Z galaretek i jogurtu greckiego zrobisz wystrzałowe ciasto bez pieczenia. Kultowy deser wykonasz w 20 minut

Galaretkowiec to lekkie, smaczne ciasto bez pieczenia, które przypomni nam smak lata. Sekret jego kremowej konsystencji tkwi w dodatku jogurtu greckiego. Oprócz wspaniałych walorów smakowych należy zaznaczyć, że galaretkowiec pięknie się prezentuje. W związku z tym świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości.

ObrazekCiasto bez pieczenia galaretkowiec na jogurcie greckim - Pyszności: Foto https://www.youtube.com/watch?v=WWoH9TAhtXQ&t=4s
Agnieszka

Każdy miłośnik lekkich deserów na zimno powinien spróbować galaretkowca. Jeśli jesteś jednym z nich — sprawdź jak go wykonać. Poniżej podajemy przepis na ten fantastyczny, kremowy deser. Aby go przygotować, potrzebujesz tylko kilku produktów.

Lekkie i smaczne ciasto bez pieczenia

Obrazek
Galaretka - Pyszności; Foto: Canva.com

Galaretkowiec to pomysł na lekkie, smaczne ciasto bez pieczenia. Jak sama nazwa wskazuje, w jego skład wchodzą różne kolorowe galaretki. Nie tylko wzbogacają smak deseru, ale również nadają mu wyjątkowego wyglądu. Poza tym galaretkowiec zawiera również jogurt grecki, który odpowiedzialny jest za jego kremową konsystencję. Połączenie tych kilku składników daje niesamowity efekt!

Galaretkowiec

Obrazek
Galaretkowiec - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 4 galaretki w różnych kolorach
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 2 galaretki cytrynowe

Sposób przygotowania:

Na początku przygotuj 4 galaretki w różnych kolorach. Każdą z nich dokładnie rozpuść w 250 ml wrzątku. Następnie wylej je do czterech różnych głębokich talerzy i odstaw do stężenia. Dwie cytrynowe galaretki rozpuść w 0,5 l wrzątku. Następnie odłóż je do ostudzenia, ale nie do stężenia.

Cytrynowe galaretki dokładnie połącz z jogurtem greckim. Następnie stężone kolorowe galaretki pokrój w kostkę i wrzuć je do masy z jogurtem greckim. Wszystko delikatnie wymieszaj łyżką. W ten sposób, aby równomiernie rozłożyć galaretki w masie. Następnie wylej masę do okrągłej formy i odstaw ją do lodówki na kilka godzin, aby ciasto bez pieczenia stężało.

Galaretkowiec to lekkie, kremowe ciasto bez pieczenia, które serwujemy na zimno w towarzystwie kawy i herbaty. Poza tym ten kolorowy deser wspaniale sprawdzi się na imprezę rodzinną.

Obrazek
Galaretkowiec - Pyszności; Foto: Canva.com

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować marmurkowe ciasto krok po kroku. Deser jest wyjątkowo prosty w wykonaniu i szybko przygotujesz go bez użycia piekarnika.

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis