Kiedy podałam, wszyscy myśleli, że to sernik. Pierwszy widelczyk mocno ich zdziwił

Szukasz przepisu, którym mógłbyś zaskoczyć swoich bliskich? Masz dość standardowych wypieków i potrzebujesz jakiejś odskoczni w słodkim wydaniu? Przychodzę z pomocą!

Genialne ciacho bez pieczenia to prawdziwy strzał w 10!Genialne ciacho bez pieczenia to prawdziwy strzał w 10!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Natalija

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że uwielbiam spędzać czas w kuchni nad słodkościami. I niezależnie czy jest to ciasto w pieczonej wersji, czy też kolorowy deser prosto z lodówki, każdy taki przepis to dla mnie prawdziwa frajda

Dlatego też nie powinien zdziwić cię fakt, że mam w swoich zbiorach wiele sprawdzonychprzepysznych przepisów na małe słodkości. Dziś pragnę podzielić się kolejną taką perełką. I już na wstępie zaznaczam, będzie się działo!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy z ziemniaka można zrobić harmonijkę? Oczywiście, że tak i do tego z niespodzianką w środku!

Wygląda jak sernik, ale wcale nim nie jest

Tym razem przychodzę z genialnym patentem na ciasto, które, choć na pozór może i przypomina sernik, to tak naprawdę nim nie jest. Jak to możliwe? Już tłumaczę!

Otóż bazą dzisiejszego ciasta wcale nie będzie ser. Zamiast niego znajdziesz tu kaszę manną, mlekomasło. Taka kombinacja stworzy idealnie gładką i kremową konsystencję, która do złudzenia przypomina właśnie sernik. Dlatego też niech cię nie zdziwi fakt, że wszyscy twoi bliscy ulegną początkowemu złudzeniu i będą przekonani, że za moment skonsumują pyszny serniczek. Skąd to wiem? Tak to właśnie, wygląda za każdym razem u mnie, kiedy serwuję oryginalne ciasto moim bliskim.

To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Dzisiejsze ciasto nie wymaga pieczenia, dlatego też z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet ktoś, kto dopiero zaczyna swoją przygodę ze słodkościami.

Kasza manna może stać się bazą pysznego ciasta bez pieczenia
Kasza manna może stać się bazą pysznego ciasta bez pieczenia © Adobe Stock | Narsil

Jak zrobić genialne ciasto krok po kroku?

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników,
  • 100 g roztopionego masła. 

Masa:

  • 1 kostka masła,
  • 1 szkl. kaszy mannej,
  • 1 litr mleka,
  • ⅓ szkl. cukru.

III warstwa:

  • do wyboru: owocowa frużelina domowej roboty, polewa czekoladowa i migdały, kajmak z orzechami laskowymi.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania spodu z herbatników. W tym celu zblenduj herbatniki, po czym połącz je z roztopionym masłem
  2. Powstałą mieszankę przenieś do formy i przy pomocy szklanki mocno dociśnij ją do dna, aby otrzymać zbity spód
  3. Formę ze spodem włóż do lodówki i od razu zacznij pracę nad kolejną warstwą. W tym celu umieść na palniku garnek. Następnie przelej do niego mleko i wsyp do środka cukier. Do garnka dodaj również masło. Pamiętaj, aby szybciej podzielić je na mniejsze kawałki.  
  4. Kiedy składniki dobrze się połączą i stworzą jednolitą mieszankę, dodaj do środka kaszę manną
  5. Po kilku minutach gotowania mieszanka jest gotowa do przelania do formy. 
  6. Na koniec zostaje zrobienie trzeciej warstwy. I tutaj możesz wykorzystać patent z domową frużeliną owocową, polewą czekoladową i pokruszonymi migdałami, jak i kajmakiem oraz orzechami laskowymi. Każda z opcji świetnie pasuje do pozostałych składników. Ładnie też się prezentuje. 
  7. Ciasto przed podaniem należy oczywiście dobrze schłodzić w lodówce. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok