NewsyUżywasz często tej popularnej przyprawy? Może być śmiertelnie trująca

Używasz często tej popularnej przyprawy? Może być śmiertelnie trująca

Kurkuma może szkodzić zdrowiu
Kurkuma może szkodzić zdrowiu
Źródło zdjęć: © Pixabay

07.11.2023 13:19, aktual.: 17.01.2024 14:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Popularna żółta przyprawa - kurkuma - swój charakterystyczny kolor zawdzięczać może nie tyle naturze, ile barwiącym dodatkom. Seria badań wykazała, że wytwórcy przyprawy z Azji Południowej fałszują ją szkodliwym dodatkiem. Bangladesz znalazł sposób na ukrócenie tego procederu.

Fałszowanie żywności polega na tym, że bez wiedzy konsumenta do produktów spożywczych dodawane są substancje w celu sztucznego zwiększenia ich jakości lub ilości bądź obniżenia kosztów produkcji (lub zwiększenia cen sprzedaży). Dodatki te mogą być nieszkodliwe, jak w przypadku rozcieńczania mleka wodą lub wyjątkowo toksyczne. Tak jest w przypadku kurkumy. Warto dodać, że przyprawy należą do pięciu najczęściej fałszowanych rodzajów żywności - należą do towarów drogich, przetwarzanych przed sprzedażą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na czym polega "fałszowanie kurkumy"?

Jak donosi brytyjski tygodnik "The Economist", kurkuma spożywana przez miliony mieszkańców Azji Południowej może poważnie szkodzić zdrowiu. Do sztucznego barwienia przyprawy używa się tam chromianu ołowiu. Czym jest ta substancja?

"Substancja może działać na krew, szpik kostny, ośrodkowy układ nerwowy, obwodowy układ nerwowy, nerki i płuca, co może być przyczyną niedokrwistości, uszkodzenia nerwów obwodowych, skurczowego bólu brzucha i zaburzeń czynnościowych nerek. Substancja jest rakotwórcza dla ludzi. Może upośledzać płodność ludzi lub powodować wady rozwojowe płodu" - wylicza WHO.

Tragiczne skutki "fałszowania kurkumy" przedstawiają statystyki. "The Economis" podaje, że najwyższy na świecie wskaźnik zatrucia ołowiem występuje właśnie w Azji Południowej. Również tam, według szacunków, zatrucie ołowiem w 2023 roku zmniejszyło produktywność o równowartość 9 proc. PKB. O zagrożeniu związanym z kurkumą donosił w 2019 roku zespół badaczy ze Stanford University w raporcie opublikowanym na łamach "Environmental Research".

Wytwórcy dodają do kurkumy szkodliwy związek
Wytwórcy dodają do kurkumy szkodliwy związek© Pixabay

Bangladesz kontra "fałszowanie kurkumy"

To Bangladesz należy do przodujących producentów kurkumy i Bangladesz też postanowił ukrócić proceder jej fałszowania, organizując ogólnokrajową kampanię skierowaną przeciwko temu problemowi. Zapoczątkowana w 2019 roku przyniosła gigantyczny sukces - w ciągu dwóch lat kraj ograniczył występowanie "fałszywej kurkumy" do zera. To zaś uratowało wiele ludzkich istnień. Przykładem niech będzie fakt, że we krwi pracowników zatrudnionych przy wytwarzaniu kurkumy w Bangladeszu ilość ołowiu zmniejszyła się o ok. jedną trzecią.

Według naukowych opracowań "fałszowanie kurkumy" rozpoczęło się po powodzi w latach osiemdziesiątych, która nawiedziła Bangladesz, i na skutek której lwia część dostępnej przyprawy została rozmoczona. To zaś osłabiło jej kolor, przez co stała się towarem mniej atrakcyjnym na rynku. Wtedy też zaczęto dodawać do kurkumy chromian ołowiu. Dzięki możliwości szybkiego zarobku na surowcu gorszej jakości praktykę tę zaczęto stosować na szeroką skalę.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także