Już nie mrożę koperku w pudełku po lodach. Mam znacznie lepszy sposób

Mrożenie koperku to świetny sposób na przedłużenie jego terminu ważności. Nawet kupione w warzywniaku pęczki często nie zostają wykorzystane w całości – nie wspominając już o zbiorach z własnego ogródka. Wiele osób na szybko wrzuca koperek do pudełka po lodach. Jest lepszy sposób na zachowanie jego aromatu, koloru i właściwości zdrowotnych.

Koperek o wiele lepiej jest mrozić w mniejszych porcjachKoperek o wiele lepiej jest mrozić w mniejszych porcjach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pojemniki po lodach nie są najgorszą opcją, ponieważ są przystosowane do przechowywania żywności w niskich temperaturach. Wystarczy je umyć i można z nich zrobić ponowny użytek. Jednak problem polega na tym, że w takim pudełku często oprócz koperku znajduje się także dużo pustej przestrzeni, wypełnionej powietrzem. Z każdym kolejnym otwarciem, do środka dostaje się kolejna porcja powietrza, która osłabia właściwości i aromat koperku.

Lepszy sposób na mrożony koperek

O wiele lepiej sprawdzają się foremki do lodu – pod warunkiem, że nie trzymasz otwartych silikonowych tacek luzem w zamrażalniku przez dłuższy czas. Jeśli po zamrożeniu kostek, przełożysz je do szczelnego pojemnika lub woreczka, możesz cieszyć się praktycznymi niewielkimi porcjami – w sam raz do zupy czy posypania ziemniaków.

Jak zrobić mrożony koperek w kostkach?

Są trzy sposoby na przygotowanie takich praktycznych porcji:

  1. Do foremek włóż sam posiekany koperek. Wstaw do zamrażalnika, a po kilku godzinach przełóż twarde kostki do szczelnego woreczka.
  2. Posiekany koperek ułożony w foremce do lodu zalej przegotowaną i przestudzoną wodą. W ten sposób kostki powstaną znacznie szybciej, ale będzie można je przeznaczyć tylko jako dodatek do zup i sosów, w których nie będzie przeszkadzać dodatkowa woda.
  3. Koperek możesz zalać także olejem lub oliwą. W ten sposób na powierzchni kostek utworzy się pewnego rodzaju bariera ochronna, która zablokuje dostęp tlenu. W ten sposób mrożony koperek zachowa najwięcej koloru i aromatu.

Tych potraw nie przechowuj w pojemnikach po lodach

Chociaż pojemniki po lodach są odpowiednie do przechowywania produktów spożywczych, wiele z nich nie zostało zaprojektowanych do ponownego użytku. Profesor Bruce Blumberg z University of California w Irvine zwraca uwagę na to, że:

"plastik może reagować z różnymi produktami i uwalniać szkodliwe substancje" – wypowiedź przytoczona w artykule na Onecie.

Pojemników po lodach nie powinniśmy myć w gorącej wodzie, wyparzać, a także przechowywać w nich gorących czy kwaśnych posiłków. Wysoka temperatura i kwaśny odczyn może naruszać ich powierzchnię i powodować przenikanie do żywności szkodliwych substancji chemicznych oraz mikroplastiku.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości