PrzepisKuchnia polskaCały rok czekałam na ten przysmak. Ciocia z Lublina zawsze robiła je na Zaduszki, bo miały ważną funkcję

Cały rok czekałam na ten przysmak. Ciocia z Lublina zawsze robiła je na Zaduszki, bo miały ważną funkcję

Powałki (zdjęcie ilustracyjne)
Powałki (zdjęcie ilustracyjne)
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

31.10.2023 17:04, aktual.: 31.10.2023 17:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie ma w Polsce święta bez jego kulinarnej tradycji, tak samo jest z dniem Wszystkich Świętych i Zaduszkami. W niektórych rejonach naszego kraju przygotowuje się specyficzne dania, które tylko tam cieszą się ogromną popularnością. Na Lubelszczyźnie, gdzie mieszka moja ciocia, przygotowuje się powałki, czyli zaduszkowe chlebki.

Wszystkich Świętych i Zaduszki to dla mieszkańców Polski szczególne dni. Każdego roku odwiedzamy groby naszych bliskich zmarłych i jeździmy w miejsca, w które nie jesteśmy w stanie pojechać w ciągu roku. W niektórych rejonach ze świętami tymi wiązały się najróżniejsze mity. W moich rodzinnych rejonach wierzy się, że w nocy z 1 na 2 listopada dusze zmarłych odwiedzają najbliższych, na Lubelszczyźnie nie pieczono chleba, gdyż obawiano się, że duchy wejdą do pieca i na przykład spalą dom. Dlatego też chlebki wypiekano dzień wcześniej. Ciocia kładzie je zawsze na powałę, dlatego nazywane są powałkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z powałkami wiąże się też kolejna ciekawa tradycja. Rodziny zabierały mnóstwo placuszków na cmentarz, by rozdać je tak zwanym dziadom proszalnym, którzy żebrali przy cmentarnych bramach. Traktowano ich jako pośredników między światem żyjących a światem umarłych, którzy dzięki modlitwie "Wieczny odpoczynek" wyjednywali łaskę dla zmarłego z rodziny.

Ciocia co roku przygotowuje powałki. Przepis na nie jest banalnie prosty

Potrzebne składniki:

  • 500 g sypkich ziemniaków, najlepiej typu C,
  • około 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 7 g suszonych drożdży (lub 25 g świeżych),
  • 2 łyżki mleka,
  • małe jajko,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • suszony czosnek, tymianek i kminek.
Ziemniaki - główny składnik
Ziemniaki - główny składnik© Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki ugotuj, wystudź i obierz. Przeciśnij przez praskę lub zmiażdż za pomocą specjalnego tłuczka.
  2. Drożdże wymieszaj z cukrem i letnim mlekiem. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
  3. Rozczyn dodaj do ziemniaków, dosyp też mąkę, roztrzepane jajko oraz sól. Zagnieć wszystko na gładkie ciasto.
  4. Masę podziel na 6 części i zrób kulki. Spłaszcz je w dłoniach i poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw blaszkę w ciepłe miejsce na 30 minut.
  5. Piekarnik rozgrzej do 100 stopni Celsjusza. Powałki natnij na krzyż zwilżonym nożem i posyp przyprawami. Chlebki wstaw do piekarnika i zwiększ temperaturę do 160 stopni. Piecz je przez 20-25 minut.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także