Tak odróżnisz kanię od muchomora. Oto najlepszy patent

Sezon grzybowy nabiera rozpędu, a lasy wypełniają się amatorami grzybów. Warto jednak zachować ostrożność podczas zbierania okazów, bo pomyłka może nas srogo kosztować. Jednym z grzybów, który ma łudząco podobnego trującego kuzyna, jest kania. Jak odróżnić ją od muchomora sromotnikowego?

Czubajka kania- PysznościCzubajka kania- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Kania to jeden z najpopularniejszych grzybów, jaki ląduje w naszym koszyku. Najczęściej zjadamy ją pod postacią dużych, smażonych kotletów, które panierujemy w jajku i bułce tartej. W Polsce można spotkać kanie głównie w lasach oraz ich pobliskich obszarach, ale niekiedy można je także znaleźć w parkach, ogrodach, sadach oraz nawet na poboczach dróg. Chociaż mogłoby się wydawać, że wygląda dość charakterystycznie, to można łatwo pomylić ją z muchomorek sromotnikowym. Wystarczy jednak zachować ostrożność i zwrócić uwagę na pewne elementy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać

Kania a muchomor sromotnikowy

Pomyłka najczęściej zdarza się w przypadku młodych owocników, więc grzybiarze najczęściej zbierają już starsze okazy, które dają znacznie większą pewność. Dojrzałe kanie są znacznie większe od muchomorów — osiągają do 40 cm długości i 4 cm szerokości. Należy również dokładnie obejrzeć kapelusz grzyba. U kani jest on aksamitny, lekko brązowy i łuszczący się. Kapelusz muchomora sromotnikowego jest gładki (czasem włóknisty), zielonkawy lub szarawy i nie ma łusek.

Kapelusz kani- Pyszności
Kapelusz kani- Pyszności © Canva

Następnie zerknij pod kapelusz. Na trzonie obu grzybów znajduje się pierścień. U kani pierścień na trzonie można łatwo przesuwać, podczas gdy u muchomora sromotnikowego jest on trwale przyrośnięty do trzonu grzyba i nie da się go ruszyć. Dodatkowo trzon muchomora sromotnikowego posiada podstawę w formie bulwiastej wyrośli, która jest otoczona pochewką. W przypadku kani pochewka na trzonie w ogóle się nie pojawia. Ponadto kania cechuje się obecnością charakterystycznego wzoru na trzonie oraz twardym czubkiem na wierzchołku kapelusza.

Jaki to grzyb?

Chociaż odróżnienie kani od muchomora sromotnikowego, znając wymienione wyżej różnice, okazuje się być niezbyt trudnym zadaniem, to podczas grzybobrania warto kierować się jedną zasadą: nigdy nie zbieraj grzybów, których nie jesteś w 100 proc. pewny. Jeśli w twoim koszyku wyląduje okaz, który wzbudza twoje wątpliwości, udaj się do najbliższej stacji sanepidu, która sprawdzi, czy jest to grzyb jadalny. Pamiętaj — nie warto ryzykować swoim zdrowiem.

Smażona kania- Pyszności
Smażona kania- Pyszności © Canva
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą