WAŻNE
TERAZ

Trump: podejrzany o zabójstwo Kirka w areszcie

Po te grzyby mało kto się schyla, a to błąd. Wyglądają jak spalone, ale do pierogów nie ma lepszych

Te grzyby wyglądają trochę tak, jakby jakiś wandal wszedł do lasu z kanistrem benzyny, znalazł skupisko kurek, oblał je i podpalił. Brzmi jak coś, co chciałbyś zjeść? Raczej nie, ale to tylko pozory. W rzeczywistości lejkowce dęte to jadalne i pyszne grzyby, z których przyrządzisz doskonały farsz do pierogów.

Lejkowce dęte w polskich lasach. Wyglądają źle, smakują doskonaleLejkowce dęte w polskich lasach. Wyglądają źle, smakują doskonale
Źródło zdjęć: © canva.com

Niech za to, że lejkowce dęte nie należą do najprzyjemniej wyglądających grzybów, zaświadczy fakt, że mówi się o nich potocznie "trąbki umarlaków". Inne nazwy również nie napawają optymizmem. Wronie uszy, fajki, cholewki... To zdecydowanie nie brzmi jak synonim czegoś pysznego.

Nie tylko nazwa lejkowców potrafi skutecznie zniechęcić od włączenia ich w plany obiadowe. Ich wygląd — czarna lub ciemnoszara barwa, dziwaczny kształt, cienkie ścianki i nieregularny, zawinięty do zewnątrz kapelusz sprawiają bardzo prozaiczne wrażenie: to coś wyrastające z gleby z całą pewnością nie jest jadalne. A tu niespodzianka, bo jest zupełnie odwrotnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tiramisu w cytrynowej odsłonie. Idealne, gdy spodziewasz się gości albo masz ochotę na lekki deser

Lejkowce dęte w kuchni

Spokrewnione z pospolitymi pieprznikami (czyli kurkami) lejkowce okazują się być jadalne i smaczne. Mają przyjemny zapach i łagodny smak, toteż wiele osób decyduje się przeznaczyć je na przykład na farsz do pierogów. Trąbki umarlaka dobrze nadają się do gotowania i smażenia, a wiele osób przyrządza z nich również susz. W tym miejscu warto zaznaczyć, że lejkowce mają jedną, drobną wadę — dość mocno barwią na czarno to, z czym zostają podane.

Po lejkowce do lasu

Szukając lejkowców w lesie, warto zwrócić uwagę na miejsca, w których na ziemi leżą opadłe liście buków i dębów. To właśnie pod nimi trąbki lubią się chować i z tego samego powodu są dość trudne do wypatrzenia. Kiedy jednak znajdziesz już pierwszego, koniecznie rozejrzyj się po okolicy — podobnie jak kurki lejkowce rosną gromadnie. Weź też pod uwagę wilgoć i ciemność, czyli ulubione warunki tych grzybów.

Lejkowce dęte porastają wilgotne i zacienione miejsca lasów liściastych
Lejkowce dęte porastają wilgotne i zacienione miejsca lasów liściastych © canva.com

Czy lejkowca można z czymś pomylić?

Oryginalny kształt i barwa "fajek" sprawia, że są one grzybami dość charakterystycznymi i trudno dopatrywać się wśród jakichś trujących okazów ich bliźniaków. Według specjalistów jedyny podobny gatunek to lejkowniczek pełnotrzonowy, który również jest spokrewniony z kurkami, a przy okazji jadalny.

Pamiętaj jednak, że nawet ten wyjątkowy przypadek nie zwalnia nas z przestrzegania podstawowej zasady zbierania tylko tych grzybów, których jadalności jesteśmy w stu procentach pewni!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Sałatka makaronowa, którą zabieram do pracy albo podaję na imieniny. Smakowy pewniak, jakich mało
Sałatka makaronowa, którą zabieram do pracy albo podaję na imieniny. Smakowy pewniak, jakich mało
Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"