Zrobiłam marynowane pieczarki jak Tomasz Strzelczyk. Nie kupuję już gotowych

Najlepsze marynowane pieczarki to te domowe, nie ma co do tego wątpliwości. Sklepowe często rozczarowują, bowiem zwykle są zbyt miękkie i zwyczajnie niesmaczne. Przedstawiamy sprawdzony przepis na tę niezwykłą przekąskę.

Marynowane pieczarkiMarynowane pieczarki
Źródło zdjęć: © Getty Images | Vladimir Gnedin

Kupowanie marynowanych pieczarek jest trochę jak gra w ruletkę. Nigdy nie wiadomo, czy w słoiku znajdziemy chrupiące i doprawione grzybki, czy może jednak trafią się takie, które są mdłe i wręcz rozmoknięte. Najlepszym i zarazem najtańszym wyjściem jest przygotowanie ich samodzielnie.

Zajmie ci to nie więcej niż 10 minut, a większość składników z pewnością masz już w swojej kuchennej szafce. Wystarczy, że zaopatrzysz się w maleńkie pieczarki. Wybierz takie, które są sprężyste, ponieważ po zamarynowaniu nie stracą swojej chrupkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Kim jest Tomek Strzelczyk?

Tomek Strzelczyk jest znanym blogerem i założycielem portalu Oddaszfartucha. Pod tą samą nazwą można znaleźć go także na You Tubie. Umiejętności kulinarne Strzelczyka doceniła sama Magda Gessler w programie "Mastechef", w którym to mężczyzna dotarł aż do finałowej piątki. Nic dziwnego, że tyle osób korzysta z jego przepisów. Jeśli marynowane pieczarki to jedna z twoich ulubionych przekąsek, koniecznie wypróbuj recepturę kulinarnego blogera. Dodatek jednego składnika sprawia, że smak pieczarek wznosi się na nowy poziom.

Marynowane pieczarki wg. Tomka Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg małych pieczarek,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
  • 150 ml octu spirytusowego,
  • 100 ml wody,
  • 5 liści laurowych,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 suszona papryczka chilli lub pół łyżeczki suszonych płatków chilli,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • łyżeczka nasion gorczycy.

Przygotowanie:

  1. Wyjmij garnek, a następnie, wlej do niego ocet, olej, wodę i wsyp gorczycę, liście laurowe, cukier oraz sól.
  2. Cebulę obierz ze skóry i posiekaj ją w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Chilli posiekaj w drobne paski. Jeśli nie przepadasz za ostrymi potrawami bądź nie możesz ich jeść, usuń nasiona z chilli.
  3. Cebulę, czosnek i chilli przerzuć do garnka z octem i przyprawami, a następnie, wstaw go na gaz i zagotuj całość.
  4. W międzyczasie zajmij się pieczarkami. Włóż je do miski i posyp obficie mąką, zalej wodą, a następnie, dokładnie je przepłucz.
  5. Czyste, odcedzone grzyby wrzuć do garnka z gotująca się zalewą. Całość gotuj ok. 10 minut.
  6. Przygotuj słoiki. Przełóż do nie grzyby, a następnie, zalej je zalewą. Pieczarki powinny dosłownie w niej pływać.
  7. Słoiki z pieczarkami pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej smakują na drugi dzień.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej