Burger w wersji XXL

Czy są tu miłośnicy burgerów? Jeśli tak, już za chwilę spełni się Wasze największe marzenie. Poznacie przepis na pysznego burgera w wersji XXL. Tego nie można przegapić!

Obrazek
Pyszności

Przepis na ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj.

Składniki:

Reszta składników

  1. 1 szczypta pieprz
  2. 1/4 szkl. masło roztopione
  3. 1 łyżka sezam
  4. 1/2 szkl. sos do burgerów
  5. 1/2 szt. sałata posiekana
  6. 1/2 szt. cebula posiekana
  7. 1/4 szkl. ogórki kiszone plastry
  8. 5 plastrów ser żółty
  9. 200 g Frytki
  10. 800 g wołowina mielona
  11. 1 szczypta sól

Ciasto drożdżowe

  1. 120 ml woda ciepła
  2. 2 łyżeczki drożdże
  3. 120 ml mleko letnie
  4. 60 g masło roztopione
  5. 1 łyżka cukier
  6. 1 szt. jajko
  7. 1/2 łyżeczki sól
  8. 840 g mąka
Sposób przygotowania:

1. Przygotuj ciasto drożdżowe zgodnie z instrukcją. Włóż je do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 45 minut.

Obrazek

2. Dopraw solą i pieprzem mięso wołowe. Następnie uformuj z niego dwa duże koła i smaż na rozgrzanej patelni.

Obrazek

3. Upieczone ciasto drożdżowe przetnij na pół. Posmaruj roztopionym masłem i posyp sezamem (tak jak na zdjęciu poniżej). Ponownie włóż do piekarnika na 5 minut.

Obrazek

4. I w końcu najlepsza część - stwórz swojego burgera. Na ciasto drożdżowe nałóż sos, sałatę, cebulę, ponownie sos, ogórki kiszone, żółty ser, sałatę, cebulę, kolejny krążek mięsa, sos oraz plastry ogórka kiszonego.

Obrazek

5. I to wszystko. Do środka możesz wsypać frytki i zajadać się pysznym burgerem w wersji XXL.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej