Biało-czerwone ciasto to idealny deser na 11 listopada. Wygląda zjawiskowo, a smakuje jeszcze lepiej
Z okazji 11 listopada wiele rodzin spotyka się w szerszym gronie, aby uczcić kolejną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. Wśród smakołyków na suto zastawionym stole nie może zabraknąć wyjątkowych słodkości. Zobacz, jak zrobić pyszne ciasto w naszych barwach narodowych.
11.11.2023 08:54
Podczas rodzinnego spotkania z okazji 11 listopada z pewnością nie zabraknie uroczystego obiadu, domowej roboty sałatki czy deski z wędlinami oraz serami. Oczywiście to nie koniec takiego menu. Na stole w końcu musi znaleźć się jeszcze coś słodkiego.
To święto ma charakter narodowy, warto więc zainspirować się barwami polskiej flagi i zrobić biało-czerwone ciasto z serową wkładką. Jest ono nie tylko piękne wizualnie, ale również bardzo smaczne. W dodatku jego przygotowanie to czysta przyjemność.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Biało-czerwone ciasto na Święto Niepodłegłości - przepis
Składniki:
Czerwone ciasto:
- 300 g mąki tortowej,
- 250 g cukru,
- 250 g margaryny,
- 6 jajek,
- 1-2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka barwnika spożywczego w czerwonym kolorze.
Sernik:
- 700 g twarogu sernikowego,
- 330 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 budyń waniliowy,
- 4 jajka,
- 1 łyżka mąki tortowej.
Masa:
- 250 g serka śmietankowego,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 200 g masła.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania czerwonego ciasta, które jest jednocześnie spodem całego wypieku. Aby je przygotować, miksuję razem margarynę, żółtka oraz cukier puder. Nie zapominam też o ekstrakcie waniliowym, śmietanie, mące oraz barwniku spożywczym.
Krok 2. W osobnej misce ubijam białka na sztywną pianę. Następnie dodaję je powoli do czerwonej masy, aby nie uszkodzić struktury powstałej piany. Tak przygotowane ciasto, przekładam do formy do pieczenia, po czym wstawiam je do piekarnika. Urządzenie pracuje przez 45 minut w temp. 170 stopni Celsjusza.
Krok 3. Kiedy pierwsze ciasto jest w piekarniku, zaczynam przygotowywać mieszankę na sernik. W tym celu łączę ze sobą: twaróg, jajka oraz cukier puder. Następnie dodaję mąkę, śmietankę oraz waniliowy budyń w proszku.
Krok 4. Kiedy mam już jednolitą i aksamitną masę serową, przekładam ją do kolejnej formy do pieczenia. Sernik trafia na 50 minut do piekarnika. Urządzenie tym razem pracuje w temp. 150 stopni Celsjusza.
Krok 5. Na koniec przygotowuję kremową masę, która posłuży do przełożenia ciasta, jak i udekorowania go na wierzchu i po bokach. Na blacie kuchennym po raz kolejny pojawia się miska, tym razem z masłem. Zaczynam je ucierać, dodając powoli cukier puder oraz serek śmietankowy. Gotową masę odstawiam na bok.
Krok 6. Na blacie kuchennym układam upieczone i ostudzone ciasto w czerwonym kolorze. Odcinam wierzch na wysokości ¾. Odciętą część kruszę na mniejsze części, ponieważ posłużą mi one jeszcze do dekorowania wypieku.
Krok 7. Na czerwonym cieście rozprowadzam część masy. Następnie układam upieczony i ostudzony sernik. Ponownie na wierzchu rozprowadzam masę. To samo robię też z bokami całej konstrukcji.
Krok 8. Teraz biorę pokruszone wcześniej czerwone ciasto i przy jego pomocy zaczynam dekorować wierzch i boki wypieku. Na koniec wstawiam gotowe ciasto na 3 godziny do lodówki. I to wszystko, smacznego!