Zrobiłam marynowane pieczarki jak Tomasz Strzelczyk. Nie kupuję już gotowych
Najlepsze marynowane pieczarki to te domowe, nie ma co do tego wątpliwości. Sklepowe często rozczarowują, bowiem zwykle są zbyt miękkie i zwyczajnie niesmaczne. Przedstawiamy sprawdzony przepis na tę niezwykłą przekąskę.
17.10.2023 17:55
Kupowanie marynowanych pieczarek jest trochę jak gra w ruletkę. Nigdy nie wiadomo, czy w słoiku znajdziemy chrupiące i doprawione grzybki, czy może jednak trafią się takie, które są mdłe i wręcz rozmoknięte. Najlepszym i zarazem najtańszym wyjściem jest przygotowanie ich samodzielnie.
Zajmie ci to nie więcej niż 10 minut, a większość składników z pewnością masz już w swojej kuchennej szafce. Wystarczy, że zaopatrzysz się w maleńkie pieczarki. Wybierz takie, które są sprężyste, ponieważ po zamarynowaniu nie stracą swojej chrupkości.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kim jest Tomek Strzelczyk?
Tomek Strzelczyk jest znanym blogerem i założycielem portalu Oddaszfartucha. Pod tą samą nazwą można znaleźć go także na You Tubie. Umiejętności kulinarne Strzelczyka doceniła sama Magda Gessler w programie "Mastechef", w którym to mężczyzna dotarł aż do finałowej piątki. Nic dziwnego, że tyle osób korzysta z jego przepisów. Jeśli marynowane pieczarki to jedna z twoich ulubionych przekąsek, koniecznie wypróbuj recepturę kulinarnego blogera. Dodatek jednego składnika sprawia, że smak pieczarek wznosi się na nowy poziom.
Marynowane pieczarki wg. Tomka Strzelczyka
Składniki:
- 1 kg małych pieczarek,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
- 150 ml octu spirytusowego,
- 100 ml wody,
- 5 liści laurowych,
- 8 ząbków czosnku,
- 1 czerwona cebula,
- 1 suszona papryczka chilli lub pół łyżeczki suszonych płatków chilli,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki soli,
- łyżeczka nasion gorczycy.
Przygotowanie:
- Wyjmij garnek, a następnie, wlej do niego ocet, olej, wodę i wsyp gorczycę, liście laurowe, cukier oraz sól.
- Cebulę obierz ze skóry i posiekaj ją w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Chilli posiekaj w drobne paski. Jeśli nie przepadasz za ostrymi potrawami bądź nie możesz ich jeść, usuń nasiona z chilli.
- Cebulę, czosnek i chilli przerzuć do garnka z octem i przyprawami, a następnie, wstaw go na gaz i zagotuj całość.
- W międzyczasie zajmij się pieczarkami. Włóż je do miski i posyp obficie mąką, zalej wodą, a następnie, dokładnie je przepłucz.
- Czyste, odcedzone grzyby wrzuć do garnka z gotująca się zalewą. Całość gotuj ok. 10 minut.
- Przygotuj słoiki. Przełóż do nie grzyby, a następnie, zalej je zalewą. Pieczarki powinny dosłownie w niej pływać.
- Słoiki z pieczarkami pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej smakują na drugi dzień.