Zrobiłam marynowane pieczarki jak Tomasz Strzelczyk. Nie kupuję już gotowych
Najlepsze marynowane pieczarki to te domowe, nie ma co do tego wątpliwości. Sklepowe często rozczarowują, bowiem zwykle są zbyt miękkie i zwyczajnie niesmaczne. Przedstawiamy sprawdzony przepis na tę niezwykłą przekąskę.
Kupowanie marynowanych pieczarek jest trochę jak gra w ruletkę. Nigdy nie wiadomo, czy w słoiku znajdziemy chrupiące i doprawione grzybki, czy może jednak trafią się takie, które są mdłe i wręcz rozmoknięte. Najlepszym i zarazem najtańszym wyjściem jest przygotowanie ich samodzielnie.
Zajmie ci to nie więcej niż 10 minut, a większość składników z pewnością masz już w swojej kuchennej szafce. Wystarczy, że zaopatrzysz się w maleńkie pieczarki. Wybierz takie, które są sprężyste, ponieważ po zamarynowaniu nie stracą swojej chrupkości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka
Kim jest Tomek Strzelczyk?
Tomek Strzelczyk jest znanym blogerem i założycielem portalu Oddaszfartucha. Pod tą samą nazwą można znaleźć go także na You Tubie. Umiejętności kulinarne Strzelczyka doceniła sama Magda Gessler w programie "Mastechef", w którym to mężczyzna dotarł aż do finałowej piątki. Nic dziwnego, że tyle osób korzysta z jego przepisów. Jeśli marynowane pieczarki to jedna z twoich ulubionych przekąsek, koniecznie wypróbuj recepturę kulinarnego blogera. Dodatek jednego składnika sprawia, że smak pieczarek wznosi się na nowy poziom.
Marynowane pieczarki wg. Tomka Strzelczyka
Składniki:
- 1 kg małych pieczarek,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
- 150 ml octu spirytusowego,
- 100 ml wody,
- 5 liści laurowych,
- 8 ząbków czosnku,
- 1 czerwona cebula,
- 1 suszona papryczka chilli lub pół łyżeczki suszonych płatków chilli,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki soli,
- łyżeczka nasion gorczycy.
Przygotowanie:
- Wyjmij garnek, a następnie, wlej do niego ocet, olej, wodę i wsyp gorczycę, liście laurowe, cukier oraz sól.
- Cebulę obierz ze skóry i posiekaj ją w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Chilli posiekaj w drobne paski. Jeśli nie przepadasz za ostrymi potrawami bądź nie możesz ich jeść, usuń nasiona z chilli.
- Cebulę, czosnek i chilli przerzuć do garnka z octem i przyprawami, a następnie, wstaw go na gaz i zagotuj całość.
- W międzyczasie zajmij się pieczarkami. Włóż je do miski i posyp obficie mąką, zalej wodą, a następnie, dokładnie je przepłucz.
- Czyste, odcedzone grzyby wrzuć do garnka z gotująca się zalewą. Całość gotuj ok. 10 minut.
- Przygotuj słoiki. Przełóż do nie grzyby, a następnie, zalej je zalewą. Pieczarki powinny dosłownie w niej pływać.
- Słoiki z pieczarkami pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej smakują na drugi dzień.