W marketach po kilka złotych. Nie przepłacam, a mam do sałatki
Od kilku lat uprawiam w mieście ogródek w ramach inicjatywy społecznej. Zanim przyjdzie czas na przesadzanie pomidorów na grządki, sieję i zbieram nowalijki. Zawsze obok rzodkiewki i szpinaku znajduję kępki rukoli. W ten sposób przynajmniej raz w tygodniu mam świeżą dostawę zielonego dodatku do sałatki.
Rukolę możesz uprawiać również w domu na parapecie. Pikantne listki o charakterystycznym orzechowym smaku nie mają wygórowanych wymagań. Wystarczy ziemia uniwersalna o średniej przepuszczalności i umiarkowane słońce. Nasiona można wysiewać cały rok co 2-3 tygodnie, aby cieszyć się stałym dostępem do plonów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie
W ogródkach warzywnych rukola rośnie jak chwast
Jeśli chociaż raz zdecydowałeś się na uprawę rukoli w ogródku, możesz mieć pewność, że kolejnej wiosny znowu pojawią się jej postrzępione listki. To dlatego, że roślina bardzo łatwo rozsiewa się sama – po przekwitnięciu jej nasiona opadają na ziemię i kiełkują w kolejnym sezonie.
Popularny dodatek do sałatki dobrze rośnie w przeciętnej glebie, zarówno w pełnym słońcu, jak i w lekkim cieniu. Rukola jest odporna na niskie temperatury i przymrozki, a jeśli nie wyrwiesz jej razem z korzeniami, szybko odrasta, puszczając kolejne liście.
Przepis na sałatkę z rukolą do obiadu
Taka sałatka to mój ulubiony dodatek do makaronów, lazanii i placków z cukinii.
Składniki:
- 2 garści rukoli,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- garść nasion słonecznika,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy.
Wykonanie:
- Rukolę przepłucz pod bieżącą wodą i osusz na sitku.
- Ułóż na talerzu i połóż na niej pomidorki koktajlowe – mogą być w całości lub pokrojone na połówki.
- Na suchej patelni podpraż nasiona słonecznika.
- W miseczce wymieszaj oliwę z miodem i musztardą, a następnie polej sałatkę przygotowanym dressingiem.
- Po wierzchu posyp prażonym słonecznikiem.