Wygląda niepozornie. To najbardziej trujący grzyb w Polsce, łatwo go pomylić z innym jadalnym

Ta pomyłka może kosztować życie. Wystarczy jeden niewielki kęs, by wątroba została nieodwracalnie uszkodzona i rozpoczęła się walka o przetrwanie. Grzybiarze apelują, by te grzyby nauczyć się rozpoznawać jako pierwsze, a następnie trzymać się od nich z daleka. 

ObrazekTe grzyby uśmiercają jak żadne inne. Jak je rozpoznać? - Pyszności; foto: Adobe Stock

Specjaliści z dziedziny mykologii, czyli grzyboznawstwa, przypominają, że w kwestii spożywania leśnych darów nie należy wykazywać się brawurą. To nie jest kwestia nieudanego obiadu, lecz czegoś znacznie gorszego. Historia już niejednokrotnie udowadniała nam, że jedna, na pozór drobna pomyłka, może zakończyć się w dramatyczny sposób. A taki właśnie koniec czeka każdego, kto zjadł chociaż kęs muchomora sromotnikowego.

Obrazek
Muchomory sromotnikowe, najbardziej trujące grzyby - Pyszności; foto: Canva

Najbardziej trujące grzyby w Polsce

Kiedy zapyta się dzieci w wieku wczesnoszkolnym, które grzyby są trujące, odpowiedź padnie tylko jedna: muchomory. I słusznie! Pójdźmy jednak o krok dalej i poprośmy dzieciaki, by narysowały te "najbardziej toksyczne" polskie grzyby. W 99 proc. na kartce papieru zaraz pojawi się niewielki grzyb o białym trzonie i charakterystycznym, czerwonym kapeluszu. I teraz uściślijmy: muchomor czerwony rzeczywiście jest trujący. W porównaniu jednak ze swoim kuzynem, muchomorem sromotnikowym, wykazuje się o wiele słabszymi szkodliwymi właściwościami.

Na problem nieprawidłowego kojarzenia najbardziej trujących grzybów w Polsce zwrócili ostatnio uwagę specjaliści z portalu nagrzyby.pl. Na ich profilu na Facebooku pojawiło się zdjęcie z przeznaczonej dla dzieci książki "Poradnik leśnego wędrowca". Widzimy na nim, że pod rysunkiem przedstawiającym muchomora czerwonawego (zwanego też czerwieniejącym, który jest jadalny) dodano opis muchomora sromotnikowego. Według "nagrzyby.pl" ten niefortunny zabieg powoduje to, że ludzie uważają, że muchomory sromotnikowe są czerwone. Taka pomyłka to nie błahostka, bo może kosztować życie.

Muchomor sromotnikowy — jak go rozpoznać?

Te najbardziej trujące grzyby występują w Polsce licznie i niestety bardzo łatwo pomylić je z jadalnymi grzybami. Dlatego mykolodzy apelują, by w razie najmniejszych wątpliwości pod żadnym pozorem nie ryzykować. Odradzają też zbierania małych, nierozwiniętych kań, bo odróżnienie ich od muchomorów sromotnikowych jest potwornie trudne.

Obrazek
Sromotnik, czy kania? Te grzyby łatwo pomylić - Pyszności; foto: Canva

Sromotnik ma kilka charakterystycznych cech. Przede wszystkim ma on zielonkawe zabarwienie (chociaż zdarzają się również takie, które są oliwkowobrązowe lub nawet białe). Pod gładkim, osiągającym średnicę od 5 do 15 cm kapeluszem znajdziemy strzępiasty pierścień, który jest przytwierdzony do trzonka. Nieco niżej można zauważyć też specyficzną pochewkę. Grzyby te charakteryzują się słodkim zapachem, ale pamiętaj, by nie rozpoznawać ich nigdy "po smaku". To najgorszy pomysł, na jaki mógłbyś wpaść!

Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟