Kiedy podałam, wszyscy myśleli, że to sernik. Pierwszy widelczyk mocno ich zdziwił
Szukasz przepisu, którym mógłbyś zaskoczyć swoich bliskich? Masz dość standardowych wypieków i potrzebujesz jakiejś odskoczni w słodkim wydaniu? Przychodzę z pomocą!
11.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 14:06
Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że uwielbiam spędzać czas w kuchni nad słodkościami. I niezależnie czy jest to ciasto w pieczonej wersji, czy też kolorowy deser prosto z lodówki, każdy taki przepis to dla mnie prawdziwa frajda.
Dlatego też nie powinien zdziwić cię fakt, że mam w swoich zbiorach wiele sprawdzonych i przepysznych przepisów na małe słodkości. Dziś pragnę podzielić się kolejną taką perełką. I już na wstępie zaznaczam, będzie się działo!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wygląda jak sernik, ale wcale nim nie jest
Tym razem przychodzę z genialnym patentem na ciasto, które, choć na pozór może i przypomina sernik, to tak naprawdę nim nie jest. Jak to możliwe? Już tłumaczę!
Otóż bazą dzisiejszego ciasta wcale nie będzie ser. Zamiast niego znajdziesz tu kaszę manną, mleko i masło. Taka kombinacja stworzy idealnie gładką i kremową konsystencję, która do złudzenia przypomina właśnie sernik. Dlatego też niech cię nie zdziwi fakt, że wszyscy twoi bliscy ulegną początkowemu złudzeniu i będą przekonani, że za moment skonsumują pyszny serniczek. Skąd to wiem? Tak to właśnie, wygląda za każdym razem u mnie, kiedy serwuję oryginalne ciasto moim bliskim.
To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Dzisiejsze ciasto nie wymaga pieczenia, dlatego też z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet ktoś, kto dopiero zaczyna swoją przygodę ze słodkościami.
Zobacz także
Jak zrobić genialne ciasto krok po kroku?
Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników,
- 100 g roztopionego masła.
Masa:
- 1 kostka masła,
- 1 szkl. kaszy mannej,
- 1 litr mleka,
- ⅓ szkl. cukru.
III warstwa:
- do wyboru: owocowa frużelina domowej roboty, polewa czekoladowa i migdały, kajmak z orzechami laskowymi.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania spodu z herbatników. W tym celu zblenduj herbatniki, po czym połącz je z roztopionym masłem.
- Powstałą mieszankę przenieś do formy i przy pomocy szklanki mocno dociśnij ją do dna, aby otrzymać zbity spód.
- Formę ze spodem włóż do lodówki i od razu zacznij pracę nad kolejną warstwą. W tym celu umieść na palniku garnek. Następnie przelej do niego mleko i wsyp do środka cukier. Do garnka dodaj również masło. Pamiętaj, aby szybciej podzielić je na mniejsze kawałki.
- Kiedy składniki dobrze się połączą i stworzą jednolitą mieszankę, dodaj do środka kaszę manną.
- Po kilku minutach gotowania mieszanka jest gotowa do przelania do formy.
- Na koniec zostaje zrobienie trzeciej warstwy. I tutaj możesz wykorzystać patent z domową frużeliną owocową, polewą czekoladową i pokruszonymi migdałami, jak i kajmakiem oraz orzechami laskowymi. Każda z opcji świetnie pasuje do pozostałych składników. Ładnie też się prezentuje.
- Ciasto przed podaniem należy oczywiście dobrze schłodzić w lodówce. Smacznego!