Cały rok czekałam na ten przysmak. Ciocia z Lublina zawsze robiła je na Zaduszki, bo miały ważną funkcję

Nie ma w Polsce święta bez jego kulinarnej tradycji, tak samo jest z dniem Wszystkich Świętych i Zaduszkami. W niektórych rejonach naszego kraju przygotowuje się specyficzne dania, które tylko tam cieszą się ogromną popularnością. Na Lubelszczyźnie, gdzie mieszka moja ciocia, przygotowuje się powałki, czyli zaduszkowe chlebki.

Powałki (zdjęcie ilustracyjne)Powałki (zdjęcie ilustracyjne)
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Wszystkich Świętych i Zaduszki to dla mieszkańców Polski szczególne dni. Każdego roku odwiedzamy groby naszych bliskich zmarłych i jeździmy w miejsca, w które nie jesteśmy w stanie pojechać w ciągu roku. W niektórych rejonach ze świętami tymi wiązały się najróżniejsze mity. W moich rodzinnych rejonach wierzy się, że w nocy z 1 na 2 listopada dusze zmarłych odwiedzają najbliższych, na Lubelszczyźnie nie pieczono chleba, gdyż obawiano się, że duchy wejdą do pieca i na przykład spalą dom. Dlatego też chlebki wypiekano dzień wcześniej. Ciocia kładzie je zawsze na powałę, dlatego nazywane są powałkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Z powałkami wiąże się też kolejna ciekawa tradycja. Rodziny zabierały mnóstwo placuszków na cmentarz, by rozdać je tak zwanym dziadom proszalnym, którzy żebrali przy cmentarnych bramach. Traktowano ich jako pośredników między światem żyjących a światem umarłych, którzy dzięki modlitwie "Wieczny odpoczynek" wyjednywali łaskę dla zmarłego z rodziny.

Ciocia co roku przygotowuje powałki. Przepis na nie jest banalnie prosty

Potrzebne składniki:

  • 500 g sypkich ziemniaków, najlepiej typu C,
  • około 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 7 g suszonych drożdży (lub 25 g świeżych),
  • 2 łyżki mleka,
  • małe jajko,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • suszony czosnek, tymianek i kminek.
Ziemniaki - główny składnik
Ziemniaki - główny składnik © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki ugotuj, wystudź i obierz. Przeciśnij przez praskę lub zmiażdż za pomocą specjalnego tłuczka.
  2. Drożdże wymieszaj z cukrem i letnim mlekiem. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
  3. Rozczyn dodaj do ziemniaków, dosyp też mąkę, roztrzepane jajko oraz sól. Zagnieć wszystko na gładkie ciasto.
  4. Masę podziel na 6 części i zrób kulki. Spłaszcz je w dłoniach i poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw blaszkę w ciepłe miejsce na 30 minut.
  5. Piekarnik rozgrzej do 100 stopni Celsjusza. Powałki natnij na krzyż zwilżonym nożem i posyp przyprawami. Chlebki wstaw do piekarnika i zwiększ temperaturę do 160 stopni. Piecz je przez 20-25 minut.

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna