WAŻNE
TERAZ

Klamka zapadła. NATO rozpoczyna Eastern Sentry

Wsyp trzy łyżki do wody i wrzuć grzyby. Robale same uciekną

Jesień to czas, który najmocniej kojarzy nam się z grzybobraniem. Zapach świeżo krojonych grzybów, smak kapeluszy z zalewy czy jajecznicy ze smażonymi borowikami to absolutne hity tej pory roku. Plany mogą pokrzyżować małe żyjątka, które zaczynają grzybową ucztę bez nas. Jak się ich pozbyć?

Jak usunąć robaki z grzybów?Jak usunąć robaki z grzybów?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dumni ze swoich zbiorów zabieracie się za czyszczenie grzybów, kiedy nagle okazuje się, że znajdują w nich małe żyjątka. Znacie ten scenariusz? Dla jednych to znak, że okaz powinien wylądować w koszu. Kolejni zaś szukają sposobu na "wykurzenie" niechcianych lokatorów. Istnieje pewna metoda, dzięki której w szybki i łatwy sposób pozbędziecie się robaków z grzybów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Czy można jeść robaczywe grzyby?

Na wstępie warto zadać sobie pytanie, czy w ogóle można jeść robaczywe grzyby. Zwolennicy stosują kryterium ilościowe i w przypadku małej ilości robaków po prostu się ich pozbywają. Przeciwnicy zaś wskazują, że wykurzenie niechcianych lokatorów nie załatwia problemu (w grzybach mogą pozostać odchody robaków).

Specjaliści, w tym mykolodzy, nie zalecają zbierania widocznie robaczywych grzybów. Stary, miękki w dotyku grzyb, wyraźnie ogryziony, z dziurkami na kapeluszu czy "ruszający się" - takich okazów unikajmy, ponieważ stały się już czyjąś ucztą. Niekiedy jednak nie widać, by grzyb był konsumowany przez małe żyjątka. Kiedy już po zerwaniu zorientujemy się, że w grzybie są robaki, można odciąć zanieczyszczoną część.

Jak wykurzyć robaki z grzybów?
Jak wykurzyć robaki z grzybów? © Pixabay

Jak pozbyć się robaków z grzybów?

Dla pewności warto jednak zastosować metodę, która pozwoli na "wykurzenie" niechcianych lokatorów z owoców runa leśnego. Chcąc pozbyć się robali ze świeżo przyniesionych z lasu okazów, wystarczy pokroić je, wrzucić do miski wypełnionej zimną osoloną wodą (trzy łyżki soli na litr wody) i pozostawić w tej kąpieli na kilka (2-3) minut. W tym czasie robaki same powinny opuścić grzyby, na dno naczynia opadnie też piach i inne zanieczyszczenia.

Pamiętajcie jednak, że grzyby chłoną wodę jak gąbka, więc po takiej kąpieli nie będą nadawać się do smażenia, mrożenia i suszenia. Metoda ta doskonale sprawdzi się przed obróbką grzybów do przygotowania z nich przetworów w słoikach.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Polacy chętnie kupują, bo jest tania. Nie warto, bo jest gorsza nawet od pangi
Polacy chętnie kupują, bo jest tania. Nie warto, bo jest gorsza nawet od pangi