Wsyp trzy łyżki do wody i wrzuć grzyby. Robale same uciekną
Jesień to czas, który najmocniej kojarzy nam się z grzybobraniem. Zapach świeżo krojonych grzybów, smak kapeluszy z zalewy czy jajecznicy ze smażonymi borowikami to absolutne hity tej pory roku. Plany mogą pokrzyżować małe żyjątka, które zaczynają grzybową ucztę bez nas. Jak się ich pozbyć?
01.10.2023 17:56
Dumni ze swoich zbiorów zabieracie się za czyszczenie grzybów, kiedy nagle okazuje się, że znajdują w nich małe żyjątka. Znacie ten scenariusz? Dla jednych to znak, że okaz powinien wylądować w koszu. Kolejni zaś szukają sposobu na "wykurzenie" niechcianych lokatorów. Istnieje pewna metoda, dzięki której w szybki i łatwy sposób pozbędziecie się robaków z grzybów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy można jeść robaczywe grzyby?
Na wstępie warto zadać sobie pytanie, czy w ogóle można jeść robaczywe grzyby. Zwolennicy stosują kryterium ilościowe i w przypadku małej ilości robaków po prostu się ich pozbywają. Przeciwnicy zaś wskazują, że wykurzenie niechcianych lokatorów nie załatwia problemu (w grzybach mogą pozostać odchody robaków).
Specjaliści, w tym mykolodzy, nie zalecają zbierania widocznie robaczywych grzybów. Stary, miękki w dotyku grzyb, wyraźnie ogryziony, z dziurkami na kapeluszu czy "ruszający się" - takich okazów unikajmy, ponieważ stały się już czyjąś ucztą. Niekiedy jednak nie widać, by grzyb był konsumowany przez małe żyjątka. Kiedy już po zerwaniu zorientujemy się, że w grzybie są robaki, można odciąć zanieczyszczoną część.
Jak pozbyć się robaków z grzybów?
Dla pewności warto jednak zastosować metodę, która pozwoli na "wykurzenie" niechcianych lokatorów z owoców runa leśnego. Chcąc pozbyć się robali ze świeżo przyniesionych z lasu okazów, wystarczy pokroić je, wrzucić do miski wypełnionej zimną osoloną wodą (trzy łyżki soli na litr wody) i pozostawić w tej kąpieli na kilka (2-3) minut. W tym czasie robaki same powinny opuścić grzyby, na dno naczynia opadnie też piach i inne zanieczyszczenia.
Pamiętajcie jednak, że grzyby chłoną wodę jak gąbka, więc po takiej kąpieli nie będą nadawać się do smażenia, mrożenia i suszenia. Metoda ta doskonale sprawdzi się przed obróbką grzybów do przygotowania z nich przetworów w słoikach.