Kiedy podałam, wszyscy myśleli, że to sernik. Pierwszy widelczyk mocno ich zdziwił

Szukasz przepisu, którym mógłbyś zaskoczyć swoich bliskich? Masz dość standardowych wypieków i potrzebujesz jakiejś odskoczni w słodkim wydaniu? Przychodzę z pomocą!

Genialne ciacho bez pieczenia to prawdziwy strzał w 10!Genialne ciacho bez pieczenia to prawdziwy strzał w 10!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Natalija

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że uwielbiam spędzać czas w kuchni nad słodkościami. I niezależnie czy jest to ciasto w pieczonej wersji, czy też kolorowy deser prosto z lodówki, każdy taki przepis to dla mnie prawdziwa frajda

Dlatego też nie powinien zdziwić cię fakt, że mam w swoich zbiorach wiele sprawdzonychprzepysznych przepisów na małe słodkości. Dziś pragnę podzielić się kolejną taką perełką. I już na wstępie zaznaczam, będzie się działo!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy z ziemniaka można zrobić harmonijkę? Oczywiście, że tak i do tego z niespodzianką w środku!

Wygląda jak sernik, ale wcale nim nie jest

Tym razem przychodzę z genialnym patentem na ciasto, które, choć na pozór może i przypomina sernik, to tak naprawdę nim nie jest. Jak to możliwe? Już tłumaczę!

Otóż bazą dzisiejszego ciasta wcale nie będzie ser. Zamiast niego znajdziesz tu kaszę manną, mlekomasło. Taka kombinacja stworzy idealnie gładką i kremową konsystencję, która do złudzenia przypomina właśnie sernik. Dlatego też niech cię nie zdziwi fakt, że wszyscy twoi bliscy ulegną początkowemu złudzeniu i będą przekonani, że za moment skonsumują pyszny serniczek. Skąd to wiem? Tak to właśnie, wygląda za każdym razem u mnie, kiedy serwuję oryginalne ciasto moim bliskim.

To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Dzisiejsze ciasto nie wymaga pieczenia, dlatego też z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet ktoś, kto dopiero zaczyna swoją przygodę ze słodkościami.

Kasza manna może stać się bazą pysznego ciasta bez pieczenia
Kasza manna może stać się bazą pysznego ciasta bez pieczenia © Adobe Stock | Narsil

Jak zrobić genialne ciasto krok po kroku?

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników,
  • 100 g roztopionego masła. 

Masa:

  • 1 kostka masła,
  • 1 szkl. kaszy mannej,
  • 1 litr mleka,
  • ⅓ szkl. cukru.

III warstwa:

  • do wyboru: owocowa frużelina domowej roboty, polewa czekoladowa i migdały, kajmak z orzechami laskowymi.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania spodu z herbatników. W tym celu zblenduj herbatniki, po czym połącz je z roztopionym masłem
  2. Powstałą mieszankę przenieś do formy i przy pomocy szklanki mocno dociśnij ją do dna, aby otrzymać zbity spód
  3. Formę ze spodem włóż do lodówki i od razu zacznij pracę nad kolejną warstwą. W tym celu umieść na palniku garnek. Następnie przelej do niego mleko i wsyp do środka cukier. Do garnka dodaj również masło. Pamiętaj, aby szybciej podzielić je na mniejsze kawałki.  
  4. Kiedy składniki dobrze się połączą i stworzą jednolitą mieszankę, dodaj do środka kaszę manną
  5. Po kilku minutach gotowania mieszanka jest gotowa do przelania do formy. 
  6. Na koniec zostaje zrobienie trzeciej warstwy. I tutaj możesz wykorzystać patent z domową frużeliną owocową, polewą czekoladową i pokruszonymi migdałami, jak i kajmakiem oraz orzechami laskowymi. Każda z opcji świetnie pasuje do pozostałych składników. Ładnie też się prezentuje. 
  7. Ciasto przed podaniem należy oczywiście dobrze schłodzić w lodówce. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie