W marketach po kilka złotych. Nie przepłacam, a mam do sałatki

Od kilku lat uprawiam w mieście ogródek w ramach inicjatywy społecznej. Zanim przyjdzie czas na przesadzanie pomidorów na grządki, sieję i zbieram nowalijki. Zawsze obok rzodkiewki i szpinaku znajduję kępki rukoli. W ten sposób przynajmniej raz w tygodniu mam świeżą dostawę zielonego dodatku do sałatki.

Pikantną rukolę możesz zmieszać z młodym szpinakiem i roszponkąPikantną rukolę możesz zmieszać z młodym szpinakiem i roszponką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Rukolę możesz uprawiać również w domu na parapecie. Pikantne listki o charakterystycznym orzechowym smaku nie mają wygórowanych wymagań. Wystarczy ziemia uniwersalna o średniej przepuszczalności i umiarkowane słońce. Nasiona można wysiewać cały rok co 2-3 tygodnie, aby cieszyć się stałym dostępem do plonów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie

W ogródkach warzywnych rukola rośnie jak chwast

Jeśli chociaż raz zdecydowałeś się na uprawę rukoli w ogródku, możesz mieć pewność, że kolejnej wiosny znowu pojawią się jej postrzępione listki. To dlatego, że roślina bardzo łatwo rozsiewa się sama – po przekwitnięciu jej nasiona opadają na ziemię i kiełkują w kolejnym sezonie.

Popularny dodatek do sałatki dobrze rośnie w przeciętnej glebie, zarówno w pełnym słońcu, jak i w lekkim cieniu. Rukola jest odporna na niskie temperatury i przymrozki, a jeśli nie wyrwiesz jej razem z korzeniami, szybko odrasta, puszczając kolejne liście.

Przepis na sałatkę z rukolą do obiadu

Taka sałatka to mój ulubiony dodatek do makaronów, lazanii i placków z cukinii.

Składniki:

  • 2 garści rukoli,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • garść nasion słonecznika,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy.

Wykonanie:

  1. Rukolę przepłucz pod bieżącą wodą i osusz na sitku.
  2. Ułóż na talerzu i połóż na niej pomidorki koktajlowe – mogą być w całości lub pokrojone na połówki.
  3. Na suchej patelni podpraż nasiona słonecznika.
  4. W miseczce wymieszaj oliwę z miodem i musztardą, a następnie polej sałatkę przygotowanym dressingiem.
  5. Po wierzchu posyp prażonym słonecznikiem.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie