Już nie mrożę koperku w pudełku po lodach. Mam znacznie lepszy sposób

Mrożenie koperku to świetny sposób na przedłużenie jego terminu ważności. Nawet kupione w warzywniaku pęczki często nie zostają wykorzystane w całości – nie wspominając już o zbiorach z własnego ogródka. Wiele osób na szybko wrzuca koperek do pudełka po lodach. Jest lepszy sposób na zachowanie jego aromatu, koloru i właściwości zdrowotnych.

Koperek o wiele lepiej jest mrozić w mniejszych porcjachKoperek o wiele lepiej jest mrozić w mniejszych porcjach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pojemniki po lodach nie są najgorszą opcją, ponieważ są przystosowane do przechowywania żywności w niskich temperaturach. Wystarczy je umyć i można z nich zrobić ponowny użytek. Jednak problem polega na tym, że w takim pudełku często oprócz koperku znajduje się także dużo pustej przestrzeni, wypełnionej powietrzem. Z każdym kolejnym otwarciem, do środka dostaje się kolejna porcja powietrza, która osłabia właściwości i aromat koperku.

Lepszy sposób na mrożony koperek

O wiele lepiej sprawdzają się foremki do lodu – pod warunkiem, że nie trzymasz otwartych silikonowych tacek luzem w zamrażalniku przez dłuższy czas. Jeśli po zamrożeniu kostek, przełożysz je do szczelnego pojemnika lub woreczka, możesz cieszyć się praktycznymi niewielkimi porcjami – w sam raz do zupy czy posypania ziemniaków.

Jak zrobić mrożony koperek w kostkach?

Są trzy sposoby na przygotowanie takich praktycznych porcji:

  1. Do foremek włóż sam posiekany koperek. Wstaw do zamrażalnika, a po kilku godzinach przełóż twarde kostki do szczelnego woreczka.
  2. Posiekany koperek ułożony w foremce do lodu zalej przegotowaną i przestudzoną wodą. W ten sposób kostki powstaną znacznie szybciej, ale będzie można je przeznaczyć tylko jako dodatek do zup i sosów, w których nie będzie przeszkadzać dodatkowa woda.
  3. Koperek możesz zalać także olejem lub oliwą. W ten sposób na powierzchni kostek utworzy się pewnego rodzaju bariera ochronna, która zablokuje dostęp tlenu. W ten sposób mrożony koperek zachowa najwięcej koloru i aromatu.

Tych potraw nie przechowuj w pojemnikach po lodach

Chociaż pojemniki po lodach są odpowiednie do przechowywania produktów spożywczych, wiele z nich nie zostało zaprojektowanych do ponownego użytku. Profesor Bruce Blumberg z University of California w Irvine zwraca uwagę na to, że:

"plastik może reagować z różnymi produktami i uwalniać szkodliwe substancje" – wypowiedź przytoczona w artykule na Onecie.

Pojemników po lodach nie powinniśmy myć w gorącej wodzie, wyparzać, a także przechowywać w nich gorących czy kwaśnych posiłków. Wysoka temperatura i kwaśny odczyn może naruszać ich powierzchnię i powodować przenikanie do żywności szkodliwych substancji chemicznych oraz mikroplastiku.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇