W marketach po kilka złotych. Nie przepłacam, a mam do sałatki

Od kilku lat uprawiam w mieście ogródek w ramach inicjatywy społecznej. Zanim przyjdzie czas na przesadzanie pomidorów na grządki, sieję i zbieram nowalijki. Zawsze obok rzodkiewki i szpinaku znajduję kępki rukoli. W ten sposób przynajmniej raz w tygodniu mam świeżą dostawę zielonego dodatku do sałatki.

Pikantną rukolę możesz zmieszać z młodym szpinakiem i roszponkąPikantną rukolę możesz zmieszać z młodym szpinakiem i roszponką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Rukolę możesz uprawiać również w domu na parapecie. Pikantne listki o charakterystycznym orzechowym smaku nie mają wygórowanych wymagań. Wystarczy ziemia uniwersalna o średniej przepuszczalności i umiarkowane słońce. Nasiona można wysiewać cały rok co 2-3 tygodnie, aby cieszyć się stałym dostępem do plonów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie

W ogródkach warzywnych rukola rośnie jak chwast

Jeśli chociaż raz zdecydowałeś się na uprawę rukoli w ogródku, możesz mieć pewność, że kolejnej wiosny znowu pojawią się jej postrzępione listki. To dlatego, że roślina bardzo łatwo rozsiewa się sama – po przekwitnięciu jej nasiona opadają na ziemię i kiełkują w kolejnym sezonie.

Popularny dodatek do sałatki dobrze rośnie w przeciętnej glebie, zarówno w pełnym słońcu, jak i w lekkim cieniu. Rukola jest odporna na niskie temperatury i przymrozki, a jeśli nie wyrwiesz jej razem z korzeniami, szybko odrasta, puszczając kolejne liście.

Przepis na sałatkę z rukolą do obiadu

Taka sałatka to mój ulubiony dodatek do makaronów, lazanii i placków z cukinii.

Składniki:

  • 2 garści rukoli,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • garść nasion słonecznika,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy.

Wykonanie:

  1. Rukolę przepłucz pod bieżącą wodą i osusz na sitku.
  2. Ułóż na talerzu i połóż na niej pomidorki koktajlowe – mogą być w całości lub pokrojone na połówki.
  3. Na suchej patelni podpraż nasiona słonecznika.
  4. W miseczce wymieszaj oliwę z miodem i musztardą, a następnie polej sałatkę przygotowanym dressingiem.
  5. Po wierzchu posyp prażonym słonecznikiem.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione