świerkami. Złotoborowik wysmukły preferuje gleby kwaśne, dlatego lasy iglaste są dla niego idealnym środowiskiem. Jednak warto pamiętać, że ze względu na swoją nieco rzadszą obecność, może nie być tak powszechny jak tradycyjne gatunki grzybów.

Jednak zawsze pamiętajcie o ostrożności podczas zbierania grzybów i zasięgnijcie porady grzyboznawców, aby mieć pewność, że zbieracie tylko bezpieczne i jadalne gatunki grzybów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty